Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Alzheimer, tratată cu ceai verde şi morcovi. Cercetarea care poate revoluţiona tratamentul bolilor mentale

1
18 Mar 2019 06:16:05
Autor: Remus Florescu
5,7 milioane de american trăiesc cu boala Alzheimer. FOTO: Pixabay
5,7 milioane de american trăiesc cu boala Alzheimer. FOTO: Pixabay

O dietă care conţine compuşi găsiţi în ceaiul verde şi în morcovi a eliminat simptomele asemănătoare cu cele provocate de afecţiunea Alzheimer la şoareci. Cercetătorii de la Universitatea California de Sud susţin că pentru a preveni boala o simplă schimbare de dietă poate fi salutară.

O dietă care conţine compuşi găsiţi în ceaiul verde şi morcovi a anulat simptomele asemănătoare cu cele provocate de afecţiunea Alzheimer la şoareci programaţi genetic pentru a dezvolta boala, spun cercetătorii Universităţii California de Sud (UCS), citaţi de Science Daily.  
 
Cercetătorii subliniază faptul că studiul, publicat recent în Jurnalul de Chimie Biologică, a fost realizat pe şoareci şi multe descoperiri care se aplică la aceste mamifere nu au devenit niciodată tratamente pentru oameni. Cu toate acestea, constatările studiului dau credit ideii că anumite suplimente realizate din plante ar putea oferi protecţia împotriva demenţei la om.
 
 

Nu trebuie să aştepţi apariţia unui medicament

 
 
„Nu trebuie sa aştepţi 10 până la 12 ani pentru ca un medicament al unei companii farmaceutice să apară pe piaţă, poţi face aceste schimbări alimentare de astăzi”, a spus autorul principal Terrence Town, profesor de fiziologie şi neuroştiinţă la Scoala de Medicină Keck USC Institutul Neurogenetic Zilkha. „Consider că rezultatele obţinute sunt foarte încurajatoare”, a mai spus acesta.

Mai mult, studiul susţine ideea că terapia combinată, mai degrabă decât un „glonţ magic”, poate oferi cea mai bună abordare pentru tratarea celor 5,7 milioane de americani care trăiesc cu Alzheimer. Tratamentul combinat este deja standardul de îngrijire pentru boli cum ar fi cancerul, infecţia HIV şi artrita reumatoidă.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat doi compuşi: EGCG sau epigallocatechin-3-galat, un ingredient cheie aflat în ceaiul verde şi FA sau acidul ferulic, care se găseşte în morcovi, roşii, orez, grâu şi ovăz.
 
 

Experimentul

 
 
Cercetătorii au repartizat aleatoriu 32 de şoareci cu simptome asemănătoare cu Alzheimer la una din cele patru grupuri experimentale, fiecare având un număr egal de masculi şi de femele. Pentru comparaţie, fiecare grup conţine, de asemenea, un număr egal de şoareci sănătoşi. Timp de trei luni, şoarecii au consumat o combinaţie de EGCG şi FA, sau numai EGCG sau FA, sau un placebo. Doza a fost de 30 mg pe kilogram de greutate corporală - o doză bine tolerată de oameni şi uşor de consumat ca parte a unei diete sănătoase, pe bază de plante sau sub formă de suplimente.

Înainte şi după dieta specială de trei luni, oamenii de ştiinţă au supus şoarecii la o serie de teste neuropsihologice care sunt similare cu testele de gândire şi de memorie care evaluează demenţa la om. O notă specială a fost un labirint în formă de Y, care testează memoria spaţială de lucru a şoarecelui  - o abilitate pe care oamenii o folosesc pentru a-şi găsi traseul într-o clădire.

Şoarecii sănătoşi explorează instinctiv fiecare braţ al labirintului Y, căutând mâncare sau o rută pentru a scăpa şi de a intra în cele trei braţe într-o anumită ordine şi nu accidental. Şoarecii afectaţi de simptome similare cu Alzheimer nu pot face acest lucru la fel de bine precum şi omologii lor sănătoşi din punct de vedere mental.
 
 

Rezultate după 3 luni 

 
 
După trei luni, tratamentul combinat a restaurat complet memoria de lucru, iar şoarecii cu Alzheimer au avut performanţe la fel de bune ca şoarecii sănătoşi, a spus Town.

Cum a funcţionat? Town spune că aceşti compuşi împiedică mecanismul prin care proteinele de beta-amiloid se acumulează în creierul bolnavilor de Alzheimer. În plus, compuşii au redus neuroinflamaţia şi stresul oxidativ în creier - aspecte-cheie ale patologiei Alzheimer la om.

Town a spus ca el şi laboratorul său vor continua sa exploreze tratamentul combinat, concentrându-se asupra substanţelor derivate din plante care inhiba producţia plăcilor beta amiloid lipicioase.
 
Citeşte şi

Studiu: cum este codificată frica în creier
 
Cercetătorii au descoperit trăsătura cea mai importantă a creierului oamenilor inteligenţi
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

foarte atent
18.03.2019, 09:46:46

asa se explica de ce iepurii nu fac aceasta boala!!! beti ma apa de la robinet ca e mai buna decat reteta astora!!

Modifică Setările