Anchetă la IML Cluj: şoferii prinşi beţi la volan plăteau 5.000 de euro pentru refacerea alcolemiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj cercetează un dosar privind  recalculare alcoolemiilor unor şofer prinşi băuţi la volan. Pentru a scăpa de legea penală şoferii ar fi plătit între 3.000 şi 5.000 de euro pentru recalcularea expertizelor. Directorul IML Cluj, Ion Vartic, susţine că nu ştie de existenţa unei astfel de anchete.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj au descins la Institutul de Medicină Legală din Cluj, de unde au ridicat mai multe documente medico legale care se referă expertize de recalculare a alcoolemiilor, relatează stiridecluj.ro. Pe de altă parte, Ion Vartic, directorul Institutului de Medicină Legală Cluj, a declarat pentru “Adevărul” că procurorii nu au ridicat acte de la sediul instituţiei.”Eu nu ştiu să existe nicio anchetă în desfăşurare. Şi dacă ar fi, în aceste situaţii actele se cer în scris, nu se fac descinderi”.

5.000 de euro – expertiza 

Potrivit unor surse judiciare, ancheta vizează şapte bărbaţi din zona Huedin care sunt cercetaţi că au condus sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge, fapt ce atrage după sine răspunderea penală. Suspiciunile procurorilor se îndreaptă spre faptul că cei şapte bărbaţi au beneficiat de ajutorul unor poliţişti de la Poliţia Huedin şi a unor magistraţi locali, care au dispus şi aprobat efectuarea de expertize de recalculare a alcoolemiilor. Aceleaşi surse judiciare susţin că pentru o astfel de expertiză cu rezultat favorabilă, cei în cauză ar fi achitat sume de bani cuprinse între 3.000 şi 5.000 de euro. Expertizele sunt efectuate de medicii legişti care, pe baza unor declaraţii subiective date de cei în cauză, care se referă la cantitatea de alcool băută, timpul în care s-a consumat această cantitate, dar şi felurile de mâncare consumate, stabilesc o valoare a alcoolemiei, de multe ori, cu mult sub pragul de 0,80g/l alcool pur în sânge, caz în care nu se mai vorbeşte de o infracţiune ci de o banală contravenţie, mai precizează stiridecluj.ro. În prezent, legea prevede ca în cazul unor dubii, după efectuarea analizelor de laborator care stabilesc concentraţia de alcool în sânge, poliţistul care anchetează cazul poate solicita, iar procurorul de caz să admite efectuarea unei expertize de calcul retroactiv al alcoolemiei.

Citeşte şi 

Citeşte şi

Scandal la Institutul de Medicină Legală Cluj: dispariţii de cadavre, manipulare, violenţe, dosare penale

IML Cluj: Cadavrele decapitate erau „materie de studiu“ pentru studenţii medicinişti

Anchetă la IML Cluj după ce au fost găsite şase cadavre decapitate

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite