Artistul în mâinile căruia sârma capătă forme nebănuite. „Îmi doresc să reuşesc în România. Îmi place ţara asta foarte mult“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mâinile lui Paul Cristian Cordoş sârma prinde viaţă. De mai bine de 10 ani, artistul transformă sârma în felurite forme de la banalele suporturi pentru serveţele până la roboţi. Filosofia sa: sârmă cu suflet.

Paul Cristian Cordoş este un artist din Cluj care foloseşte pentru lucrările sale un material la care puţini se gândesc: sârma. 

„Conceptul Art Bending, a fost creat de mine, Paul Cristian Cordoş, modelator în sârmă şi reprezintă maturitatea creativă la care am ajuns după mai bine de zece ani de modelaj. În ultimii ani am reuşit să manufacturez mii de piese care se bucură de apreciere în România, Franţa, Italia, Germania, Belgia, Marea Britanie, S.U.A. şi Japonia“, explică acesta pe blogul său.

image
image

Piese FOTO arhivă personală Paul Cristian Cordoş/Facebook

Prima lui piesă a fost un abajur. Prin 2000. Iar doi ani mai târziu începea să vândă mai multe piese. Trăieşte din vânzarea creaţiilor sale: profilul Clujului din sârmă – cu Casino, Parcul Central, Cetăţuia, Teatrul Naţional - , portrete, roboţi, obiecte de decor – conturul hărţii României, Cuminţenia Pământului, Turnurile Gemene din SUA, biciclete, maşini, ceasuri de perete. 

image

Lucrarea de-a clujeanului FOTO arhivă personală Paul Cristian Cordoş/Facebook

În timp a descoperit că sârma şi lemnul fac casă bună: „mi se pare că se potrivesc fantastic“. Tot timpul l-a convins că şcoala nu te face artist şi nu contează ce ai terminat sau câte studii ori câţi bani ai. Ce contează? Munca. Paul a absolvit Administraţie Publică la Sibiu, iar apoi, la Cluj, a urmat cursuri la Şcoala Populară de Artă.

Ne-a mărturisit că găseşte în geniul lui Picasso o sursă de inspiraţie. 

„Văd demenţa unui geniu. E fabulos. Asta văd când mă uit la o lucrare de-a lui. Mă inspiră pentru că e un îndrăzneţ. Trebuie să ai curaj. A avut curaj să picteze altfel. De ce să nu am şi eu curaj să îndoi sârmă“, spune artistul.
image

Un umeraş inimos FOTO arhivă personală Paul Cristian Cordoş/Facebook

Puţin artişti din lume lucrează în sârmă, însă ţări precum SUA şi Japonia au deja o tradiţie de câteva decenii în arta sârmei. Datorită acesteia a ajuns la Paris, la Viena, are clienţi din Londra. La Viena a făcut în urmă cu câteva săptămâni demonstraţii pe viu despre cum sârma poate fi îmblânzită şi transformată în lucruri plăcute ochiului. Cea mai mare expoziţie a sa de până acum crede că e cea realizată alături de Horaţiu Mălăiele.

„Îmi doresc să reuşesc în România. Îmi place ţara asta foarte mult. Aici am realizat tot până acum“, spune artistul.

Unul din visurile sale este să organizeze de unul singur o expoziţie la Paris. Ne spune că orice prezenţă la expoziţii şi orice comandă îl face să se simtă fantastic şi să se simtă că munca sa are un rost şi e apreciată. „Arta este o moşteniră colectivă“, spune el, conştient că sârma se vinde mult mai greu în România decât în Vest, dar rămâne un optimist.

image

Bicicletă în New York FOTO arhivă personală Paul Cristian Cordoş/Facebook

Vă mai recomandăm:

Croşetează personaje din desene animate. Cele mai căutate jucării sunt dragonii, minionii şi „păsările nervoase“

O tânără din Cluj „dă viaţă“ eroilor din desene animate şi din jocuri video. De şase ani, din mâinile ei ies omuleţi galbeni, păsări nervoase, dragoni şi tot felul de alte animăluţe care îi fac pe cei din jur să zâmbească.

La ce mai sunt bune ziarele. Un artizan transformă literele în podoabe

Carmen Orăşanu transformă ziarele, pliantele şi afişele în podoabe şi le vinde, alături de lucrările altor 50 de artizani din tara într-un loc numit Oranjerie, unde ambianţa, stilul vintage, culorile şi portocalii desenaţi pe pereţi te duc cu gândul la copilărie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite