BREXIT Istoric român, cetăţean britanic: „E foarte posibil ca 24 iunie 2016 să intre în istorie ca ziua în care a început dezmembrarea UE şi a Regatului Unit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simbolurile Regatului Britanic în variantă mică, din piese lego -  Legoland, la Windsor Castle FOTO Marius Turda
Simbolurile Regatului Britanic în variantă mică, din piese lego -  Legoland, la Windsor Castle FOTO Marius Turda

Marius Turda, un istoric român ce predă la universităţile Oxford şi Oxford Brookes, a fost martorul pe viu al referendumului ce a scos Marea Britanie din Uniunea Europeană. Fiind şi cetăţean englez, a votat ca Anglia să rămână în Uniune. El povesteşte într-un interviu pentru „Adevărul“ care a fost atmosfera de dinaintea votului şi ce înseamnă aceasta pentru viitorul Regatului Unit.

„Asistăm cu siguranţă la un fenomen istoric, atât din punctul de vedere al reconfigurării politice britanice - dreapta şi stânga -, cât şi, iar acest lucru este mai îngrijorător pentru mine ca istoric, din din punct de vedere al revenirii pe scena politică a naţionalismului etnic englez şi a mentalităţii insulare“, mărturiseşte Marius Turda, un român ce locuieşte la Londra de mai bine de 10 ani. Acesta este profesor la Universitatea Oxford Brookes şi la faimoasa instituţie Oxford. Cum acesta este istoric ca formaţie – unul din cursurile sale este despre rasă şi rasism, subiecte de actualitate în contextul naţionalismului etnic ce câştigă teren în Europa - şi a fost martor la referendumul ce va schimba soarta Regatului Britanic, reporterul Adevărul” i-a luat un scurt interviu.

V-aţi aşteptat că Marea Britanie să iasă din UE?

Din păcate, da. În ultimele zile a devenit din ce în ce mai clar că argumentele folosite de campania pentru a rămâne în UE nu sunt foarte convingătoare. Lideri politici care au fost pentru a rămâne în UE au mizat foarte mult pe elementul de frică şi pe cel al economie - dacă ieşim din UE va fi o catastrofă“ - şi mai puţin pe argumente culturale, istorice şi de natură civică. Majoritatea englezilor cred că situaţia economică dificilă - lipsa de locuinţe, dificultăţile sistemului sanitar ş.a.m.d. - se datorează politicii de liberă circulaţie a populaţiei promovată de UE.

Ce spuneau oamenii înainte de vot?

Părerile au fost foarte divizate şi ultimele dezbateri pe care le-am urmărit au dovedit că foarte mulţi erau indecişi.

Care era atmosfera în capitală? Se discuta acest referendum peste tot – localuri, restaurante? Vrem să vedem cât de important l-au considerat britanicii.

În Londra, referendumul a fost discutat peste tot şi tot timpul. 

Deşi fostul primar al Londrei, Boris Johnson, a dus o campanie agresivă pentru a ieşi din UE atmosfera din capitală a fost şi a rămas pro UE. Acest lucru s-a văzut şi la vot. Majoritatea londonezilor au votat să rămână în UE. Nu a fost însă suficient pentru că restul Angliei a fost împotrivă.

Boris Johnson, huiduit la plecarea de acasă, după referendum

Sunteţi şi cetăţean britanic. Puteţi să ne spuneţi dacă aţi votat şi cum? Şi de ce.

Eu am votat să rămânem în UE atât pentru faptul că am fost şi sunt absolut convins că este esenţial pentru Marea Britanie fie în Uniune, atât din raţiuni economice, cât şi politice. Am votat să rămânem şi din motive personale. Originar fiind din România mă simt în acelaşi timp european şi am o mentalitate europeană, multilingvistică şi multiculturală.

Care e atmosfera acum? Sunt îngrijoraţi englezi?

Da, unii sunt foarte îngrijoraţi. Cei mai mulţi tineri au votat să rămânem şi asta spune mult. Tinerii englezi sunt în majoritate pro-europeni, însă mai mult de jumătate din electoratul britanic este peste 40 de ani şi ei au votat să ieşim. Îngrijoarea va creşte dacă tranziţia va fi, aşa cum spun unii comentatori, foarte dureroasă si de lunga durata. Ceea ce, de fapt, înseamnă o criză economică.

Premierul David Cameron şi-a dat demisia, analiştii politici români nu exclud varianta că Marea Britanie să se fărâmiţeze pe viitor. Sunteţi şi istoric. Asistăm la un eveniment de care vor scrie cărţile de istorie. Cum vedeţi dumneavoastră lucrurile?

image
Este foarte posibil ca 24 iunie 2016 să intre în istorie ca ziua în care a început atât dezmembrarea Uniunii Europene, cât şi a Regatului Unit. Asistăm cu siguranţă la un fenomen istoric, atât din punctul de vedere al reconfigurării clasei politice britanice - dreapta şi stânga - , cât şi, iar acest lucru este mai îngrijorător pentru mine ca istoric, din punct de vedere al revenirii pe scena politică a naţionalismului etnic englez şi a mentalităţii insulare.

Ce părere aveţi că Irlanda şi Scoţia vor să se desprindă de Regatul Unit? E deja creat contextul?

Printre primele reacţii la aflarea rezultatului referendumului au fost cele din partea Partidului Naţionalist Scoţian şi a celui din Irlanda de Nord. Ambele ţări au votat să rămână în UE şi este clar că un referendum pentru independenţa se pregăteşte în Scoţia în momentul de faţă.

Contextul este creat şi este favorabil. Ironia este că jocul politic al scoţienilor a fost foarte clar de la începutul campaniei pentru referendum, însă majoritatea elitei politice din Westminster în frunte cu David Cameron şi Jeremy Corbyn au crezut că rezultatul va fi unul pozitiv şi astfel nu va fi nevoie de o re-deschidere a discuţiei despre independenţa Scoţiei. S-au înşelat însă profund.
Marea Britanie se confruntă acum cu o criză politică unică şi ale cărei efecte negative vom începe să le simţim imediat. Chiar dacă unii lideri europeni par încrezători, viitorul UE este foarte nesigur.

 

anglia mica foto marius turda

Anglia mică - din piese de lego - Windsor Castle FOTO Marius Turda

Mai puteţi citi:

Povestea românului care a fondat un institut la faimoasa universitate Oxford: „Tendinţa de a-i defini pe români ca fiind «ceilalţi» a fost dureroasă pentru mulţi“

Marius Turda este un istoric român pe care pasiunea şi perseverenţa l-au dus departe, din Maramureşul istoric la mediul academic de la Oxford. De 10 ani predă la renumita universitate britanică Oxford, în cadrul căreia a fondat şi Institutului Cantemir.

VIDEO Brexit la Bruxelles. „NU!“, răspunsul dat de Preşedintele Comisiei Europene unei jurnaliste britanice care a stârnit aplauzele a zeci de ziarişti

"Nu" - acesta este răspunsul care a provocat aplauzele zecilor de jurnalişti prezenţi la conferinţa de presă a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker. Preşedintele a răspuns astfel unei jurnaliste britanice care l-a întrebat dacă rezultatul referendumului din Marea Britanie este începutul sfârşitului Uniunii Europene.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite