Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Antreprenor revoltat: „Statul produce 80% din energie. De ce au mărit preţul, că apa din Dunăre nu s-a scumpit”

33
23 Jan 2022 13:07:52
Autor: Remus Florescu
Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii EnergoBit FOTO Arhiva Adevărul
Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii EnergoBit FOTO Arhiva Adevărul

Statul deţine 80% din producătorii de energie din România şi poate stabili o formulă de calcul a preţului energiei prin care să reducă profiturile „nesimţite” ale acestora, este de părere clujeanul Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii EnergoBit, companie activă în zona de servicii şi echipamente pentru industria energetică.

„Reglementaţi preţul. Este cea mai simplă măsură. Ai posibilitatea să faci acest lucru pentru 6 luni de zile. Care e problema? Au distrus tot“, spune clujeanul Ştefan Gadola, unul dintre fondatorii EnergoBit, companie activă în zona de servicii şi echipamente pentru industria energetică, conform Ziarului Financiar. 

Specialistul a mai precizat că circa 80% din toată producţia de energie a României este în mâinile statului şi jumătate din producţia de gaze. 

„S-a scumpit apa pe Dunăre? S-a scumpit cărbunele? S-a scumpit combustibilul nuclear? Nu. Uitaţi de piaţa liberă în energie şi reglementaţi preţul. Energia este vitală pentru toţi“, a mai spus el.  

De ce a crescut preţul la energie 

Gadola a explicat pentru „Adevărul” de ce a crescut preţul la energia electrică. 

„Circa 80% dintre centralele electrice din România au ca acţionar majoritar Statul, care se bucură foarte mult de situaţia actuală. Deşi sunt alte Statului, aceste centrale  sunt descentralizate, astfel fiecare îşi stabileşte preţul – Hidroelectrica are un preţ, centralele pe cărbune au alt preţ şi aşa mai departe. Pe vremea comunismului, toate centralele erau coordonate unitar”, explică omul de afaceri. 

Astfel, producătorii scot energia la licitaţie, energie care e cumpărată de companiile care o revând celorlalţi consumatori. „Acum vă dau nişte cifre exemplificative, ca să înţelegeţi ce se întâmplă. Energia produsă pe bază de cărbune este mai scumpă, deci dacă să zic centrala o produce cu 90 de lei/KWh ajunge să o vândă cu 100 KWh. În acest timp, Hidroelectrca, care produce energie cu 50 de lei/ KWh vinde tot cu 100 KWh. Astfel că piaţă aşa-zisă liberă este în dezavantajul nostru al celor care consumăm. Nu mă refer la mine personal, ci la toată economia, pentru că toată lumea are nevoie de energie, de la consumatorii casnici, la fabrici”, spune Gadola. 

Specialistul susţine că „victima” finală a creşterii preţurilor este tot cetăţeanul. „Preţul energiei se reflectă în tot ce se întâmplă în viaţa noastră- de la scobitori, la mâncare, la produse electronice, la haine totul înseamnă energie. Orice fabrică are nevoie energie. Toate astea se resfârgâng asupra noastră”, detaliază clujeanul. 

Gadola susţine că rezultatul acestor „speculaţii” este creşterea profitului acestor producători de energie deţinuţi de stat. „De ce speculaţii? Aşa cum am spus, apa nu s-a scumpit ca să justifice creşterea preţului practicat de Hidroelectrica. Cărbunele nu s-a scumpit, pentru că-l avem aici, la noi, Combustibilul nuclear nu s-a scumpit”. 

Ce se va întâmpla cu profitul mai mare al acestor porducători? „După ce se vor dota cu aparatură diverse, probabil vor creşte salariile”, e de părere Gadola.  

Cine sunt ţapii ispăşitori ai Guvernului

Dacă reprezentanţii Guvernului dau vina pe creşterea preţului la energie pe lăcomia revânzătorilor, Gadola este de altă părere. El explică mecanismul prin care se stabileşte preţul final al energiei.

 „Companiile cumpără la licitaţie energie de la producători şi peste preţul de cumpărare mai adaugă diferite costuri, printre care şi cel de echilibrare. Astfel, dacă mâine compania trebuie să vândă cu 2  KWh faţă de cât avea contractat – şi poate opri curentul dacă are solicitări mai mari - trebuie să obţină această cantitate de energie de pe piaţa de ziua următoare, unde se ajunge la preţuri fantastice. Aceste preţuri se reflectă în costul de echilibrare”, detaliază specialistul. 

Astfel, o companie, să zicem, cumpără cu 100 de lei KWh şi vinde cu 110. „Apoi, vine statul şi-ţi spune: „trebuie să faci compensări”. Ajungă să vinzi cu 50 de lei. Aici apare întrebarea, „diferenţa de 50 de lei, când ţi-o dă Statul?” Legea nu prevede un termen pentru Stat să plătească această compensare”. Rezultatul? „Vor fi omorâţi furnizorii mari, care vor avea probleme mari de numerar”, este de părere Gadola. 

Cum poate controla Statul preţul energiei

Gadola a explicat pentru „Adevărul” şi cum ar putea reglementa Statul 80% din preţul energiei. „Statul ar putea stabili o formulă de stabilire a preţului de către producătorii de energie pe care-i deţine. Astfel, mergi la Hidroelectrica şi te uiţi la preţul de producţie peste care mai pui un profit de 15-20% şi ai terminat. Apoi controlezi compania aşa cum trebuie ca să fii sigur că primeşti cifrele corecte. Aşa ajungi să scazi preţul energiei”, explică Gadola. 

Chiar dacă preţul energiei a crescut şi în alte ţări, Gadola susţine că România are o situaţie diferită, având în vedere că Statul produce 80% din energia electrică, deci nu există o dependenţă de alţi furnizori.  „Se putea să producă mai mult de 80%, dar timp de 20 de ani nu s-a investit nimic în sistemul energetic. Hidrocentralele sunt de pe vreme comuniştilor”, explică omul de afaceri.  

Gadola susţine că şi măsurile de compensare sunt discriminatorii: „Preţul energiei ne afectează pe toţi, de ce ar trebui compensat doar la anumite persone. Gândiţi-vă la câte firme se vor închide. Ştiu de un caz în care se va închide o fabrică de mobilă, deoarece Ikea nu a dorit să recalculeze preţul în funcţie de noile preţuri energie, gaz, lemn. Ce vor face? Vor produce în Ucraina. Sunt revoltat”. 

Vă mai recomandăm:

Guvernul a publicat noile măsuri de sprijin a consumatorilor de energie. Cum se va face plafonarea şi compensarea
 
Virgil Popescu, despre reîntoarcerea la o piaţă reglementată a energiei: Preţurile pot fi stabilite pentru cel mult 6 luni

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Ezechiel Levitsky
23.01.2022, 13:39:08

vrajeala. cel mai ieftin abonament la energie e la hidroelectrica. au aceleasi preturi pre liberalizare. privatii au crescut pretul de cateva ori. desi ei nu produc energie. sunt doar niste intermediari capusa.

-14 (24 voturi)
Stefan din Nord
23.01.2022, 14:05:25

Azi am platit factura la curent pe intervalul 16 dec-15 ian 46 kwh - 58,05 lei Inca se poate trai

-1 (5 voturi)
Paun Al
23.01.2022, 14:17:02

Cand a aparut criza in energie, firmele statului producand 80% din energie.. iar ANRE avand baza legala sa stabileasca marja de profit al furizorilor la clienti.. statul trebuia sa rezolve problema cu producatorii de energie, si prin ANRE cu furnizorii energiei, la consumatori. Adica sa stabileasca direct cu producatorii si furnizorii pretul. Asa guv PSD-PNL..a facut un intreg circ.. a stabilit niste formula de calcul complicate si dubioase.. dupa care a dat vina pe furnizori, ca au gresit la calcul. Acum dupa 3 luni, dau iarasi ordonanta sa corecteze greselile lor.. Sa vedem ce iese iarasi.

-1 (5 voturi)
Steve
23.01.2022, 14:20:19

Asta se crede antreprenor dar habar nu are de economia de piata. S-a marit pretul si la gaz desteptule, nu numai la energie electrica iar gazul e din import. Daca ramane numai energia electrica ieftina vor renunta toti la gaz si vor trece pe electric, dar nu e vorba de asta numai, la urma urmei pretul trebuie sa fie corelat cu EU doar nu esti in Rusia.

-3 (9 voturi)
Un cititor
23.01.2022, 14:31:59

"Statul deţine 80% din producătorii de energie din România şi poate stabili o formulă de calcul a preţului energiei prin care să reducă profiturile „nesimţite” ale acestora," Este politica lui Citu !! Toxic acest personaj, pe care marea majoritate l-am crezut un specialist vizionar. Ei stiu ca preturile sunt nesimtite si de nesuportat, dar profita de ele. Si.... profita de ele pana intr-o zi, cand vor vedea cam ce au distrus din aceasta lacomie pe prostie, si cam cu cat vor scadea incasarile la buget. Inchiderea unei fabrici din cauza cresterii pretului curentului si al gazului, are efecte negative incomensurabile, in lant !!! Nu stiu ce asteapta habarnistii ?! Cum trec din carpeala in carpeala !!!

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările