Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Capitala Australiei îşi va obţine integral energia din resurse regenerabile. Cum a fost posibilă „minunea”

1
25 Sep 2019 04:00:01
Autor: Remus Florescu
Doar 7 districte din lume îşi obţin energia 100% din surse regenerabile. FOTO: Pixabay
Doar 7 districte din lume îşi obţin energia 100% din surse regenerabile. FOTO: Pixabay

Canberra va fi prima localitate importantă din emisfera sudică ce îşi va obţine toată energia din surse regenerabile. Începând cu 1 ianuarie 2020, Capitala Australiei se va alătura altor şapte districte din întreaga lume care produc sau achiziţionează echivalentul consumului total de energie electrică din surse regenerabile.

Capitala Australiei, Canberra, va deveni primul district din afara Europei care va trece de la combustibil fosil la 100% energie regenerabilă.
Începând cu 1 ianuarie 2020, Canberra se va alătura altor şapte districte din întreaga lume care produc sau achiziţionează echivalentul consumului total de energie electrică din surse regenerabile, potrivit unui raport publicat în 18 septembrie de către think tank-ul Institutului Australian din Canberra, relatează revista Nature


Şapte zone în lume


Raportul a analizat datele despre peste 500 de regiuni din întreaga lume cu populaţii mai mari de 100.000 de persoane. Districtul Rhein-Hunsrück din Germania a devenit prima zonă cu 100% energie regenerabilă, în 2012; Au urmat două state germane, trei state din Austria şi o regiune din Spania.
Analiza a utilizat informaţii de la CDP, o organizaţie non-guvernamentală din Londra, care adună date despre performanţele de mediu auto-raportate de guvernele locale şi companii.
 

De unde energie regenerabilă pentru 400.000 de oameni

 
Canberra, un teritoriu autonom, cu o populaţie care se apropie de 400.000 de persoane, îşi obţine energia regenerabilă din amenajări de energie solară şi eoliană de mari dimensiuni aflate pe teritoriu propriu şi al altor state, din panourile solare de pe casele locuitorilor şi din achiziţiile de energie regenerabilă din surse acreditate.
 
Teritoriul a fost condus de o coaliţie între două partide de centru-stânga, Partidul Muncii australian şi Verzii australieni, din 2008. Pe lângă realizarea de electricitate regenerabilă 100%, guvernul s-a angajat să atingă emisiile net-zero până în 2045.
 
 

23,5% din consumul de energie al ţării din surse regenerabile 

 
Stabilitatea guvernului local i-a permis stabilirea unor obiective de anvergură care să conducă la realizarea unor proiecte ambiţioase privind mediul, afirmă Richie Merzian, directorul departamentului de climă şi energie de la Institutul din Australia. „A fost nevoie de acel leadership şi acel angajament care este, de obicei, dincolo de politizarea partizană a mandatelor de trei ani sau patru ani”, spune el.
 
Australia avea o ţintă naţională de a genera 33 de terrawatt-i de energie electrică, aproximativ 23,5% din consumul de energie al ţării, din surse regenerabile până în 2020. Ţara a îndeplinit această ţintă la începutul acestei luni. Dar cercetătorii spun că, pe măsură ce emisiile de gaze cu efect de seră din ţară continuă să crească, este necesar un obiectiv nou, mai ambiţios, care să încurajeze investiţiile suplimentare în proiecte de energie regenerabilă.
 
Citeşte şi

STUDIU Energia regenerabilă evoluează peste aşteptări
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Hoher Herman
25.09.2019, 07:54:21

Bah ce de mai minciuni sfruntate.Si cand sunt perioade inorate sau vreme rea,(zona Canbera fiind o zona ciclonica), unde se stocheaza "energia" aia pentru 400 000 de amarati plus automobile, camioane de transport, trenuri, metrouri si aviatie plus industrie si agricultura. Multe tampenii si tampiti indoctrinati cu energia verde care nu gandesc cu creieru lor micrometric.

Modifică Setările