Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Balerinii-patinatori din Sankt Petersburg aduc „Cenuşăreasa” la Cluj. Opera Română se transformă în patinoar

0
4 Dec 2014 14:08:59
Autor: Remus Florescu
Imagine din spectacolul "Cenuşăreasa". FOTO: organizatori
Imagine din spectacolul "Cenuşăreasa". FOTO: organizatori

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg transformă pentru a patra oară, Opera Română din Cluj-Napoca, într-un patinoar, unde artiştii vor recrea, în premieră pe ţară, povestea magică a „Cenuşăresei”. Cele două spectacole vor avea loc duminică, de la orele 17.00 şi 20.00.

După „Spărgătorul” de nuci, „Lacul lebedelor” şi „Frumoasa din pădurea adormită”, Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg aduce la Cluj-Napoca o altă bijuterie a baletului rus – „Cenuşăreasa”, pentru a-i transpune pe spectatori în atmosfera magică a sărbătorilor. Sfidând gravitaţia, Cenuşăreasa, zâna cea bună, mama vitregă, fiicele ei şi celelalte personaje vor spune povestea lui Charles Perrault într-un vârtej ameţitor de sărituri Axel, salturi Rittberger şi dublu Lutz şi piruete graţioase. Şi de această dată, spectatorii vor fi martorii unei coregrafii fascinante, executate de cei peste 30 de balerini-patinatori, mulţi dintre ei foşti campioni europeni sau mondiali la patinaj artistic. Scena Operei Române se va transforma într-un adevărat patinoar după ce aproape trei tone de gheaţă o vor acoperi în întregime. Coregrafia spectaculoasă este semnată de Konstantin Rassadin, care a „transcris” acţiunea baletului special pentru celebrii balerini-patinatori care au făcut înconjurul lumii cu zeci de spectacole. 
 
Premieră în România
 
Deşi, iniţial, fusese programată o singură reprezentaţie, pentru cea de a 300-a aniversare a oraşului lui Petru cel Mare, baletul „Cenuşăreasa” a făcut înconjurul lumii şi este considerat unul dintre cele mai de succes spectacole din repertoriul elevilor lui Rassadin. Sfidând gravitaţia şi purtând costume care valorează 250.000 de dolari, personajele poveştii vor „levita” deasupra gheţii, pentru a transpune publicul în atmosfera sărbătorilor de iarnă, chiar de Moş Nicolae. Şi de această dată, Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg vine, la Cluj, cu peste 30 de balerini-patinatori, iar spectacolul este o premieră pentru România.
 
Cât costă biletele 
 
Biletele au preţuri cuprinse între 89 şi 298 lei şi pot fi achiziţionate de la birourile Diesel (Piaţa Unirii nr. 10), din reţeaua Eventim şi online, de pe www.eventim.ro şi https://www.facebook.com/DieselEventsRo.
Pentru că evenimentul se adresează tuturor, de la nepoţi şi până la bunici, organizatorii au pregătit pachete speciale. Astfel, fiecare copil mai mic de cinci ani, însoţit de un adult cu bilet, are gratuitate (fără loc) la spectacol, iar pentru un copil de până la 8 ani, se va plăti doar 50% din preţul biletului. Uşile se vor deschide cu 30 de minute înaintea fiecărei reprezentaţii. Între acte va fi o pauză de 20'. În hol vor fi amenajate baruri cu şampanie, vin şi băuturi răcoritoare.
 
Despre Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg
 
Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg a fost înfiinţat în 1967 de către coregraful Konstantin Boyarsky. Singurul ansamblu care combină baletul clasic cu patinajul artistic este condus în prezent de directorul artistic Konstantin Rassadin, artist emerit al Rusiei şi fost solist al Mariinsky Ballet, elev al lui Rudolf Nuriev. Ca balerin, Rassadin a dansat alături de nume precum Mihail Baryshnikov şi Natalia Makarova. Directorul muzical şi unul dintre fondatorii baletului este Leo Korkin, dirijor ce a condus şi orchestra simfonică a Academiei din Sankt Petersburg. Ansamblul numără peste 80 de balerini-patinatori, mulţi campioni europeni, mondiali sau olimpici la patinaj artistic, majoritatea maeştri ai sportului în Rusia. Din 1995, ansamblul a susţinut sute de reprezentanţii pe scene de operă şi teatru din întreaga lume.
 
Citeşte şi

Spectacol de balet care deschide stagiunea franceză la operă, transmis la Cluj, în direct de la Paris

Tânărul cuplu de aur al baletului constănţean, calificat pentru finala Grand Prix de la New York

VIDEO Dansatorii Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg au făcut un spectacol magic pe scena Operei clujene

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările