Au dat bani pentru apartamentele care nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două clujence plătesc rate la banci pentru creditul cu care şi-au achiziţionat apartamente în blocul lui Leontiuc şi Tower Park.

Cazurile clujencelor Veronica Cuhuţ şi Susana Trif par să fie trase la indigo. În urmă cu patru ani, ambele şi-au cumpărat apartamente în blocul „fantomă“ al pastorului timişorean Marius Leontiuc, iar ulterior, după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în instanţă pe „dezvoltator“, s-au reorientat către Tower. În primul caz, clujencele au rămas doar cu banii daţi, iar în cazul apartamentelor din Tower, încă mai aşteaptă finalizarea blocului.

„Eu cred că e vorba de ghinion. În 2006 am plătit 3.500 de euro pentru un apartmanent cu două camere în blocul lui Leontiuc. Alţi 200 de euro i-am dat agenţiei care s-a ocupat de tranzacţie. Apartamentul costa în total 40.000 de euro“, povesteşte Veronica Cuhuţ. Clujeanca mai spune că i s-a părut suspect faptul că preţul apartamentului e atât de mic, însă l-a crezut pe Marius Leontiuc deoarece acesta a spus că de „vină“ sunt materialelor de construcţie. „Mi-a spus că peretele exterior va fi din sticlă, motiv pentru care costurile de construcţie sunt mai mici. Mi-au cerut avans 12.500 de euro, însă eu am plătit doar 3.500 pentru că nu aveau încă autorizaţia de construcţie“, povesteşte clujeanca.

Peste doi ani, femeia şi-a dat seama că a fost „ţepuită“. Blocul de pe strada Pasteur  nu a mai fost construit, iar Leontiuc a fost arestat pentru înşelăciune. În prezent, procesul se judecă la Curtea de Apel Cluj. „Nu cred că-mi voi mai vedea banii vreodată. Procesul se tărăgănează, iar noi suntem în jur de 100 de păgubiţi. În 2008, după arestarea lui Leontiuc, am căutat un alt apartament pentru fiul meu“, mai arată clujeanca.

A ales Tower

Din multitudinea de oferte de pe piaţă, Veronica Cuhuţ a ales compania Tower, mai exact a plătit integral preţul pentru un apartament de două camere în blocul A din ansamblul imobiliar situat pe Calea Floreşti. „Am mers să mă interesez de un apartament la ei, iar ulterior am fost continuu sunată de un reprezentant. Am semnat contractul şi am plătit pe loc suma de 53.000 de euro pentru un apartament de două camere de 48 mp. Banii i-am luat din bancă“, spune Veronica Cuhuţ.

Din 2008, de când a semnat contractul cu Tower, clujeanca plăteşte rate lunare de 420 de franci elveţieni (aproximativ 300 de euro), iar predarea apartamentului întârzie. „Nu ştiu ce să mai fac. De curând cei de la Tower m-au sunat să-mi spună că îmi fac interiorul apartamentului. Ce fac cu el când încă mai sunt multe etaje de ridicat din bloc?“, mai spune femeia care aşteaptă termenul limită de 30 iunie, dată de la care îşi poate rezilia contractul.

Cazul Susanei Trif este aproape identic, cu menţiunea însă că în loc de 3.500 de euro plătiţi lui Leontiuc, femeia  a dat 13.500. „În 200, i-am dat 13.500 lui Leontiuc şi alţi 900 de euro la agenţie. Ulterior, în 2008, mi-am cumpărat un apartament în Tower pentru care am plătit 63.000 de euro. Banii pe blocul lui Leontiuc îi consider pierduţi, în timp ce pentru al doilea apartament, mă rog să-l termine“, spune clujeanca.

A înşelat peste 100 de clujeni

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Regionale Cluj a DNA, pastorul timişorean Marius Leontiuc se face vinovat de înşelăciune şi fals în înscrisuri. Procurorii arată că Leontiuc ar fi înşelat în jur de 120 de persoane cărora le-a promis ridicarea unui bloc de 16 etaje pe strada Pasteur, bloc pentru care nu deţinea autorizaţia de construcţie. Prejudiciul estimat este de aproximativ 1.000.000 euro.

Tower în pericol

Potrivit unei clauze din contractul de vânzare-cumpărare al companiei Tower, manageriată de româno-americanul Michael Chezan, în cazul în care până la 30 iunie, cele 18 etaje ale blocului A din complexul de pe Calea Floreşti nu vor fi finalizate, clienţii au dreptul să rezilieze contractul şi să-şi ceară banii înapoi. Până în prezent, din bloc au fost ridicate nouă etaje. Deşi se anunţa unul dintre cele mai credibile proiecte imobiliare ale Clujului, Tower Park este în prag de faliment din cauza lipsei banilor. Apartamentele din complexul Tower Park Calea Floreşti, potrivit contractului, trebuiau predate anul trecut.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite