Bloggerii din Cluj au găsit reţeta prin care poate fi salvat Muzeul Farmaciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Farmaciei este una dintre clădirile-simbol ale Clujului FOTO: Florina Pop
Muzeul Farmaciei este una dintre clădirile-simbol ale Clujului FOTO: Florina Pop

În urmă cu doi ani, bloggerii clujeni au început un proiect de suflet: acela de a salva Muzeul Farmaciei prin a le arăta autorităţilor că oamenilor le pasă de acea clădire mică de pe colţ. Au răspândit „vorba“ în mediul virtual şi în jumătate de an a crescut considerabil numărul vizitatorilor muzeului. Ei vor cu orice preţ ca acest muzeu să rămână al clujenilor şi să nu fie retrocedat moştenitorilor clădirii.

Clujul nu duce lipsă de frumuseţi arhitecturale, însă unele sunt retrocedate sau urmează să fie retrocedate. Muzeul Farmaciei este clădirea pe lângă care trece fiecare student şi turist care vine la Cluj. Este situată la colţul străzilor Memorandumului şi Regele Ferdinand.

În primele şase luni de campanie, la muzeu a crescut numărul vizitatorilor cu 25% faţă de câţi oameni trec pragul muzeului într-o perioadă asemănătoare, iar asta datorită campaniei online iniţiate de bloggerii clujeni.

„Muzeul Farmaciei din Cluj este un loc care ţine de sufletul acestui oraş. Cea mai veche farmaciei a Clujului, naţionalizată şi închisă de statul comunist, transformată în plăcintărie, a fost salvată la începutul anilor ’50 de profesorul Valeriu Bologa, care a transformat-o în muzeu.
Astăzi, această colecţie unică este în pericol să dispară, pentru că vechea familie de farmacişti Hintz, cei care dau numele casei în care funcţionează muzeul, au cerut retrocedarea clădirii. Apoi, o vor vinde.

E timpul nostru să salvăm acest muzeu. Singura soluţie? Cumpărarea casei de la moştenitorii de drept, de către statul român sau într-o formulă care să garanteze funcţionarea muzeului. Paradoxal, muzeul e mai cunoscut de turiştii străini decât de clujeni; de aceea, am iniţiat o campanie prin care cât mai mulţi oameni din oraş să afle de acest loc.

Mulţumită bloggerilor şi jurnaliştilor care s-au implicat, am ajuns pe zeci de bloguri din Cluj şi din ţară, am avut reclamă pe Cluj Arena, am organizat evenimente şi am descoperit împreună reţeta „Elixirului dragostei”  - dragostea de Muzeul Farmaciei. Numărul de vizitatori care au trecut pragul muzeului a crescut exponenţial.

2013 va aduce noutăţi: un muzeu virtual e scopul nostru pentru acest an, pentru a imortaliza comorilor din Muzeul Farmaciei.

Ce se va întâmpla în lumea reală? Ţine, în primul rând, de justiţia din România; dar, cu precădere, de puterea statului român de a înţelege că un astfel de loc nu trebuie să dispară“, scrie bloggerul clujean Andrei Aroneţ pe pagina sa de blog destinată Muzeului Farmaciei.

De ce o astfel de campanie?

Iniţiatorul campaniei „Salvaţi Muzeul", Andrei Aroneţ, spune că, de mai bine de zece ani, atunci când are musafiri, îi duce la Casa Hintz. Oaspeţii săi au fost încântaţi de ce au văzut acolo şi i-au dat dreptate că muzeul este un loc special pe care Clujul nu ar trebui să-l piardă.

Bloggerii cred că mutarea colecţiei de istorie a farmaciei într-un alt imobil ar ştirbi originalitatea ce face din acest muzeu un obiectiv unic în ţară.

Clădirea în care se află muzeul este prima farmacie a Clujului, ce păstrează, în vitrine, leacuri de altădată (praf de mumie, praf de nestemate), reţete din secolul al XVIII-lea şi cea mai valoroasă colecţie de instrumente farmaceutice din ţară.

„Oamenilor le pasă"

„Doar o intervenţie a autorităţilor ar salva muzeul. De aceea, am hotărât să le arătăm acestora că oamenilor le pasă prin creşterea numărul de vizitatori", explică Andrei Aroneţ.

Faptul că mobilizarea bloggerilor a dat roade o confirmă ghidul muzeului, Radu Crişan, amintit în ghidul Lonely Planet pentru modul original în care le prezintă curioşilor piesele muzeului. 
„Avem mult mai multe persoane care vizitează muzeul de când bloggerii au început campania", declara, în primăvara lui 2012, Radu Crişan.

Bloggerii clujeni speră că autorităţile vor avea înţelepciunea de a salva clădirea.

Cum stau lucrurile acum

Potrivit şefului Direcţiei Jueţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Victor Cubleşan, în aceste zile Ministerul Culturii negociază cu moştenitorul familiei Hintz pentru a cumpăra, într-un final, clădirea unde se află Muzeul Farmaciei.

„Avem nevoie de aceste monumente mai ales în condiţiile în care Clujul are pretenţia de a deveni Capitală Culturală Europeană", este de părere Andrei Aroneţ.

Aroneţ s-a întâlnit cu moştenitorul casei unde se află Muzeul Farmaciei şi i-a luat un interviu care poate fi urmărit mai jos:
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite