Antreprenoarea care a renunţat la un post de profesor şi a pariat pe o afacere inspirată din sudul Franţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roxana Niculae este dedicată afacerii sale.
Roxana Niculae este dedicată afacerii sale.

Originară din Constanţa, Roxana Niculae (44 de ani) s-a mutat la Cluj în urmă cu cinci ani, singurul loc din ţară în care medicii au găsit un tratament pentru problemele ei de sănătate. Ulterior, a început aici un business care i-a schimbat treptat viaţa.

Absolventă a Facultăţii de Litere, cu un master în Comunicare managerială, Roxana a fost profesor de limba română până în 2013, formator naţional, consilier de imagine. În acel an totul s-a schimbat pentru ea, pornind de la o problemă de sănătate. 

„Este vorba despre o tiroidită autoimună care nu a fost descoperită la timp, asociată cu alte afecţiuni cronice. Am umblat inutil peste şase luni pe la medici prin Constanţa şi Bucureşti. Între timp, starea mea se înrăutăţise atât de tare încât nici nu mai puteam să merg”, rememorează profesoara.

Preţul corect

Până la urmă, şansa i-a surâs şi a găsit la Cluj sigurii medici care îi pot trata afecţiunea. Însă totul cu un preţ şi nu e vorba neapărat de bani. Ca să poată face tratamentul şi pentru a fi ţinută sub supraveghere, constănţeanca avea doar două variante: să facă naveta sau să se mute definitiv la Cluj împreună cu familia. 

„Mutarea la Cluj a fost foarte dificilă pentru toată lumea - nu cunoşteam pe nimeni aici, locuim cu chirie, copiii au fost nevoiţi să se mute în timpul anului şcolar. Însă Clujul e foarte frumos, totul mi-a plăcut aici, încă de la început, chiar dacă nu a fost uşor să o luăm de la început. Eroul acestei schimbări este soţul meu”, spune Roxana.

Totul a început cu o vizită la Marsilia

Şi pentru că nu a reuşit să obţină transferul de la Constanţa la Cluj, profesoara a fost nevoită să se reprofileze. A fost, într-un fel, un pas înainte, aşa cum spune acum. În urmă cu trei ani, ea şi-a deschis propria afacere. Asta după ce în timpul unei vizite în Franţa, la Marsilia, a descoperit o gamă de produse de îngrijire personală care au impresionat-o.

„Am avut ocazia să vizitez Marsilia şi am descoperit gama de produse La Maison du Savon de Marseille. Căutam să înlocuiesc produsele de îngrijire personală şi chiar de menaj pe care obişnuiam să le cumpăr de la supermarket, cu produse cât mai sănătoase, fără parabeni, care să ne ofere tuturor bucuria utilizării, dar pe care să ni le şi permitem. Astăzi sănătatea devine aproape un lux. Treptat, am început să folosim săpunurile, cremele, detergentul şi am fost încântaţi de calitatea lor. În sudul Franţei este o adevărată cultură a întoarcerii la tradiţie, a produselor autentice, naturale. Întâlneşti savonerii tradiţionale la tot pasul. Se valorifică foarte mult ingredientele din zona mediteraneană precum lavanda, uleiul de masline sau de argan. Simplitatea înseamnă sănătate dar şi rafinament. Săpunul tradiţional de Marsilia are virtuţi miraculoase şi nu conţine decât patru ingrediente”, rememorează dobrogeanca.

lavanda franta marsilia foto tvr

Aşa a adus brandul La Maison du Savon de Marseille în România, mai întâi la Cluj, realizând că şi românii pot creşte calitatea produselor pe care le folosesc zilnic în casă, fără să cheltuiască o mică avere. 

Ce vinde

Afacerea i-a schimbat viaţa, însă a însemnat şi o serie de sacrificii, mai mici sau mai mari. Asta şi pentru că nu ştia practic nimic despre antreprenoriat şi a fost nevoită să reînceapă totul de la zero. A început timid, aducând doar câteva game pentru a le testa, apoi a deschis magazinul şi a fost singura vânzătoare în primul an, pentru ca ulterior să devină reprezentantul producătorului în România şi Master francizor.

Fiecare etapă de dezvoltare a avut costurile ei. Investiţia iniţială a fost de aproximativ 10.000 de euro, însă asta nu a fost totul. În ce priveşte brandul Roxanei, depozitul central este situat la Avignon şi colaborează cu diverse laboratoare din sudul Franţei. Pe lângă lanurile de lavandă sunt create cosmeticele pe bază de lavandă de Provence, de la fermele de măgăriţe se utilizează laptele proaspăt pentru cosmeticele din gama Anesse.

Săpunul tradiţional de Marsilia, în variantele sale sub forma de cub sau felie, provine de la savoneria Fer à Cheval, fondată în 1856, care păstrează reţeta originală a săpunului tradiţional, pe bază de ulei de măsline, fiind unul dintre cei trei producători francezi autorizaţi pentru a fabrica autenticul săpun de Marsilia.

Produsele sunt create pe game, în mod tradiţional, numele gamei fiind dat de ingredientul de bază - ulei de măsline, ulei de argan bio, lapte de măgăriţă, fruct de cactus, ulei de migdale, lavandă sau floare de cireş.  

În magazinele La Maison du Savon de Marseille nu este vorba doar despre a vinde un produs excelent. Clienţii devin prietenii noştri, bem ceai împreună la magazin şi povestim despre cum ne putem îmbunătăţi sănătatea şi bugetul. Am creat o adevărată comunitate a celor care doresc să folosească produse naturale de îngrijire zilnică, fabricate în sudul Franţei, de către artişti ai cosmeticelor.  Sunt foarte fericită că am reuşit - alături de familia mea, care mă sprijină şi mă iartă că nu mai ştiu de nimic altceva - să pun în practică această idee. În magazinul La Maison du Savon de Marseille te simţi ca în Provence, este unic în România.

Game celebre sunt săpunurile de Alep sau de Marsilia, cu rezultate spectaculoase pentru diferite boli ale pielii, preţul fiind diferit în funcţie de procentul ingredientului de bază sau dimensiune, de la 15.00 pâna la 34.00 de lei. De asemenea, gamele de produse pe bază de lapte de măgăriţă sau fruct de cactus sunt de-a dreptul miraculoase, efectele lor de regenerare şi de hrănire în profunzime a epidermei pot fi observate de la primele utilizări. 

„Toate produsele sunt fără parabeni, avem chiar şi o gamă de săpunuri 100% naturale, cu uleiuri esenţiale terapeutice şi bază vegetala 80% ulei de măsline şi 20% ulei de cocos, procesul de saponificare fiind realizat cu planta numită Săpunariţă. Oricine îşi permite un săpun de Marsilia - dureaza de 2-3 ori mai mult decât un săpun obişnuit şi are atât de multe proprietăţi terapeutice încât poate fi utilizat şi pentru copii, şi pentru corp şi păr sau pentru menaj. Cred că viaţa mea s-a schimbat foarte mult odată cu demararea acestui business. Nu ştiam nimic despre antreprenoriat, despre comerţ sau afaceri dar întotdeauna am acceptat orice provocare din punct de vedere profesional. Învăţ mereu, totul este foarte complex şi nou pentru mine dar şi bucuria este mare. Mă bucur să văd persoane care împărtăşesc aceeaşi satisfacţie când folosesc produsele noastre, mă bucur când revin în magazin cu prietenii sau rudele, când sunt fericiţi să ofere cadouri cumpărate de la noi”, este argumentul Roxanei.

Colaborează cu Universitatea Babeş-Bolyai 

Pe lângă afacerea pe care o deţine, constănţeanca se implică şi în alte activităţi care implică multă energie. 

Astfel, ea colaborează în prezent cu Centrul de Training pentru Turism de la Universitatea Babeş-Bolyai, unde susţine Modulul de Comunicare din cadrul cursurilor de certificare ca Manager în turism şi cursul de Formator. „Îmi place mult şi activitatea de profesor/formator adulţi şi probabil că aş fi rămas în învăţământ”, mărturiseşte Roxana.

Chiar şi aşa, planurile ei de viitor se leagă mai cu seamă de dezvoltarea afacerii, care după succesul de la Cluj prinde contur şi la Sibiu şi Constanţa. 

„Cred că produsele acestea merită să fie cunoscute mai mult în România şi dacă magazinul din Cluj are succes eu sunt convinsă că vor fi şi alţi antreprenori care vor dori să aducă brandul La Maison du Savon de Marseille în oraşul lor. Se întâmplă asta deja la Sibiu şi Constanţa unde recent au fost deschise noi magazine în sistem de franciză.  Este un concept de brand unic în România şi care vine deja cu o reţetă a succesului. Brandul este prezent cu zeci de magazine în Franţa, Italia, Spania. Eu le voi transfera tot ce am învăţat în aproape 3 ani de activitate pe piaţa din România şi îi voi asista să creeze aceeaşi comunitate frumoasă, pe care am creat-o deja la Cluj”, a încheiat constănţeanca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite