Analist militar, despre ameninţările lui Medvedev: „Transmite doar ideile lui Putin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dmitri Medvedev FOTO AFP
Dmitri Medvedev FOTO AFP

Doctor în ştiinţe militare şi informaţii şi analist militar, generalul Grecu spune că ameninţările la adresa altor state intră în retorica autorităţilor ruse încă de pe vremea Uniunii Sovietice.

Doctor în ştiinţe militare şi informaţii şi analist militar, generalul Grecu spune că ameninţările la adresa altor state intră în retorica autorităţilor ruse încă de pe vremea Uniunii Sovietice.

„Medvedev, actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, fost prim-ministru şi fost preşedinte surogat al Federaţiei Ruse, alături de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, ministrul de externe Lavrov şi purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe rus, Maria Zaharova, sunt principalii comunicatori externi ai administraţiei ruse. Fiecare transmite în mass-media internaţională ideile şi ambiţiile lui Putin, care evită în mod evident să facă acest lucru, insistând însă pe mesajul adresat propriilor cetăţeni şi, mai nou, pentru un mesaj pe de o parte explicativ a ceea ce Federaţia Rusă întreprinde în Ucraina, iar pe de altă parte pentru a încerca să găsească un sprijin cât mai mare din partea comunităţii internaţionale. Mesajul său la Forumul Internaţional de la Stankt Petersburg este edificator în acest sens, iar posibilele înţelegeri viitoare ca urmare a acestui forum par «să sufle ceva vânt în velele preşedinţiei ruse», a spus generalul.

Declaraţia lui Medvedev se înscrie în acest tipar, subliniază generalul Grecu. „E clar că Moldova a ales calea europeană, după cum la fel de clar este că prezenţa celor circa 200.000 de ruşi din Transnistria reprezintă o problemă pentru realizarea acestui demers. De altfel, însuşi Macron a subliniat că problema transnistreană nu afectează candidatura Moldovei la UE, drept dovadă că statutul de candidat a fost oficializat, dar a şi subliniat că până la admiterea de jure această problemă trebuie rezolvată. Cum? Vom vedea! Depinde de abilitatea diplomaţiei moldoveneşti şi, foarte posibil, de opţiunea cetăţenilor de etnie rusă din Transnistria care, mai devreme sau mai târziu, vor fi întrebaţi dacă vor să fie părtaşi la o democraţie europeană sau la o autocraţie putinistă, a doua variantă putând duce chiar la separare”, a explicat generalul Grecu.

general dan grecu

Generalul Dan Grecu. FOTO Arhviă personală

La rândul său, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu spune că acuzaţiile lui Medvedev la adresa României reprezintă, în mod evident, o „dezinformare” şi „un mod de a altera situaţia de fapt pentru a produce efecte emoţionale”. „Fostul preşedinte al Federaţiei Ruse în perioada, spre exemplu, când Rusia era un partener loial inclusiv în consiliul de securitate al statelor occidentale pe care domnul Medvedev astăzi le acuză în legătură cu situaţia din Libia şi înlăturarea dictatorului Gaddafi îmi arată că există diferenţe foarte mari de evaluare din partea domniei sale privind situaţia internaţională şi că toate sunt influenţate de un anumit tip de preluare a mesajului manipulator pe care acum, în războiul hibrid, Federaţia Rusă îl promovează.

recomandăm să mai citiţi:

Armele care ar face diferenţa şi ar pune pe fugă armata rusă. General român: „Asta va cere mult timp“

Când ar putea fi acceptată Ucraina în UE şi ce va însemna acest lucru pentru România. Opinia unui expert

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite