Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Calvarul unui pacient umilit de medicul Lucan: „Mi-a spus să nu stau pe linia de tramvai şi să traversez doar pe zebră“

27
21 Dec 2017 20:05:08
Autor: Remus Florescu
Medicul Mihai Lucan reţinut de procurorii DIICOT. FOTO Inquam Photos
Medicul Mihai Lucan reţinut de procurorii DIICOT. FOTO Inquam Photos

Controversatul urolog clujean Mihai Lucan, anchetat într-un dosar DIICOT cu un prejudiciu estimat la 1 milion de euro, a fost reţinut joi seară împreună cu fiul său. Nenumăraţi pacienţi de-ai medicului s-au plâns de-a lungul timpului de tratamentul degradant la care au fost supuşi sub „bagheta“ specialistului.

Medicul urolog Mihai Lucan (69 de ani), fostul şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj, este anchetat într-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de peste 5 milioane de lei. Procurorii l-au transportat pentru audieri în cursul zilei de joi, 21 decembrie, la sediul DIICOT Bucureşti. Anchetatorii susţin că ICUTR a fost „căpuşat“ cu sume uriaşe de către Lukmed, clinica medicală privată a medicului Mihai Lucan. Doi dintre directorii institutului din Cluj au fost reţinuţi deja în acest caz în cursul zilei de ieri.      

Trecut plin de controverse

Reputatul medic, cunoscut la nivel naţional mai ales datorită operaţiei de transplant de rinichi a actorului Alexandru Arşinel, pe care a condus-o, are însă un trecut încărcat de controverse, cu nenumăraţi pacienţi care au reclamat tratamentul degradant şi neprofesionist la care au fost supuşi.

„Adevărul“ vă prezintă „aventura“ unui clujean care a ajuns la ICUTR cu dureri groaznice din cauza unei litiaze renale (pietre la rinichi). De acolo, a fost trimis la clinica privată a familiei Lucan pentru că „nu exista instrumentar la institut“. După ce a achitat taxa la clinica privată, pacientul a fost transferat la ICUTR, unde, între timp, „apăruse“ instrumentarul reclamat ca fiind lipsă. Clujeanul de 55 de ani, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a trimis adrese la Direcţia de Sănătate Publică Cluj, Ministerul Sănătăţii, Colegiul Medicilor şi inclusiv la preşedintele Traian Băsescu. Răspunsurile primite l-au ferit de responsabilitate pe Mihai Lucan, urologul care i-a mai operat de-a lungul timpului, printre alţii, pe Ion Iliescu sau pe Emil Boc.

„Mi-a spus să nu stau pe linia de tramvai“

„La data de 23 mai 2006, dimineaţa, urmare a unei litiaze renale, am apelat la serviciul de urgenţă al salvării, care, la ora 12.00, m-a trasportat la ICUTR“ – îşi începe saga pacientul în multiplele reclamaţii la adresa lui Lucan pe care le-a făcut. A doua zi, a fost consultat de un medic de la institut şi, la ora 16.30, a fost trimis la clinica Lukmed. „În starea în care mă aflam, cu dureri mari, vomă, ameţeli am fost nevoit să mă deplasez de la clinica unde eram internat, la clinica particulară Lukmed“, scrie el. După ce a plătit circa 350 de euro, a fost supus la clinică unui tratament cu ultrasunete care n-a avut niciun rezultat. În jurul orei 20.00, s-a întors la ICUTR, unde era internat.

 


A treia zi, a stat cu aceleaşi dureri şi stare de vomă la spitalul de stat unde i s-au administrat „calmante care i-au uşurat puţin durerile“. A fost operat abia a patra zi, fără să ştie de către cine şi fără să vadă piatra extrasă. „Am rugat să mi se aducă piatra pentru analiza chimică, dar n-am mai primit niciun răspuns“. A şaptea zi a fost externat, doar pentru a se întoarce ziua următoare, cu dureri mari şi cu sânge în urină. „După efectuarea ecografiei, mi s-a recomandat să mai rabd o săptămână şi să revin la control“. După o săptămână, a ajuns din nou la control: „Fiindcă mă durea şi eram îngrijorat că urinam sânge l-am întrebat pe domnul profesor doctor Lucan: «Ce mai pot face ca să evit astfel de situaţie?». Dânsul mi-a răspuns ironic: «Să nu stai pe linia de tramvai, să traversezi doar pe zebră şi să ai grijă să nu te uiţi după avioane»“. După încă o săptămână de dureri, piatra care ar fi fost teoretic extrasă de profesorul Lucan a fost eliminată în urină.  

Ministerul Sănătăţii, cu ochii larg închişi

Pacientul a sesizat Ministerul Sănătăţii, care a declinat reclamaţia către Autoritatea de Sănătate Publică a Judeţului Cluj. Concluzia: „Pacientul a beneficiat de tratament adecvat, în timp util şi cu rezultat bun“.
Nemulţumit de răspuns, clujeanul a revenit la minister cu o sesizare. Răspunsul a venit, dojenitor: „Faptul că nu acceptaţi concluziile acestei instituţii, dublat de neîncrederea în obiectivitatea autorităţii locale şi de aici poate şi gradul redus de colaborare din partea dvs. cu această instituţie cu toată recomandările noastre, ne determină să vă recomandăm şi posibilitatea adresării către instanţele judecătoreşti”.

Sesizare la Traian Băsescu

În februarie 2008, pacientul a trimis o sesizare la Preşedintele României, Traian Băsescu. Actul a fost trimis din nou la Ministerul Sănătăţii, de această dată la Direcţia de Control. I s-au cerut copii după toate documente medicale, atât de la ICUTR, cât şi de la clinica privată. După ce le-a trimis pe toate, răspunsul a venit, scurt: „Aceste aspecte sunt de competenţa Colegiului Medicilor“. În aprilie 2008, a venit un nou răspuns scurt de la Colegiul Medicilor din România: „Sesizarea împotriva unui medic se adresează colegiului al cărui membru este“. I s-a spus că actele „au fost trimise la Colegiul Medicilor Cluj“, care nici până astăzi nu i-a răspuns.
    
Citeşte şi
 
Cine sunt directorii reţinuţi de DIICOT în cazul celebrului urolog Mihai Lucan şi rolul lor în angrenajul fraudării Institutului: „Lucan nu semna nimic”
  
VIDEO Percheziţii ale DIICOT la locuinţa lui Mihai Lucan, fost şef al Institutului de Urologie din Cluj. Medicul este suspect de delapidare. Prejudiciul: 1 milion de euro
 
Percheziţie-maraton în casa medicului Mihai Lucan. Surse din anchetă spun că a fost găsită suma de 600.000 de euro cash

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

27 Comentarii

dorin dumitrascu
21.12.2017, 20:16:12

Repet, pentru ca toate astea trebuiau sa poarte un nume, un singur nume, li s-a spus...romanica...populata, bineinteles, de romanasi...

-6 (10 voturi)
Roman Adrian
21.12.2017, 20:23:55

Toti mirlanii si hotii implicit au palarii de cowboy Si arata exact ca o "cow"

+12 (12 voturi)
Stancilă
21.12.2017, 20:32:24

Romanii ar trebui sa inceapa a-si cauta dreptatea unii impreuna cu altii, sa fie solidari si agresivi, fara sa se mai astepte sa fie reprezentati de legiuitori si guvernanti, pentru ca astia au o alta agenda, cea personala . Institutiile nu mai raspund interesului cetatenesc ci din ce in ce mai mult politrucilor zilei. Protestul, greva, insistenta cetateanului, solidaritatea, sint singurele arme care ne mai pot salva. Rezistenta civila, protestul vivace si persuasiv, se va dovedi arma pe care romanii o vor descoperi din instinct ( doar avem doua mii de ani de macel si confruntari ) si care va functiona garantat si ireprosabil . Romanii trebuie sa redevina lupi si nu miorite timpe si blinde pe pasunea lui livache si a motocicleanului .

+12 (14 voturi)
Carmen Florea
21.12.2017, 21:42:23

... februarie 2008 si suntem mai in februarie 2018, adica au trecut aproape 10 ani fara niciun raspuns, bravo... Avea spate acoperit jigodia... ... Astarastoae, un talhar notoriu, 6 milioane euro bani europeni a ciordit si oricum e pe cai la colegiul medicilor, adica al spagarilor si sa vedeti cum ii tin partea toti spagarii, pt ca asa 'manca' si gura lor ceva ... Adica lupul cioban la oi si asa peste tot..., partidul are grija ... Toti, dar toti, incepand cu presedintele, se prefaceau ca ploua, adica banii ii lua ca particular, dar asa-zisul tratament il facea la public ..., adica statul pierdea dublu ... De unde dracu' sa avem, hotilor? Dar romanul? cum adica platesc un sac de bani pe ce? Ca s afiu tratat in paduchernita publica? Pai acolo pot fi 'tratat' si gratis, adica uitandu-ma-n pod sau la gandacii care misuna, ca n-au macar un tifon ... Cum ii zice altui manager gaunos, care a fituit la vreo 9 milioane euro cu curvele prin Dubai, banii spitalului? Secureanu? Mai aparuse altu' pana la rapandula asta, la fel un macelar-ortoped, care facea cate 10-20 operatii pe copil, adica experimente, cu ciolane de animale... cica de faima internationala, adica de aici pana la Chisinau... Se mai aude ceva? Mucles, sacul unde si cui trebuie si ... altul la rand, pacient ...

+11 (15 voturi)
Namalas Salaman
21.12.2017, 21:47:27

Lucan este un excelent profesionist, dacă facem abstracție de latura lui umană. Care, realmente NU EXISTĂ. E un mârlan care a construit un sistem corupt, și care a ajuns cu cinismul până acolo încât unei prietene i-a spus în față, brutal: „îmi dai 10000 de euro sau îl scot pe fratele tău de pe listă, că am destui care stau la coadă! Aici e pe bani!” Tipul e bun ca medic chirurg urolog, dar e un rebut uman. A doua mare lui culpă, muuuult mai mare ca cea anchetată de procurori, e că a fost concomitent și jucător, și arbitru. Adică făcea transplant de rinichi și în același timp conducea autoritatea care reglementa transplantul de rinichi. A avut grijă, din această poziție, să nu permită altor medici valoroși (nu doar urologi pricepuți, dar oameni cu suflet) să facă transplant de rinichi. Deci a impus un monopol pe transplant, ceea ce a trimis în mormânt sute de oameni. Asta mi se pare crimă. Doctorul Coman ar fi avut de mult timp o clinică privată la fel de eficientă ca a lui Lucan, dacă individului nu i s-ar fi permis atâtea. Și e clar ca lumina zilei că a fost sprijinit, susținut, acoperit. Tot Clujul știa asta. Faptul că s-a reușit incriminarea lui e cea mai bună veste din anul ăsta de coșmar.

+23 (25 voturi)

Vezi toate comentariile (27)

Modifică Setările