„Antrenorul anti-criză“ a făcut instrucţie la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eusebiu Burcaş i-a învăţat pe clujeni cum să-şi investească resursele financiare.
Eusebiu Burcaş i-a învăţat pe clujeni cum să-şi investească resursele financiare.

Trainerul financiar Eusebiu Burcaş le-a prezentat clujenilor cinci modalităţi de a-şi administra cu succes veniturile în 2012, astfel încât să evite colapsul financiar.

Eusebiu Burcaş, autorul unui program de educaţie financiară pentru persoane fizice, despre care spune că este singurul din România, a prezentat, ieri, la Hotel Akantus din Cluj, câteva soluţii pentru construirea şi gestionarea unui buget personal solid în 2012. În această perioadă, trainerul financiar face un turneu prin toată ţara. Banii plătiţi de cursanţi pentru  a asista la training, 79 de lei, vor fi donaţi în scopuri caritabile. Sumele strânse de la clujeni merg la Casa de copii „Maria Gabriel". Trainingurile financiare ale lui Eusebiu Burcaş s-au desfăşurat în mai multe localităţi din ţară şi la ele au participat peste 1.500 de persoane.

Cum să-ţi faci un buget de succes

Să-ţi împarţi veniturile riguros lună de lună, să ţii o evidenţă clară şi permanentă a cheltuielilor şi să găseşti surse de venit suplimentare, sunt doar câteva din sfaturile pe care experţii financiari le dau populaţiei pentru a trece mai uşor peste criză. „Primul pas care trebuie făcut este să pui pe hârtie, negru pe alb, veniturile familiei. De aici începe totul. 90% din români spun că ei îşi gestionează bine finanţele, dar când îi întrebi dacă ştiu cât îi costă ţigările pe lună sau cât plătesc gazul în lunile de vară se vede clar că fac aceste lucruri doar din când în când şi foarte superficial. În realitate mai puţin de 20 la sută dintre români îşi ţin ordine în « registrul » de venituri şi cheltuieli ", spune Eusebiu Burcaş.  Aşadar sfatul numărul unu este achiziţionarea de către capul familiei a unui caiet în care să fie trecute în fiecare lună a anului veniturile şi cheltuielile personale ale tuturor membrilor respectivei familii. Dacă o familie câştigă, de exemplu, 2.500 de lei, trebuie scris cât din acest venit se duce pe electricitate, pe gaz, pe alimente, pe benzină, etc. până când se epuizează toate cheltuielile dintr-o lună. Ideal este ca aceste cheltuieli să nu reprezinte 100 %  sau chiar mai mult din nivelul general al venitului.

Dacă eşti pe minus, munceşte mai mult

Pasul numărul doi: dacă se ajunge în situaţia ca familia să fie pe minus, atunci aceasta trebuie să găsească surse de venit suplimentare. „Eu cer întotdeauna la training oamenilor să găsească 10 surse de venit suplimentare. Şi ei găsesc întotdeauna. Unii poate sunt ingineri, dar îşi dau seama că ştiu engleză şi ar putea preda câteva ore pe săptămână care le-ar rotunji veniturile cu două -trei sute de lei. Nu e mult, dar e un început. Alţii sunt jurnalişti şi ştiu să scrie, aşa că pot realiza texte pentru instituţii care au un blog sau newsletter de distribuit clienţilor", spune Eusebiu Burcaş. Problema românilor este în opinia trainerului, că aceştia nu se ţin de planul pe care îl fac măcar trei luni de zile pentru ca activităţile noi să devină rutină.  Al treilea pas este reducerea cheltuielilor inutile.

Investiţiile sunt importante

Al patrulea pas este ca românii să conştientizeze că trebuie ca din banii obţinuţi din sursele de venit suplimentare şi din aceste reduceri drastice de cheltuieli să facă  investiţii. „Românii nu au încredere în pensiile private şi în asigurări şi asta e un lucru foarte dăunător pe termen lung. Nu au încredere pentru că nimeni nu a venit să le arate în carne şi oase pe cineva care a dus un contract de 25 de ani până la capăt şi a câştigat 300.000 de euro sau 50.000 de euro şi din acest motiv pentru ei asigurările sunt un sac fără fund în care aruncă banii. În Occident e o cultură în acest sens şi e una solidă, bazată pe rezultatele  concrete ale sistemului ", spune Eusebiu Burcaş. Al cincilea pas este clarificarea situaţiei pe care o au oamenii legat de datoriile la bănci. În cazul lor, e necesară o discuţie cu reprezentanţii băncii şi prezentată acestora situaţia concretă a veniturilor şi cheltuielilor şi planificarea unor plăţi eşalonate stabilite de comun acord. Pentru că altfel băncile vând creanţele sau execută silit giranţii.

Cine este Eusebiu Burcaş


Eusebiu Burcaş, de origine dintr-un sat din judeţul Sălaj, este unul dintre cei mai buni traineri financiari la nivel naţional. De asemenea, el este consultant în management, certificat internaţional, trainer de vânzări şi management (cu  peste 3.000 de ore de training) şi a fost printre primii brokeri autorizaţi pe piaţa de capital din Romania, în 1995.  El a terminat Ştiinţele economice, specialitatea management industrial şi a lucrat ca şi consultant de management şi vânzări. El a fost managing partner la „Swot Consulting" şi direcor executiv la „DE Klausen Consult". De doi ani face programe de educaţie financiară pentru copii, studenţi şi adulţi prin firma sa proprie de consultanţă. Eusebiu Burcaş susţine că lucrarea concepută de el „Managementul banilor" este un primul program independent de educaţie financiară din România. În cadrul lui oamenii învaţă cum să aibă o imagine clară asupra obişnuinţelor lor financiare, cum să îşi creeze şi să aplice planul personal de dezvoltare financiară şi cum să-şi investească resursele financiare. Programul său cuprinde 90 de minute de coaching financiar individual. Managementul banilor este un program al firmei Burcash, deţinută de Eusebiu Burcaş.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite