Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Alimentele nesănătoase ar putea fi suprataxate, la iniţiativa unor clujeni

0
8 Aug 2011 15:30:28
Autor: adevarul
Nicolae Hâncu doreşte ca toate produsele alimentare nesănătoase să fie taxate suplimentar
Nicolae Hâncu doreşte ca toate produsele alimentare nesănătoase să fie taxate suplimentar

Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, va iniţia un program naţional prin care toate produsele nesănătoase să fie taxate suplimentar. Iniţiativa va fi susţinută printr-un proiect de lege, iar banii colectaţi în urma suprataxării vor fi viraţi spre programe de prevenţie.

Cei care cumpără alimentele bogate în grăsimi, colesterol şi sare, dar şi băuturile carbogazoase bogate în dulciuri vor trebui să scoate mai mulţi bani din buzunare.

Aceasta este dorinţa medicului nutriţionist Nicolae Hâncu, care a anunţat ieri iniţierea, alături de doi politicieni clujeni, a unui proiect de lege privind taxarea alimentelor şi băuturilor nesănătoase.

Potrivit lui Nicolae Hâncu, proiectul nu va face altceva decât să alinieze România la standardele internaţionale, care vor fi impuse în cadrul Adunării Generale a ONU, care va avea loc în perioada 19 – 20 septembrie.

Acesta a precizat că scopul proiectului de taxare a alimentelor nesănătoase este de scădere a consumului acestora.

Proiectul de lege va fi susţinut de către deputaţii Petru Călian şi Mircia Giurgiu, dar şi prin înfiinţarea Asociaţiei Naţionale „Sănătate prin Alimente”, la 15 octombrie, unde se doreşte participarea mai multor politicieni clujeni, care să susţină proiectul de lege.

Iniţiatorii proiectului au declarat că, pentru început, se doreşte suprataxarea produselor alimentare nesănătoase cu o sumă modică, pentru a atrage doar atenţia asupra riscurilor la care se supun consumatorii.

Potrivit lui Hâncu, taxa suplimentară va fi stabilită în funcţie de conţinutul de grăsimi, colesterol şi sare al acestora. O echipă de nutriţionişti din Cluj, Iaşi şi Craiova, va analiza toate produsele alimentare existente pe piaţă, de la cele din hipermarketuri, până la cele de tip fast-food sau cele din restaurant.

Bani reinvestiţi

Banii rezultaţi în urma taxării alimentelor nesănătoase vor fi folosiţi în campanii de prevenţie, susţine Hâncu. „Urmează ca în perioada următoare specialiştii să se pronunţe şi să identifice produsele alimentare de pe rafturile magazinelor, din restaurante sau de pe stradă.

Va fi elaborat un «abecedar nutriţional populaţional» în care se vor prezenta şi produsele alimentare sănătoase, care să înlocuiască produsele nesănătoase. El va fi distribuit gratuit”, a mai spus nutriţionistul.

Asemenea proiecte au fost aplicate în ţări precum Franţa, Danemarca sau Ungaria. Proiectul de lege va fi finalizat şi depus în Parlament la sfârşitul lunii septembrie.

Nutriţionistul Nicolae Hâncu şi deputatul Mircia Giurgiu sunt principalii susţinători ai legii privind alimentaţia sănătoasă pentru elevi. Proiectul a pornit în 2006, la iniţiativa unei mame din Cluj, Cristina Iacob. Ulterior, clujeanca a luat legătura cu utilizatorii site-ului www.parinticlujeni.ro care au promovat iniţiativa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările