Avocatul care a câştigat lupta cu sistemul. Un clujean a demonstrat că şoferii sunt amendaţi ilegal de Primăria lui Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Şomlea a fost amendat de un angajat al Primăriei. FOTO: Arhivă personală
Radu Şomlea a fost amendat de un angajat al Primăriei. FOTO: Arhivă personală

Clujenii amendaţi pentru că nu au plătit taxa de parcare - circa 700 pe lună-  pot să scape de contravenţie, întrucât regulamentul municipalităţii este ilegal. Avocatul clujean Radu Şomlea a reuşit să obţină o hotărâre judecătorească definitivă în acest sens după circa doi ani de procese. Totul a pornit de la o amendă de 200 de lei.

Juristul Radu Şomlea, de la casa de avocatură  „Nistorescu, Şomlea şi Asociaţii", a început „războiul“ cu Primăria Cluj-Napoca în 2011. „Avem biroul de avocatură pe Bulevardul Eroilor şi de multe ori am fost amendaţi că nu am achitat taxa de parcare. Eu mă duceam să achit la taxator şi până mă întorceam, aveam amendă“, a declarat pentru „Adevărul“ Şomlea. În 26 octombrie 2010, la ora 9.48, una dintre maşinile firmei de avocatură, cea condusă de Radu Şomlea, a fost depistată de un angajat al Primăriei staţionând pe un loc special amenajat fără a avea achitată taxa de parcare. Firma de avocatură a fost amendată cu 200 de lei. Acesta a fost momentul care a declanşat un proces care a durat circa doi ani şi s-a finalizat cu declararea de către Curtea de Apel Cluj, la sfârşitul anului trecut, ca ilegal a regulamentului de administrare a parcărilor publice.  
 

Totul a pornit de la o amendă


Firma de avocatură la care lucra avocatul Radu Şomlea a acţionat în judecată Primăria pentru anularea amenzii de 200 de lei pe care a primit-o. „Am invocat în instanţă că amenda primită nu este legală întrucât articolul 13 din Regulamentul de administrare a parcărilor publice nu este legală. Mai exact, acesta nu respectă Ordonanţa de Guvern 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, care prevede că agentul care întocmeşte procesul verbal de constatare a contravenţiei trebuie să fie cel care întocmeşte şi contravenţia. Ori, articolul 13 din Regulamentul Primăriei prevede că procesul verbal este întocmit de o persoană, iar contravenţia de serviciul specializat din instituţie“, a explicat Şomlea. 


Regulamentul Primăriei nu este legal


După aproape doi ani de procese, Radu Şomlea a avut câştig de cauză. „Curtea de Apel admite excepţia de nelegalitate invocată de reclamanta societatea civilă de avocaţi Nistorescu, Şomlea şi Asociaţii şi constată nelegalitatea articolului 13 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca nr 26 din 2010“ – aceasta este decizia luată de Curtea de Apel Cluj pe 25 octombrie 2012. Motivarea hotărârii a fost publicată zilele trecute. „În materia contravenţională starea de fapt pe baza căreia se stabileşte că o persoană a săvârşit contravenţia nu poate fi constatată de o persoană, iar actul de constatare, care formal şi juridic produce acest efect, să fie întocmit de o altă persoană, fie ea şi alt agent constatator, căci s-ar încălca regula prescrisă de lege, respectiv aceea că actul de constatare trebuie să fie încheiat de agentul constatator care a perceput cu propriile sale simţuri săvârşirea faptei contravenţionale“, arată magistraţii Curţii de Apel. 


Efectele hotărârii


„Hotărârea Curţii de Apel este opozabilă doar în cazul meu, însă orice clujean amendat pe baza Regulamentului de administrare a parcărilor publice, adoptat prin Hotărârea 26 din 2010, poate să conteste amenda primită, poate să invoce argumentul invocat de mine şi va avea câştig de cauză“, a declarat Radu Şomlea. Această hotărâre se referă doar la amenzile primite în zonele special amenajate pentru parcare de către municipalitate. Astfel, în regulamentul de administrare a parcărilor, cel care a fost considerat ilegal, se arată că este contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 200 şi 400 de lei următoarele fapte: 1.staţionarea fără tichet sau abonament de parcare valabil; 2. Staţionarea cu tichet sau cu abonament expirate (maxim 10 minute pentru tichet şi 3 zile calendaristice pentru abonament. 3. Afişarea defectuoasă a tichetului sau abonamentului fără a se putea descifra elementele de vzibilitate. 4. Nerespectarea marcajului rutier astfel încât se ocupă două locuri de parcare sau se parchează pe zonele haşurate ori în dreptul acceselor/intrărilor în incinta imobilelor. 5. Blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate. 6 staţionarea vehiculelor cu caracter publicitar şi a celor ce desfăşoară activităţi de comerţ  ambulant, fără acordul primăriei, chiar dacă deţin tichet sau abonament valabil.  


Primăria continuă să amendeze


„Primăria continuă să amendeze pe baza Regulamentului de administrare a parcărilor. Instanţa a decis că un singur articol din Regulament nu este legal. Acesta va fi modificat într-o şedinţă de Consiliu Local următoare pentru a se intra în legalitate“, a susţinut Mirela Ogruţan, angajată a Biroului de Presă al Primăriei. Ogruţan a mai precizat că circa 700 de clujeni sunt amendaţi în fiecare lună pentru că nu au achitat taxa de parcare sau pentru că au parcat în locuri interzise. Casa de avocatură Nistorescu, Şomlea şi Asociaţii a depus o adresă la Primărie prin care cere punerea de acord a Regulamentului cu Legea. „Dânşii sunt încă în termenul legal de răspuns. Aşteptăm  să vedem ce răspuns primim“, a declarat Şomlea. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite