Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Cartea care se citeşte în doi şi care te apropie de partener. Autorul: „Încurajez lectura ca un alt mod de a petrece timp de calitate în cuplu“

1
18 Oct 2015 06:01:25
Autor: Florina Pop
Cuplu  FOTO: Shutterstock
Cuplu  FOTO: Shutterstock

O carte de citit în doi - aşa a fost gândită, scrisă şi aşa se şi numeşte volumul clujeanului Victor Miron, cel care, de mai bine de un an, organizează o campanie de promovare a lecturii. „Cartea de citit în doi“ este de proză, dar conţine şi câteva poezii care au fost postate pe Facebook, înaintea lansării, şi au ajuns la mii de curioşi.

Una din cărţile lansate la Festivalul Internaţional de Carte Transilvania a fost cea a lui Victor Miron, ”Cartea de citit în doi”. Este al treilea volum publicat de clujean. Cartea a fost dată cadou la o nuntă tuturor participanţilor, iar poeziile din ea au ajuns, prin intermediul Facebook-ului, la mii de curioşi.

Victor povesteşte, într-un interviu, care a fost ideea de la care a plecat în scrierea cărţii şi care au fost reacţiile primite la ”Cartea de citit în doi”.

De ce ai scris ”Cartea de citi în doi”? Ce te-ai inspirat?

De un an de zile, în cadrul campaniei de promovare a lecturii ”Cărţile pe faţă”, organizez clubul de lectură ”Vocea cititorului”. La acesta ne adunăm 20-30 de oameni şi citim pe loc un text, cu voce tare, după care discutăm despre el. Să citeşti o carte în doi e ca şi cum ai participa la un astfel de club de lectură, numai că la unul foarte exclusivit, doar pentru doi.

Scuza cea mai des invocată de scriitori este că scriu cărţile care nu au mai fost scrise până atunci. Aşa sunt şi eu cu ”Cartea de citit în doi”. Prin ea vreau să încurajez lectura ca mod de a petrece timp de calitate în cuplu. Aş fi încântat dacă băieţii nu ar mai chema fetele la ei să se uite la un film, ci să citească împreună o carte.

Cum ai gândit această carte în asa fel încât să fie citită de un cuplu?

În carte sunt două voci: ea şi el. Ideea e ca partea cu ea să fie citită de parteneră cu voce tare şi partea cu el să fie citită cu voce tare de partener. Ideal ar fi să fie lecturată îmbrăţişaţi şi cu un pahar de vin roşu alături.

Ai primit reactii de la cuplurile care au citit-o? Care au fost reacţiile?

Reacţiile au fost foarte frumoase. Mulţi mi-au spus că s-au regăsit în cuvintele personajelor. Ea şi el, în carte, îşi spun unul altuia atât dulcegării, cât şi lucruri care îi deranjează la celălalt. Am mai primit multe reacţii din partea cititorilor şi legat de capcana din carte. Şi ”Cartea de citit în doi”, ca toate cărţile mele de altfel, conţine o capcană. Cine găseşte capcana primeşte premiu încă o carte scrisă de mine. Până acum doar două cupluri au găsit capcana din această carte.
Ce e inedit este că se poate personaliza cartea cu poza oricărui cuplu pe copertă. Aşa a fost oferită cadou la o nuntă, toţi nuntaşii au primit mărturie din partea mirilor ”Cartea de citit în doi”, având pe copertă o poză cu mirele şi mireasa. Au primit şi ţuică, dar şi ”Cartea de citit în doi”.

Au mai fost oameni interesaţi să personalizeze cartea cu poza unor prieteni pentru a le-o face cadou, sau chiar cupluri care sărbătoreau un număr de ani şi îşi doreau să aibă amintire o carte cu ei pe copertă. Cei care vor cartea personalizată îmi pot scrie pe Facebook. În plus, mulţi oameni o comandă online completând formularul de pe pagina de Facebook a cărţii, deoarece aşa eu o trimit direct cu autograf şi dedicaţie.

Ce pasaje din carte le-au plăcut cuplurilor?

Cititorii au reacţionat foarte bine pe Facebook la carte încă dinainte de a fi publicată. Pasajele care plac cel mai mult îmi sunt aduse la cunoştinţă tot pe Facebook deoarece lumea le face poză, le postează şi mă etichetează sau etichetează pagina cărţii. De departe, cel mai mult plac poeziile din carte. Acestă poză cu poezia ”N-aş dormi cu tine” a fost atât de distribuită pe Facebook încât a ajuns la peste 310.000 de oameni. Altele care au plăcut mult sunt: ”Îţi dau papucii”, ”Mă Ofer şOfer” sau ”Dacă M ar fi N”. Pentru mine impactul atât de mare al acestor poezii a fost o foarte mare surpriză. Chiar nu mă aşteptam deoarece poeziile sunt scrise tot de mine.

Crezi că lectura acestei cărţi poate apropia mai mult partenerii?

Se spune că atunci când vezi un om citind o carte care îţi place ţie e un mod prin care o carte recomandă un om. Lectura în doi poate apropia mult şi poate face ca în cuplu să se citească împreună cărţile preferate ale celor doi. În plus, ”Cartea de citit în doi” se încheie cu o listă de alte cărţi pe care eu le recomand să fie citite în cuplu.

Mai puteţi citi:

Top 10 cărţi pe care nu trebuie să le ratezi într-o viaţă. Recomandările românului care a iniţiat cea mai inedită campanie pro-lectură din ţară

Cea mai frumoasă campanie de promovare a lecturii în România: selfie cu cărţi. „Am convins 1.230 de oameni să pună mâna pe o carte într-o zi“

Cu „cărţile pe faţă“, o campanie prin care un clujean promovează lectura prin book-selfie: „Suntem şi ceea ce citim

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Marcus
18.10.2015, 07:05:48

Fara a fi malitios, asemenea profunzime poetica nu e greu de atins de aproape orice adolescent, suficient de motivat sa refuze textele prefabricate si sa scrie sincer cateva randuri persoanei iubite.

Modifică Setările