Alianţa Vestului, tot mai aproape de realitate în România. „Vrem să putem accesa direct banii de la Bruxelles, fără să mai ţinem de Guvern“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul Spitalului Regional Cluj, la fel ca şi cele din Iaşi şi Craiova, bate pasul pe loc. FOTO: CJ Cluj
Proiectul Spitalului Regional Cluj, la fel ca şi cele din Iaşi şi Craiova, bate pasul pe loc. FOTO: CJ Cluj

După ce autorităţile din Cluj, Arad, Oradea şi Timişoara au decis să pună bazele unei colaborări speciale pentru a atrage fonduri europene direct de la Bruxelles, un preşedinte de Consiliu Judeţean a trimis pe adresa Comisiei Europene o primă cerere oficială prin care solicită preluarea unui important proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Europarlamentarul Marian-Jean Marinescu a invitat Consiliile Judeţene din Iaşi, Craiova şi Cluj să preia iniţiativa şi să-şi întocmească singure documentaţiile  pentru realizarea spitalelor regionale din oraşele amintite. Gestul lui Marinescu vine la scurt timp după ce comisarul european Corina Creţu a criticat Guvernul României pentru faptul că nu a depus niciun efort pentru accesarea banilor europeni necesari realizării celor trei spitale regionale.

„Deblocarea proiectelor spitalelor regionale din Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca este o chestiune urgentă pentru oamenii care trăiesc în cele trei judeţe. Aştept un răspuns rapid din partea Ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi a Comisarului European, Corina Creţu, la propunerea mea de modificare a procedurilor Programului Operaţional Regional, prin care se pot finanţa aceste proiecte. Aşa cum spun şi în comunicatul ataşat, îndemn Consiliile Judeţene din cele trei judeţe să preia iniţiativa scrierii proiectelor”, a scris Marinescu, pe contul său de Facebook.

Clujul mută primul

Primul care a reacţionat a fost preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe. Acesta a trimis deja o adresă oficială Comisiei Europene prin care solicită preluarea de către forul administrativ judeţean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgenţă de la Cluj.

„Această solicitare este o continuare firească a demersurilor pe care le-am întreprins în mod constant, atât în primul şi în actualul mandat la conducerea Consiliului Judeţean, cât şi în calitate de senator de Cluj, pentru construcţia acestui obiectiv medical de o importanţă strategică. Consider că expertiza necesară derulării unui proiect de o asemenea anvergură precum şi capacitatea noastră financiară şi instituţională au fost deja dovedite de fondurile europene în valoare de circa 190 milioane de euro pe care le-am accesat în actuala perioadă de programare pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, educaţionale şi de sănătate”, a declarat Tişe (foto, jos).

alin tise consiliul judetean cluj foto facebook

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a precizat că a fost deja transmisă Comisiei Europene – Direcţia Generală de Politică Regională şi Urbană precum şi Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Regional din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice o adresă oficială prin care solicită preluarea de către forul administrativ judeţean a proiectului de construire a Spitalului Regional de Urgenţă de la Cluj. 

Ce se solicită

„Potrivit solicitării adresate doamnei comisar Corina Creţu şi conducerii Autorităţii de Management pentru POR din cadrul MDRAP, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj solicită acestor instituţii să agreeze şi să propună modificarea Programului Operaţional în sensul înlocuirii Ministerului Sănătăţii, ca şi aplicant eligibil, cu unităţile administrativ-teritoriale, respectiv judeţele pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale, în calitate de proprietari ai amplasamentelor propuse”, este mesajul Consiliului Judeţean Cluj. 

Potrivit autorităţilor judeţene, o asemenea modificare este necesară întrucât, potrivit POR 2014 – 2020, se prevede în mod expres ca activităţile privind spitalele regionale de urgenţă să aibă ca beneficiar Ministerul Sănătăţii, cel ale cărui demersuri au înregistrat, până în prezent, progrese minime. Realizată în regim de urgenţă, iniţiativa va permite Consiliului Judeţean Cluj să demareze toate procedurile de realizare a acestui

proiect prioritar, absorbind fondurile europene alocate în prezenta perioadă de programare. 

Preşedintele Consiliului Judeţean susţine că, în prezent, în judeţul Cluj funcţiile unui spital regional unic sunt îndeplinite de cinci spitale, cu o structură de 45 de clădiri separate şi care au, în total, 3.100 de paturi. În plus, în ultimii 2 ani, adresabilitatea serviciilor de urgenţă a crescut la nivelul judeţului de cel puţin 3 ori datorită pacienţilor care provin din judeţele limitrofe.

Într-o intervenţie la postul de radio Realitatea FM Cluj, Alin Tişe a oferit noi detalii. „Nu numai că am dicutat, dar în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj am şi semnat o adresă către Ministerul Sănătăţii şi către Corina Creţu prin care, văzând incompetenţa crasă a Guvernului şi văzând că a abandonat din nou proiectele spitalelor regionale, am cerut ceea ce aţi citit dumneavoastră din acel comunicat de presă. Adică, noi solicităm ca la nivelul judeţului Cluj Consiliul Judeţean Cluj să devină titularul finanţării pe Programul Operaţional Regional, ceea ce presupune o modificare a ghidului acceptat de Comisia Europeană, tocmai pentru ca noi, în calitate de proprietari ai terenului pe care îl avem acolo, să putem accesa în mod direct aceşti bani fără să mai ţinem de Guvern", a spus Tişe. 

Citeşte şi

Încă un oraş din Ardeal vrea să intre în „Alianţa Vestului“. „Vrem să luăm bani direct de la Bruxelles, fără a mai depinde de Bucureşti“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite