Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Au descoperit o adevărată comoară la câţiva kilometri de Cluj. Cui au aparţinut piesele şi din ce perioadă sunt

2
6 Apr 2018 16:02:23
Autor: Ştefan Lică
Detectoriştii au acţionat legal şi au predat toate obiiectele găsite. FOTO: Adevărul
Detectoriştii au acţionat legal şi au predat toate obiiectele găsite. FOTO: Adevărul

O echipă de detectorişti a găsit, săptămâna trecută,  într-o pădure din judeţul Cluj, mai multe piese din aur şi argint. Piesele au fost predate apoi Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Cluj.

Reprezentanţii Direcţiei spun că piesele datează din secolele 4-5 şi că sunt de origini gepide.
 
„Piesele sunt foarte interesante, sunt frumoase, dar pentru noi nu este atât de deosebit. Astfel de obiecte au mai fost descoperite pe teritoriul ţării noastre, inclusiv în judeţul Cluj, lângă Apahida şi Turda, iar mai recent lângă un complex comercial. Noi suntem interesaţi de alte aspecte, cercetătorii autorizaţi vor trebui să facă noi cercetări, cu aprobarea Ministerului Culturii. La o primă vedere, este vorba de piese din perioada post-romană, cel mai probabil datând de undeva din secolele 4-5. Piesele le-au aparţinut gepizilor (n.r.- popor migrator de origine germanică)”, a explicat Virginia Rădeanu, arheolog şi consilier principal al Direcţiei. 
 
Aceasta a confirmat că piesele au fost deja înregistrate şi figurează în Repertoriul Arheologic Naţional, iar locul în care au fost descoperite figurează de acum ca sit arheologic. „Oricine ar merge acum acolo s-ar supune rigorilor legii, pentru că punctul figurează deja ca sit arheologic”, a adăugat aceasta.
 
Directorul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Felix Marcu, a confirmat această descoperire. Marcu susţine că specialiştii muzeului vor efectua cercetări la faţa locului, fără a preciza o dată anume. Autorizaţia pentru începerea lucrărilor arheologice trebuie dată de Ministerul Culturii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Drakon
6.04.2018, 18:55:50

Aroganta doamnei arheolog este nalucitoare. Dupa ce vin niste oameni si fac munca de teren pe care oameni ca dansa ar trebui sa o faca, este si dispretuitoare dupa ce i se inmaneaza un tezaur de aur si de argint, de parca se gasesc pe la tot pasul (in loc sa se bucure pentru orice infima dovada istorica i se aduce la cunostinta, fara sa vorbim ca acest tezaur va imbogati fondul muzeelor). Apoi, ca sa puna cireasa pe tort, practic avertizeaza ca un loc descoperit de detectoristi a fost acum declarat sit arheologic si este interzis tuturor detectoristilor. Desi inteleg necesitatea legislatiei spre care arata dansa, nu pot sa nu sesizez aroganta si ipocrizia pozitiei pe care aceasta doamna arheolog o adopta. Cu oameni ca dansa nu e nici-o mirare ca 90% din istoria acestui teritoriu zace inca ingropata, fie in situri arheologice abandonate sau nedescoperite, fie in pivnitele muzeelor, in cutii necatalogate.

+8 (8 voturi)
Realist
6.04.2018, 20:47:41

Corect ! Cred ca la arheologie stam cel mai prost din toate domeniile, mai prost decat la autostrazi ! Jafuri ca-n codru (urmate de multi bani si luuungi diligente sa recuperezi o mica parte din piesele de tezaur ajunse in lumea larga), dezinteres, subfinantare cronica, lipsa totala de orizont. Cum-necum, s-au apucat privatii sa faca explorari cu detectoare (ca statul roman nu stie cu ce sa mananca asta)- dar asta este o treaba cu 2 taisuri - nu toti exploratorii sunt cinstiti si risca sa si distruga situri din amatorism sau lacomie.

+4 (4 voturi)
Modifică Setările