Capcanele alimentare în care cad românii: de ce nu cumpără fructe şi legume imperfecte când sunt la fel de sănătoase ca şi cele scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe organizaţii non-guvernamentale din Cluj - JCI Cluj, în colaborare cu Repair Cafe Cluj şi Cimbru - organizează sâmbătă o cină comunitară numită Food Waste Combat cu scopul de a demonstra că se poate găti sustenabil şi de a nu mai risipi mâncare.

Cum putem reduce risipa alimentară? Ce soluţii ar fi? la aceste întrebări vor răspunde reprezentanţii mai multor organizţii non-guvernamentale din Cluj care vor găti sâmbătă o cină cu fructe şi legume nedorite de unii oameni din pricina formelor lor imperfecte.

Iniţiativa le aparţine celor de la JCI, care sunt susţinuţi de Repair Cafe Cluj şi Cimbru. Ei spun că evenimentul e cu atât mai relevant acum, când plenul Camerei Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă privind reducerea risipei alimentare - ce prevede vânzarea la preţ redus sau donarea unor produse aflate la limita datei de expirare pentru consum şi impune sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru agenţii economici care încalcă prevederile.

Cei care vor găti cina comunitară îi vor avea alături de ei pe bucătarii profesionişti - Nicu Crăciun, chef la Adi Steakhouse şi Ioana Crişan, patiser La Bonbonniere, ambii fondatori Cimbru. Fructele şi legumele folosite provin din pieţe şi vor avea forme considerate inestetice, pe care mulţi oameni nu le vor alege să le cumpere, deşi ele sunt şi comestibile. şi perfect sănătoase.

„Iniţiativa noastră îşi propune să le arate clujenilor că fructele şi legumele inestetice sunt la fel de gustoase precum cele care nu au niciun cusur din punct de vedere vizual. Vom merge în pieţe şi îi vom ruga pe comercianţi să ne doneze acele fructe şi legume care, din cauza aspectului, nu se vând şi care ar ajunge la gunoi din cauza asta. Din ele vom prepara o cină delicioasă şi sănătoasă pentru noi şi pentru cei care s-au înscris la cina comunitară", spun reprezentanţii JCI Cluj, iniţiatorii proiectului. 

Masa pentru participanţi este oferită în dar, la Fabrica de Pensule. Seara se va încheia cu o reprezentaţie muzicală oferită de Cercul Întreg.

Evenimentul a fost anunţat în urmă cu câteva zile în mediul online, când s-au făcut şi înscrierile pentru cei interesaţi. Organizatorii spun că ar mai fi loc de 10-15 persoane ce împărtăşesc ideile lor legate de risipa alimentară. 

JCI Cluj este o organizaţie neguvernamentală formată din tineri antreprenori şi specialişti în diverse domenii – medicină, educaţie, marketing, IT, inginerie – care îşi doresc să producă o schimbare pozitivă în jurul lor. Organizaţia se implică în proiecte de antreprenoriat şi sociale printre care Food Waste Combat, SALT (Susţinem Antreprenori şi Lideri Tineri), Ride2Work, Serile JCI, Innovate Networking.  

Acţiunea lor de sâmbătă are loc în cadrul Săptămânii Internaţionale Repair Cafe la Cluj.

Risipa alimentară în lume. Cifre

Trtistram Stuart, expert în risipa alimentară şi fondator al unei organizaţii de caritate, declara pentru ENS News - citat de natgeo.ro - că „e un scandal că se risipeşte mâncarea într-o ţară cu milioane de oameni flămânzi. Am găsit un furnizor pentru o reţea britanică de supermarketuri care trebuie să arunce 40 de tone de legume pe săptămână, adică 40% din producţie. Risipa unor fructe şi legume perfect comestibile dar considerate ‹urâte› este endemică în sistemele noastre de alimentaţie şi indică o mare neglijenţă din partea nostră“.

Potrivit sursei citate, risipa pe cap de locuitor în Europa şi America de  Nord, Australia şi Noua Zeelandă ajunge la 95-115 kilograme pe an.

Mai puteţi citi:

Săptămâna „reparaţiilor“ la Cluj. Cum schimbi o comunitate cu un concept din Olanda

„Cafeneaua reparaţiilor“, locul unde obiectele stricate sunt readuse la viaţă gratuit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite