Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Boc: „Clujenii respiră aer european. În Cluj au loc cele mai importante evenimente şi asta atrage invidia unora”

4
1 Oct 2021 15:14:01
Autor: Remus Florescu
Emil Boc se va vaccina cu doza a treia de vaccin şi spune că vaccinarea este calea spre normalitate. FOTO: Arihiva Primăriei Cluj-Napoca
Emil Boc se va vaccina cu doza a treia de vaccin şi spune că vaccinarea este calea spre normalitate. FOTO: Arihiva Primăriei Cluj-Napoca

Primarul Emil Boc a declarat, vineri dimineaţa, la o emisiune radio, că România trebuie să urmeze exemplul Danemarcei, unde s-a vaccinat 90% din populaţie şi nu mai sunt restricţii. El este mândru de clujeni, care au rata cea mai mare de vaccinare din ţară şi sunt interesaţi de doza a treia. Primarul a explicat ce restricţii se vor lua în continuare.

Emil Boc a explicat, într-o emisiune radio, ce măsuri sanitare se vor lua în contextul creşterii numărului de infecţii cu COVID-19:

 
„Am avut discuţii la toate nivelurile şi pot să vă spun următoarele: Clujul nu va avea economia închisă, ca de altfel nici România. Azi la ora 15.00 se va adapta noua hotărâre de guvern cu privire la noile reglementări incidente în timpul stării de alertă. Imediat după această şedinţă se va discuta, aproba şi publica Ordinul cu privire la funcţionarea şcolilor indiferent de rata de incidenţă. Acestea vor sta la temelia deciziilor pe care Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă le vor lua acolo unde rata de infectare este peste şase la mie, cum e la Cluj-Napoca. Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă va lua o decizie în această seară târziu probabil, după ce hotărârea de guvern şi ordinele miniştrilor sănătăţii şi educaţia îi vor fi publicate în monitorul oficial”. 
Primarul a explicat principalele măsuri ce se pot lua: „În privinţa şcolilor: chiar dacă e depăşit procentul de 6 la mie, şcolile nu se vor închide automat. Decizia va depinde de numărul elevilor infectaţi şi de recomandările specialiştilor, dar nu mai există o legătură directă între rata de incidenţă şi închiderea şcolilor.  Prima concluzie este că şcolile nu se vor închide la Cluj, de luni.”
 
 
 

NU se închid restaurantele, cinematografele şi piscinele

 
În ceea ce priveşte, restaurantele, primarul a explicat că acestea vor putea funcţiona cu o activitate de 50% şi va trebui ca toate persoanele care intră să fie vaccinate sau să fi trecut prin boală. „Evenimentele private, nunţi, botezuri, fie că sunt în interior sau exterior, se vor putea organiza  în intervalul 5-24, deci până la 12:00 noaptea cu 50% din capacitatea spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Se menţin cele două condiţii pentru participanţi: să fie vaccinaţi sau să fi trecut prin boală. Nu se admit testele antigen sau PSC. Practic, acestea sunt două condiţii generale pentru participarea la evenimentele publice”, a precizat primarul.  
 
Activitatea cinematografelor sau a altor săli de spectacole se va desfăşura similar: capacitate de 50%, intervalul 5-24, cele două condţii. La fel activităţile în aer liber, culturale, concerte, festivaluri publice sau private, săli de fitness, piscine. „La fel, mitingurile şi demonstraţiile, la care pot participa maxim 100 de persoane”, spune primarul. 
 

 

„Vaccinarea, drumul spre viaţa normală”

 
Primarul, care se află la Bruxelles, a susţinut că România trebuie să ia exemplul ţărilor din vest şi oamenii să se vaccineze: „În Danemarca, unde peste 90% din populaţie e vaccintă nu mai există nici un fel de restricţie. Acolo trebuie să fim şi noi. Vaccinarea este drumul spre o viaţă normală”. 
Boc a anunţat că îşi va şi doza a treia de vaccin, când expiră cele 6 luni de la doza a doua. 
Primarul este mândru de clujeni, care au rata cea mai mare de vaccinare din România: aproape de 60 la sută. În plus, „Clujenii respiră aer european pentru că arată că îşi doresc doza a treia de vaccin”. 2.700 de clujeni s-au vaccinat, joi, cu a treia doză de vaccin. Primarul a mai susţinut că „clujenii nu vor să pună presiune pe sistemul sanitar”. Pe de altă parte, la Cluj-Napoca au avut loc anul acesta cele mai mari festivaluri din România, iar seria evenimentelor va continua. „Toate evenimentele importante se organizează la Cluj şi asta trage invidia multora. Chiar luna aceasta, Emma Răducanu şi Simona Halep va fi prezente la Cluj-Napoca”, a concluzionat edilul. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

leuldinpanjshir99
1.10.2021, 15:18:39

Dar respira si mafie imobiliara cat cuprinde ...

Vasile Naftuli
1.10.2021, 15:23:17

invidia unora.

-7 (7 voturi)
Mironov George
1.10.2021, 15:27:58

Dupa ce ati "muls" Romania cu Caritasul, acum o mulgeti cu spitalele unde mita-i la ordinea zilei, dezvoltarea imobiliara fara cap si fara coada (nu scoala, nu transport in comun) si cu Untold-ul, ocazie cu care in sfarsit ati dat si voi ceva Romaniei si anume, Covid pe pita.

+7 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
1.10.2021, 16:05:44

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările