Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Care este cea mai bună dietă: mediteraneană, de post intermitent sau dieta paleo

0
1 Mar 2020 06:16:10
Autor: Remus Florescu
Care este cea mai bună dietă?
Care este cea mai bună dietă?

Au existat pierderi în greutate şi beneficii pentru sănătate pentru adulţii supraponderali care au urmat dietele mediteraneene, de post intermitent şi Paleo, deşi respectarea dietelor a scăzut considerabil în timpul studiului de un an, arată o nouă cercetare.

Potrivit Universităţii din Otago, citată de Science Daily. postul intermitent - prin care participanţii îşi limitează aportul de energie la aproximativ 25% din dieta lor obişnuită (500 kcal pentru femei şi 600 kcal pentru bărbaţi) în două zile selecţionate din săptămână, a dus la pierderea în greutate ceva mai mare decât celelalte diete. Dieta mediteraneană a îmbunătăţit şi nivelul glicemiei.
 
Autorul co-dr. Melyssa Roy, cercetător în cadrul Departamentului de Medicină, spune că pierderea în greutate a fost modestă - în medie, între două şi patru kilograme pentru cei 250 de participanţi, dar pentru cei care aleg postul intermitent sau dieta mediteraneană s-au observat şi îmbunătăţiri importante ale tensiunii arteriale.

Scopul cercetării a fost de a examina cât de eficiente au fost toate cele trei diete într-un cadru de „lume reală”, în care participanţii au selecţionat singuri dieta pe care doresc să o urmeze, fără sprijin continuu din partea unui dietetician.


Nu există o singură dietă corectă

Dr Roy spune că dovezile arată că, pentru unii oameni, dietele mediteraneene, de post sau paleo (paleolitic) pot fi „moduri sănătoase, benefice de a mânca”. „Această lucrare susţine ideea că nu există o singură dietă„ corectă ”- există o serie de opţiuni care se pot potrivi diferitelor persoane şi pot fi eficiente. În acest studiu, oamenilor li s-au dat recomandări dietetice la început şi apoi au continuat cu dietele în timp ce trăiau normal. Aproximativ jumătate dintre participanţi îşi urmau dieta după un an şi experimentau îmbunătăţiri ale indicatorilor de sănătate. „La fel ca dieta mediteraneană, dietele intermitente şi dietele paleo pot fi, de asemenea, abordări alimentare sănătoase valide - cea mai bună dietă este cea care include alimente sănătoase şi se potriveşte individului”.
 
Dieta mediteraneană a încurajat consumul de fructe, legume, pâine integrală şi cereale, leguminoase, nuci, seminţe şi ulei de măsline cu cantităţi moderate de peşte, pui, ouă şi jurnal şi carne roşie o dată pe săptămână sau mai puţin.

Dieta paleo constă în majoritatea alimentelor mai puţin procesate, cu accent pe consumul de fructe şi legume, proteine animale, nuci, produse de nucă de cocos şi ulei de măsline extra-virgin. În timp ce dietele Paleo „originale” exclud cu stricteţe toate leguminoasele, lactatele şi cerealele, acest studiu a folosit o versiune modificată, incluzând unele lactate, precum şi până la o porţie zilnică de leguminoase şi alimente pe bază de cereale.
 

Dieta cea mai prietenoasă

Co-autorul dr. Michelle Jospe, o colegă postdoctorală în cadrul Departamentului de Medicină, spune că rezultatele au arătat că oamenii au considerat că dieta mediteraneană este cea mai uşor de respectat.
„Participanţii noştri ar putea urma liniile directoare ale dietei mai îndeaproape decât dietele de post şi paleo şi au avut mai multe şanse să rămână cu ea după an, aşa cum au arătat ratele noastre de retenţie.”

Majoritatea celor 250 de participanţi (54%) au ales dieta pe post intermitent, în timp ce 27% au ales dieta mediteraneană şi 18% paleo. După 12 luni, dieta mediteraneană a avut cea mai bună rată de retenţie, 57% dintre participanţi continuând s-o respecte, cu 54% încă în post intermitent şi 35% încă în dieta paleo.

După 12 luni, pierderea în greutate medie a fost de 4,0 kg pentru cei care aleg dieta de post, 2,8 kg pe dieta mediteraneană şi 1,8 kg pentru dieta paleo.
 
S-a observat o reducere a tensiunii arteriale sistolice în rândul celor care au participat la dietele mediteraneene şi de post, împreună cu nivelul redus de zahăr din sânge în dieta mediteraneană. Dr. Jospe explică: participanţii care au spus că încă îşi urmează dieta la 12 luni au pierdut şi mai mult în greutate, arătând importanţa alegerii unei diete care să fie sustenabile. Ea consideră că rezultatele acestui studiu sunt relevante pentru mii de oameni care urmează diete auto-alese cu puţină supraveghere şi indică rezultate mai realiste.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările