Abilitatea care te ajută să scapi de şomaj. Ai un salariu de 1.100 de lei pentru patru ore de muncă, dacă ştii un singur lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un student de anul I care vorbeşte germană se poate angaja oricând în capitala Ardealului cu 1.100 de lei lunar pentru 4 ore de muncă. În condiţiile în care acum sunt sute de oferte de joburi pentru vorbitorii de germană, specialiştii susţin că numărul se va majora considerabil. Creşterea salariului minim pe economie în Germania a determinat sute de companii să-şi facă planuri de relocare.

Firme precum Emerson, Siemens, Bosch, Office Depot, Accesa, Sykes, BuW, Genpact, Bombardier, Eon, MSG-Systems,Telenav, LKW-Walter participă în perioada 18-22 mai, la Cluj-Napoca, la primul târg de job-uri din ţară pentru vorbitorii de limba germană. Evenimentul a fost orgnizat de Asociaţia studenţilor vorbitori de limba germana la Cluj-Napoca  - Asociaţia Gutenberg şi are loc la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. La târg participă nu mai puţin de 14 firme care oferă zeci de joburi.

„Legea în Germania s-a schimbat, de la 1 ianuarie 2015 s-a adoptat salariul minim pe economie (8,5 euro pe oră). Aceasta a determinat o creştere cu 5 până la 20 % a cheltuielilor salariale ale companiilor care au afaceri de tip call-center. Una dintre soluţii este relocarea joburilor în zone din Europa unde găsim vorbitori de germană”. 

Holger Ruttgardt, Account Manager la Sykes

Efectele salariului minim în Germania 

La unul dintre standurile târgului era prezent Holger Ruttgardt – Account Manager la Sykes, una dintre cele mai mari companii de outsourcing ce activează la Cluj. Ruttgardt susţine că cererea de vorbitori de limbă germană pe piaţa muncii din România va creşte considerabil în viitorul apropiat. „La acest moment există o creştere a cererii de vorbitori de limba germană. Acum germana este pe locul 3 în topul celor mai cerute limbi în compania noastră, dar este în creştere constantă. Există mai multe proiecte ale companiilor din domeniu care prevăd că în viitorul apropiat se va dubla numărul de angajaţi vorbitori de germană din Cluj.” Întrebat ce va determina o astfel de evoluţie, specialistul a susţinut: „Legea în Germania s-a schimbat, de la 1 ianuarie 2015 s-a adoptat salariul minim pe economie (8,5 euro pe oră-nr). Aceasta a determinat o creştere cu 5 până la 20 % a cheltuielilor salariale ale companiilor care au afaceri de tip call-center. Una dintre soluţii este relocarea joburilor în zone din Europa unde găsim vorbitori de germană. Acest tip de activitate nu poate fi mutată în zone precum China sau India, din cauza Protocolului privind securitatea datelor încheiat la nivelul Uniunii Europene, care stabileşte că legea protejează numai datele operate în ţări ale UE”. 

Holger Ruttgardt a mai susţinut că în Germania este din ce în ce mai greu să găseşti oameni care să lucreze la call center: „Noi căutăm mai ales studenţi care vor să facă nişte bani un an - doi. Este din ce în ce mai greu să găsim angajaţi, chiar dacă asigurăm şi posibilităţi de dezvoltare în carieră”. 

„Nu cred că va fi un boom în România, dar creşterea va fi constantă. Limita creşterii nu e dată de firmele germane, ci e dată de capacitatea ţării de a furniza vorbitori de germană. Trebuie să le spunem firmelor că nu putem garanta că vom avea un număr foarte mare de vorbitori de germană. Provocarea este să găsim candidaţi pentru cererea din partea firmelor” 

Holger Ruttgardt, Account Manager la Sykes

Care este singura limită a extinderii companiilor germane în România

Ruttgardt susţine că Sykes recrutează constant la Cluj: „Am început cu 5 ani în urmă cu 50 de angajaţi, iar acum avem peste 850 la Cluj. Creştem constant şi recrutăm constant. Acum avem nevoie de între 10 şi 40 de vorbitori de germană, de 20 de vorbitori de italiană, 10 de

engleză; tot timpul recrutăm vorbitori de spaniolă, portugheză, greacă, maghiară. De fiecare dată când cineva trimite CV angajăm. Dacă nu săptămâna asta, peste două-trei săptămâni sigur vom avea posturi disponibile”. La Cluj sunt căutaţi angajaţi pentru suport tehnic în relaţiile cu clienţii unor companii precum Samsung, Panasonic, UPC Germania. Specialistul susţine că viitorii angajaţi nu trebuie să aibă şi alte cunoştinţe. 

Întrebat cum vede evoluţia în viitor a cererii de vorbitori de germană, managerul a spus: „Sunt sigur că cererea de vorbitori de germană va creşte. Multe companii aşteaptă să vadă ce se va întâmpla şi apoi vor lua o decizia. Nu cred că va fi un boom în România, dar creşterea va fi constantă. Limita creşterii nu e dată de firmele germane, ci e dată de capacitatea României de a furniza vorbitori de germană. Trebuie să le spunem firmelor că nu putem garanta că vom avea un număr foarte mare de vorbitori de germană. Provocarea este să găsim candidaţi pentru cererea din partea firmelor”.  

image

14 firme au participat la târgul specializat pentru vorbitori de germană de la Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj

Se caută vorbitori de germană 


Holger Ruttgardt, Account Manager la Sykes, susţine că angajaţii nu trebuie să aibă alte cunoştinţe în afară limba germană. „Pentru celelalte abilităţi se vor face trainunguri”, susţine neamţul. Situaţia este similară şi la standul BUW, o companie care oferă servicii de call center pentru Vodafone Germania. „Avem 30 de posturi pentru vorbitori de germană, fără a fi nevoie de alte claificări. Este destul de greu să găsim candidaţi din cauza concurenţei”, susţin reprezentanţii firmei. Situaţia este similară pe tot ce înseamnă call center şi ofertele nu sunt puţine. Pe partea de IT, concurenţa este atât de mare încât o companie locală , Accesa, a conceput o nouă strategie: „Vom oferi cursuri de pregătire pentru cei care au o bază de cunoştinţe, spre exemplu, absolvenţi de liceu informatic care nu au continuat din diferite motive. Noi le oferim trainingul necesar ca o formă de recalificare”, a susţinut reprezentanta firmei. 

  

1.100 de lei şi bonuri de masă
 

Presedintele Asociaţiei studenţilor vorbitori de limba germană de la Cluj-Napoca  - Gutenberg, Mark Adrian Torok, susţine că târgul de joburi a fost organizat datorită faptului că există o cerere mare de slujbe pentru vorbitorii de germană: „Clujul este unul dintre cele mai mari centre unde au investit firme  ce caută vorbitori de germană. În special la specializările facultăţilor unde se predă în germană observăm un  fenomen foarte interesant. Inclusiv studenţii de an I lucrează, având  joburi bine plătite. Studenţii se angajează foarte repede. Salariile sunt mult mai mari faţă de cele pe care le primesc cei care nu cunosc germana. Pentru un program part time de 4 ore, salariile încep de la 1.100 de lei plus bonuri de masă, ceea ce este comparabil cu job full time”, a susţinut Torok. El a susţinut că în Cluj există circa 6-700 de studenţi care învaţă în limba germană şi toţi îşi pot găsit slujbe imediat. Conform specialiştilor din piaţă, salariul pe care poate să-l câştige un tânăr care vorbeşte germană, şi nu are alte calificări, este de circa 1.200 de lei pentru începători.  

„Cunoaşterea limbii germane, un avantaj imens”

Tibi Titieni  este student în anul III la FSEGA (Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor), la o specializare de studiu în germană. De un an şi jumătate a lucrat la Office Depot, la departamentul de contabilitate pe zona Germania, Austria, Elveţia, însă a renunţat săptămâna trecută pentru a se ocupa de licenţă. „Cunoaşterea limbii germane a însemnat un avantaj imens faţă de ceilalţi candidaţi, în primul rând din punct de vedere financiar, dar şi din punctul de vedere al pieţei muncii din Cluj-Napoca care oferă numeroase joburi pentru astfel de candidaţi. Firmele angajează din primul an de facultate oameni fără experienţă datorită faptului că vorbesc  germană. Concurenţa este aşa de mare pe piaţă, încât preferă să-i angajeze chiar fără a avea alte cunoştinţe”, explică Titieni. El susţine că în funcţie de cunoştinţe, un vorbitor de germană poate câştiga salarii de la 1.600 la 2.200 de lei lunar, la nivel de începători. „Momentan nu se resimnte nicio creştere pe piaţă, însă din câte am auzit de la reprezentanţii companiilor de recrutare sunt foarte multe firme care caută mutarea diverselor departamente în România datorită  faptului că este mai rentabil pentru firmele din Germania. Nu cred că pe viitor vom putea face faţă cererii ”, a mai spus tânărul. 

Ce spune specialistul în HR

Ovidiu Pavel, directorul agenţiei de recrutare International Job Consulting, a explicat: „Cunoaşterea limbii germane măreşte semnificativ şansele la angajare. Nu pot să spun că dacă ştii germană, ai asigurată o slujbă pentru că în anumite cazuri mai trebuie să ai şi alte cunoştinţe. De exemplu, dacă faci call center la Samsung, înainte să începi activitatea faci un training, unde înveţi tot ce este necesar, deci n-ai nevoie de cunoştinţe preliminare. Activitatea ta constă în a explica, de exemplu, clientului final de ce nu îi merge imprimanta şi ce trebuie să facă pentru ca s-o pună în funcţiune. Pe partea de BPO (business process outsourcing), activităţi care se fac spre exemplu la Genpact sau Bombardier, munca nu este extrem de complexă, dar trebuie să ai anumite cunoştinţe. De exemplu, trebuie să verifici dacă facturile corespund cu ce s-a comandat. Nu poţi să faci asta dacă nu ai minime cunoştinţe de matematică şi de contabilitate pentru a face operaţiunile de verificare. De asemenea, nu poţi lucra la call center dacă eşti anti-talent în ceea ce priveşte relaţiile cu oamenii”. 

„Cunoaşterea limbii germane măreşte semnificativ şansele de angajare. Nu pot să spun că dacă ştii germană, ai asigurată o slujbă pentru că în anumite cazuri mai trebuie să ai şi alte cunoştinţe. De exemplu, dacă lucrezi la call center la Samsung, înainte să începi activitatea faci un training, unde înveţi tot ce este necesar, deci n-ai nevoie de cunoştine preliminare”,

Ovidiu Pavel, directorul agenţiei de recrutare International Job Consulting

„Nu vor mai fi vorbitori de germană”

Pavel susţine că germana este una dintre cele mai căutate limbi în acest moment de investitorii străini din piaţa română: „Piaţa pentru limba germană este foarte bună pentru că vizează toată zona Germania, Austria, Elveţia. Faptul că salariul minim a crescut e un argument în plus pentru firmele din zona amintită să vină în România, dar şi dacă nu ar fi crescut salariul, tot suntem mai rentabili. Costul total pentru companii, comparativ cu ce au acolo, e mult mai mic şi asta le convine”. Întrebat dacă va fi un boom al investiţiilor germane în România, Pavel a susţinut: „Nu mă hazardez să vă dau un răspuns la această întrebare, însă vă pot spune că atâta vreme cât suntem o piaţă care poate furniza oameni bine calificaţi şi inteligenţi, capabili să muncească bine, combinat cu un mediu social mai apropiat cu ce sunt ei obişnuiţi, şi aici mă refer la seriozitatea oamenilor şi la respectarea legalităţii, plus aspectul existenţei infrastructurii care să le permită să ajungă în câteva ore din Germania în România, numărul de firme germane care vor investi la noi va creşte. La un moment-dat fenomenul  va fi stopat, pentru că nu vor avea de unde lua vorbitori de germană”, a concluzionat specialistul. 

image

La lansarea târgului au venit şi reprezentatul Ambasadei Germaniei - Sebastian Groming, şeful secţiei Economice şi Comerciale a Ambasadei Germaniei la Bucureşti (al treilea de la dreapta la stânga). 

Numărul de firme va creşte după primul semestru
 

Ciprian Păun, avocat clujean specializat pe afaceri, susţine că au existat solicitări de la firme din Germania pentru întocmirea unor studii privind extinderea în România. „Este vorba despre companii mici de IT şi de tehnologia informaţiei, call centere. Cred că va creşte numărul de firme din Germania care vor veni în România, dar nu va fi un boom. Oricum, deciziile vor fi luate după primul semestru al anului, având în vedere că majorarea salariului minim pe economie a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2015. Într-o primă fază se vor aface ajustări de preţ şi apoi se va analiza şi un transfer de activităţi în alte ţări. Există deja mari proiecte de investiţii germane pe it şi call centere la Cluj. Cred că o problemă pe viitor va fi lipsa infrastructurii pentru investiţii mari şi aici mă refer la lipsa unor suprafeţe mari de teren pentru devzoltare. Pe partea de resurse umane eu cred că ne descurcăm”. 

Sute de joburi pentru vorbitorii de germană
 

Ludger Thol, preşedintele Clubului Oamenilor de Afaceri Germani din Nordul Transilvaniei, susţine că în acest moment companiile germane oferă sute de locuri de muncă în Transilvania: "Firmele germane sunt mulţumite cu această locaţie, cu producţia de aici şi cu angajaţii. Nu ştiu exact un număr, dar vă pot spune că se caută mai multe sute de persoane vorbitoare de limba germană".  El crede că unul dintre factorii care au contibuit la creşterea interesului firmelor germane pentru România este alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României.

Sebastian Groming, şeful secţiei Economice şi Comerciale a Ambasadei Germaniei la Bucureşti, a fost şi le prezent la deschiderea târgului de joburi. „Cooperarea dintre companiile germane şi sistemul de educaţie din România e foarte importantă din două perspectivă: pe de o parte asigură studenţilor un avantaj important în ceea ce priveşte obţinerea unui loc de muncă competitiv, iar pe de altă parte, companiile pot găsi forţă de muncă calificată care vorbeşte germană”. 

Citeşte şi

FOTO VIDEO Şomerii de la Mechel Câmpia Turzii vor face şoşoni de schi pentru compania franceză Salomon

Gigantul Bosch angajează 1.000 de persoane. Ce salarii se vor plăti şi ce cer nemţii de la muncitorii lor

Bosch organizează special un târg de joburi la Cluj ca să-şi angajeze circa 100 de oameni

Fabrica Bosch din Blaj, cea mai mare investiţie din Alba în ultimii 10 ani

Compania Bosch inaugurează a treia fabrică la Blaj: 45 de milioane de euro investiţie şi 320 de noi locuri de muncă

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite