Bloggerii au găsit reţeta salvatoare pentru Muzeul Farmaciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghidul muzeului, Radu Crişan (în alb) a fost amintit în ghidul „Lonely Planet“
Ghidul muzeului, Radu Crişan (în alb) a fost amintit în ghidul „Lonely Planet“

Campania iniţiată de un grup de bloggeri a reuşit să crească cu un sfert numărul de vizitatori la Muzeul Farmaciei. Clădirea, care urma să fie retrocedată, va fi cumpărată de Ministerul Culturii.

Un grup de bloggeri clujeni a iniţiat, în octombrie 2011, o campanie prin care vrea să salveze Muzeul Farmaciei, aflat în centrul municipiului. Acţiunea are ca scop cointeresarea autorităţilor locale,  care ar urma să cumpere clădirea muzeului, care a fost retrocedată moştenitorilor legitimi, familia Hintz. Bloggerii au demonstrat că muzeul este important pentru clujeni, reuşind, în circa 6 luni, prin campania demarată, să crească cu 25% numărul de vizitatori. Cel puţin la nivel declarativ se pare că acţiunea a avut succes. Astfel, reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat că vor să cumpere clădirea şi au început discuţiile cu moştenitorii. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean  Cluj, Alin Tişe, spune că trebuie găsite pârghiile legale în aşa fel încât acel imobil, cunoscut şi sub numele de Casa Hintz, să devină proprietatea statului.

Argumentele bloggerilor

Iniţiatorul campaniei „Salvaţi Muzeul", bloggerul Andrei Aroneţ, spune că, de mai bine de zece ani, atunci când are musafiri, îi duce la Casa Hintz. Vâzând că aceştia au fost de acord cu el în legătură cu faptul că muzeul este un loc special, pe care Clujul nu ar trebui să-l piardă, Aroneţ, alături de alţi bloggeri, a iniţiat o campanie online de promovare a muzeului.

Bloggerii cred că mutarea colecţiei de istorie a farmaciei într-un alt imobil ar ştirbi originalitatea ce face din acest muzeu un obiectiv unic în ţară. Clădirea în care se află muzeul este prima farmacie a Clujului, ce păstrează, în vitrine, leacuri de altădată (praf de mumie, praf de nestemate), reţete din secolul al XVIII-lea şi cea mai valoroasă colecţie de instrumente farmaceutice din ţară.

„Oamenilor le pasă"

„Doar o intervenţie a autorităţilor ar salva muzeul. De aceea, am hotărât să le arătăm acestora că oamenilor le pasă prin creşterea numărul de vizitatori", explică Andrei Aroneţ.

Faptul că mobilizarea bloggerilor a dat roade o confirmă ghidul muzeului, Radu Crişan, amintit în ghidul Lonely Planet pentru modul original în care le prezintă curioşilor piesele muzeului.  „Avem mult mai multe persoane care vizitează muzeul de când bloggerii au început campania. Sunt cam cu 25% mai mulţi", afirmă Crişan. Doar de Dragobete, peste 500 de clujeni au trecut pragul muzeului, curioşi să afle formula magică a Elixirului dragostei. Bloggerii clujeni speră că autorităţile locale vor avea înţelepciunea de a salva clădirea. „Avem nevoie de aceste monumente mai ales în condiţiile în care Clujul are pretenţia de a deveni Capitală Culturală Europeană", adaugă Andrei Aroneţ.

Ministerul promite

Iniţiatorul campaniei susţine că urmaşii proprietarilor s-au arătat interesaţi de a vinde Statului clădirea. „Ştiu că urmaşii au cerut o cifră în jur la 2 milioane de euro", aminteşte Aroneţ.

Momentan, şeful Direcţiei judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj, Leonard Horvath, spune că reprezentanţii Ministerului Culturii l-au contactat la sfârşitul lunii februarie, anul acesta, şi i-au transmis că sunt hotărâţi să cumpere întreaga clădire, nu doar spaţiul unde se află Muzeul Farmaciei. „Am vorbit personal cu avocaţii familiei Hintz şi ei vor să vândă. Deocamdată, mai e un proces pe rol la Înalta Curte, iar apoi vor începe negocierile. Vom cere o evaluare a imobilului şi se va discuta preţul. Ministerul Culturii a luat această decizie în februarie 2012. Nu cred că are vreo legătură cu campania bloggerilor, care e lăudabilă, gestul lor arată că le pasă", susţine Leonard Horvath.

Istorie

Clădirea în care se află Muzeul Farmaciei, care datează din secolul al XVI-lea, devine, în 1573, prima farmacie a Clujului. Din 1863 intră în proprietatea familiei de farmacişti Hintz. Odată cu venirea comuniştilor la putere, în clădire începe să funcţioneze o plăcintărie. În 1950, o parte din clădire e ruptă pentru a se crea pasajul existent azi, iar patru ani mai târziu,  profesorul clujean Valeriu Bologa îi convinge pe cei de la conducere că tradiţia merită păstrată şi spaţiul devine muzeu al farmaciei, cum este şi azi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite