Alegeri cu acuzaţii grave la Colegiul Farmaciştilor din România. Şedinţa, cu încălcarea regulilor epidemiologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuliasa. FOTO: Adevărul
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Dumitru Lupuliasa. FOTO: Adevărul

Conducerea Colegiului Farmaciştilor din România a convocat alegeri la care ar trebui să participe minimum 42 de persoane, deşi legea permite ca evenimentele în spaţiile închise să aibă maxim de 20 de participanţi. Farmaciştii din Transilvania acuză conducerea de „jocuri de culise.”

Alegerile pentru noua conducere a Colegiului Farmaciştilor din România au fost convocate pentru data de luni, 29 iunie, în sala de lectură a Bibliotecii Facultăţii de Farmacie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Într-un memoriu trimis la redacţie din partea a circa 100 de farmacişti din Transilvania sunt denunţate mai multe nereguli: 

„1. Această convocare pe repede înainte (a fost anunţată lunea trecută-nr) nu este nici conformă cu prevederile stării de alertă, nu are nicio justificare de urgenţă şi mai mult, nu sunt organizate în mod transparent, astfel încât noi, cei care suntem farmacişti practicieni să ştim în mâna cui vor rămâne pentru încă 4 ani destinele profesiei noastre.

2. Evenimentul este organizat într-o biblioteca din cadrul Facultăţii de Farmacie din Bucureşti, neexistand nici pe departe condiţii pentru a se putea întâlni 40-50 oameni .

3. Se organizează acest eveniment în condiţiile în care, numărul infectărilor cu SARS – Cov-2 este în continuă creştere. Din cele 42 de judeţe, ar trebui să participe minim 42 de persoane, plus membrii comisiei electorale, în condiţiile în care, în aceasta perioadă, legea permite că evenimentele în spaţiile închise să aibă un număr maxim de 20 de persoane.”

Într-adevăr, Hotărârea nr. 476 din 16 iunie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 stabileşte: „Se interzice participarea la evenimente private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 20 de persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare fizică.  

În Memoriu se sugerează că actuala conducere organizează alegerile în grabă şi fără transparenţă „pentru a face aceleaşi jocuri de culise şi aceleaşi jocuri ale anumitor grupuri de interese? Acest domeniu de activitate atât de important pentru sănătatea românilor, ar trebui să înceapă să fie epurat, şi transparentizat, ori fiecare acţiune pe care o vedem nu ne face decât să vedem un viitor sumbru al acestei profesii greu încercate, daca lucrurile vor merge în aceeaşi direcţie.”

Preşedinte sponsorizat de firme din domeniu

„Adevărul” a luat legătura cu farmacişti din Transilvania care au confirmat argumentele din Memoriu, dar au dorit să rămână anonimi pentru a nu suferi repercusiuni din partea conducerii. 

Preşedintele Coleguilui, prof. univ. dr. farmacist, Dumitru Lupuliasa, a fost contactat de „Adevărul”, dar până la publicarea articolului nu a dorit să intervină cu un punct de vedere. 

Într-un articol publicat de Libertatea, în 2016, se arată că „Dumitru Lupuliasa, Preşedinte al Colegiului Farmaciştilor, a fost “ajutat” cu 210.867 de lei de la 20 de firme de profil.” El s-a numărat printre cei „1.650 de medici care au beneficiat de sponsorizări de la companiile producătoare de pastile, primind astfel sume ajung şi la câteva zeci de mii de euro. În schimbul acestora, medicii primesc excursii mai mult sau mai puţin exotice la conferinţe pe sănătate. Aceste contracte, între medici şi companiile de medicamente, nasc însă suspiciuni asupra prescripţiilor medicilor oferite bolnavilor.  Altfel spus, există posibilitatea ca medicii să recomande pacienţilor anumite medicamente doar pentru că au „înţelegeri” cu firma producătoare”, arată sursa citată. 

Ce spune actuala conducere

Actuala conducere a Colegiului a luat totuşi măsuri pentru diminuarea riscului de infecţie cu coronavirusul SARS CoV-2 la alegeri. Este vrba despre:

„a) Se va asigura şi efectua triajul epidemiologic la intrarea în clădire prin luarea temperaturii;

b) Nu vor fi primite persoanele a căror temperatură depăşeşte valoarea de 37,3°C;

c) Dezinfecţia obligatorie a măinilor la intrarea în clădire;

d) Purtarea obligatorie a măştii;

e) Se vor asigura de către organizatori cel puţin două măşti de persoană prezentă la şedinţă CN;

f) Păstrarea distanţării sociale respectiv 2 m între persoane şi asigurarea a 4 mp de persoană;

g) Aşezarea în sală se va face cu asigurarea distanţării sociale mai sus arătată;

h) Nu se vor consuma alimente sau băuturi de niciun fel cu excepţia apei;

i) Se va asigura şi consuma exclusiv apă îmbuteliată fiind interzise dozatoarele;

j) Sedinţa va fi cât se poate de scurtă sens în care ordinea de zi va fi respectată cu stricteţe;

k) Dezinfecţia spaţiilor comune înainte de începerea şedinţei;

l) Înainte de începerea şedinţei şi în eventualele pauze nu se vor forma grupuri mai mari de 4 persoane;

m) Dacă şedinţa durează mai mult de 4 ore, spaţiul se va aerisi şi se va face dezinfecţie;

n) După fiecare pauză se va face dezinfecţia spaţiilor comune folosite în timpul pauzei cum

ar fi holul, grupurile sanitare, camere tehnice etc; precum şi a suprafeţelor expuse

o) Se vor respecta indicaţiile personalului tehnic;

p) Se vor respecta indicaţiile de deplasare în interiorul clădirii;

q) Se va intra în sală de şedinţă, iar ieşirea se va face pe o altă uşă în acest sens se vor asigura circuite separate;

r) Se vor respecta indicaţiile de dezinfecţie personală pe timpul derulării şedinţei;

s) Distribuirea buletinelor de vot se va face prin înmânarea buletinului de vot de către personalul tehnic fiecărui votant;

t) Exprimarea votului se va face prin folosirea pixului personal sau a celui/celor asigurate de către organizatori. Se va asigura cel puţin câte două pixuri/markere pentru fiecare votant;

u) Colectarea buletinelor de vot se va face într-o urnă anume pregătită şi în prealabil dezinfectată;

v) Numărarea voturilor se va face exclusiv de către membrii Comisiei Electorale Centrale;

w) După numărarea voturilor, persoanele care au intrat în contact cu acestea se vor dezinfecta pe mâini.”

„După 30 ani, aceeaşi oameni care au încremenit pe acele funcţii”

Redăm mai jos întregul „Memoriu” al farmaciştilor din Transilvania:  

„În aceste vremuri extrem de dificile, constatăm că nimic din ceea ce noi, profesioniştii  ne dorim, adică, transparenţă în domeniul farmaceutic, efectiv nu se doreşte. După 30 ani există  aceeaşi conducere, aceeaşi oameni care au încremenit pe acele funcţii fară să dorească decât binele propriu şi personal. 

Zilele acestea au fost convocate alegerile la nivelul Colegiului Naţional, în data de 29.06.2020,pe repede înainte, tocmai că să poată rămâne aceeaşi oameni pe aceleaşi funcţii pentru încă 4 ani, ani în care cu siguranţă vom dispărea că profesie cu acest mod de conducere. Dorim să atragem atenţia că această convocare pe repede înainte nu este nici conformă cu prevederile stării de alertă, nu are nicio justificare de urgenţă şi mai mult, nu sunt organizate în mod transparent, astfel încât noi, cei care suntem farmacişti practicieni să ştim în mâna cui vor rămâne pentru încă 4 ani destinele profesiei noastre.

Evenimentul este organizat într-o bibliotecă din cadrul facultăţii de farmacie din Bucureşti, neexistand nici pe departe condiţii pentru a se putea întâlni 40-50 oameni. Se organizează acest eveniment în condiţiile în care, numărul infectărilor cu SARS – Cov-2 este în continuă creştere. Din cele 42 de judeţe, ar trebui să participe minim 42 de persoane, plus membrii comisiei electorale, în condiţiile în care, în aceasta perioada, legea permite că evenimentele în spatiile închise să aibă un număr maxim de 20 de persoane.

Această grabă, oare cui serveşte??? nu cumva nu se respecta din nou transparenţa tocmai pentru a face aceleaşi jocuri de culise şi aceleaşi jocuri ale anumitor grupuri de interese? Acest domeniu de activitate atât de important pentru sănătatea românilor, ar trebui să înceapă să fie epurat, şi transparentizat, ori fiecare acţiune pe care o vedem nu ne  face decât să vedem un viitor sumbru al acestei profesii greu încercate, daca lucrurile vor merge în aceeaşi direcţie.

Suntem extrem de revoltaţi, de punctul în care a ajuns această profesie atât de importantă pentru noi toţi. Sunt atât de mulţi  profesionişti desăvârşiţi, care ajung să se reprofileze în munca, la vârsta de 40 – 50 de ani pentru că nu sunt trataţi la adevărată lor valoarea şi pentru efortul imens pe care îl depun zi de zi. Problema foarte mare este că ei nu sunt conduşi de oameni cu viziune, care să urmărească binele comun, ci de oameni care-şi urmăresc doar interesele lor personale şi meschine. Şi asta  se întâmplă de  30 de ani încoace, ani în care, acest Colegiu al Farmaciştilor, a fost condus de aceeaşi oameni, care nu au adus niciuun beneficiul real acestui domeniu în Romania şi mereu, în acest fel au fost organizate aceste alegeri la conducerea colegiului. 

Pentru a mai rămâne profesioniştii pe baricade, am dori să fim reprezentaţi de profesionişti care realmente ne reprezintă, care stiu adevăratele noastre probleme şi vrem să fim cu adevărat reprezentaţi nu doar pe hârtie. Cu tot respectul, sperăm într-un bine mai bun.”

Vă mai recomandăm şi:

Detalii tulburătoare despre abuzurile sexuale ale fostului episcop de Huşi: „sărutări cu limba, sex oral, pipăirea...“

Coşmarul interminabil îndurat de o româncă şi de fiul ei în Italia „Eşti o maimuţă! Dispari, român împuţit!”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite