Bolile cardiovasculare, „criminalul numărul unu“ în lume. Calculează-ţi vârsta inimii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Ziua Internaţională a Inimii, sărbătorită pe 29 septembrie, specialiştii atrag atenţia asupra faptului că, la nivel mondial, bolile cardiovasculare omoară 17,5 milioane de persoane pe an. Federaţia Internaţională a Inimii pune la dispoziţie o modalitate simplă de a vă calcula vârsta inimii.

Afecţiunile cardiovasculare (BCV), inclusiv bolile de inimă şi accidentul vascular cerebral, sunt responsabile pentru aproape jumătate din totalul deceselor cauzate de boli netransmisibile, făcându-l criminalul numărul I în lume, care omoară 17,5 milioane de persoane în fiecare an”. Federaţia Mondială a Inimii a stabilit ziua de 29 septembrie drept Ziua Mondială a Inimii, care a devenit cea mai mare platformă mondială de creştere a gradului de conştientizare cu privire la bolile cardiovasculare.

„În luna mai 2012, liderii lumii s-au angajat să reducă cu 25% mortalitatea mondială cauzată de boli netransmisibile (NCDs) până în 2025. Afecţiunile cardiovasculare (BCV), inclusiv bolile de inimă şi accidentul vascular cerebral, sunt responsabile pentru aproape jumătate din totalul deceselor cauzate de boli netransmisibile, făcându-l criminalul numărul I în lume, care omoară 17,5 milioane de persoane în fiecare an”, se arată pe platforma dedicată Zilei Mondiale a Inimii. Scopul platformei este de a-i face pe oameni să conştientizeze că prin controlul factorilor de risc, cum ar fi consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică, cel puţin 80% din decesele premature cauzate de boli de inima şi accident vascular cerebral ar putea fi evitate.

Câţiva paşi simpli spre sănătatea inimii

Ziua Mondiala a Inimii este un eveniment global care stimulează indivizi, familii, comunităţi, organizaţii şi guverne din întreaga lume să ia parte la activităţile dedicate sănătăţii inimii lor şi a altora. „Câţiva paşi simpli, cum ar fi alimentaţia sanătoasă, reducerea consumului de alcool şi renunţarea la fumat, pot îmbunătăţi sănătatea inimii şi bunăstarea generală”, arată iniţiatorii platformei. Federaţia Mondială a Inimii face apel la guverne şi la factorii de decizie să pună în aplicare sisteme fiabile de supraveghere şi monitorizare a bolilor cardiovasculare (CVD), în scopul de a preveni, de a trata şi  de a controla „cel mai mare criminal al lumii”. 

Care este vârsta inimii tale

Federaţia Mondială a Inimii pune la dispoziţia celor interesaţi un test online prin care puteţi calcula vârsta inimii dumneavoastră. „Testul este conceput pentru a vă oferi o idee generală privind sănătătatea inimii dumneavoastră, precum şi o indicaţie generală a modului în care factorii legaţi de stilul de viaţă pot afecta sănătatea inimii. Acest test nu este un diagnostic medical, nici un substitut pentru sfaturi medicale profesionale, dar vă va da o perspectivă generală asupra sănătăţii inimii dumneavoastră şi vă va arăta dacă e necesar să faceţi mai multe pentru a avea grijă de inima dumneavoastră”, se arată pe siteul instituţiei.
 

Vârsta inimii se calculează având la bază rezultatele cercetării ştiinţifice „Framingham Heart Study”, un proiect al Institutului Naţional de Inimă, Plămâni şi Sânge din SUA în colaborare cu Universitatea din Boston. Programul cercetează din 1948 şi până astăzi factorii de risc pentru bolile de inimă. 


Testul se face online, durează 5 minute şi aveţi rezultatul pe loc. Intraţi pe linkul acesta şi răspundeţi la întrebările care vă vor fi puse. 

Citeşte şi

4 modalităţi de prevenire a bolilor de inimă

De ce am palpitaţii la inimă? Cauzele pentru care cordul o ia razna

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite