Cât costă biblioteca futuristă construită la centenarul Finlandei. „România, în schimb, şi-a făcut o catedrală a Evului Mediu din banii copiilor noştri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Finlanda sărbătoresc centenarul în moduri diferite. Dacă la noi, cea mai mare investiţie dedicată acestei sărbători naţionale a fost construirea Catedralei Mântuirii Neamului, la finlandezi s-a investit într-o bibliotecă futuristă.

GALERIE FOTO Cum arată Catedrala Mântuirii Neamului

În timp ce în România s-a sfinţit duminică, 25 noiembrie, Catedrala Mântuirii Neamului, care, la finalizare, va fi una dintre cele mai mari din lume, la începutul lui decembrie 2018, în capitala Finlandei, la Helsinki, se va inaugura o bibliotecă futuristă realizată cu o investiţie de 98 de milioane de euro, care nu va adăposti doar cărţi, ci şi un cinema, o cafenea, un studio de înregistrări şi chiar o saună publică.


„Finlanda împlineşte 100 de ani. Şi-a făcut cadou o bibliotecă a viitorului, care să le educe copiii pentru viitor. România împlineşte 100 de ani. Şi-a făcut cadou o catedrală a evului mediu, făcută din banii copiilor noştri”, a scris Adrian Docea, Creative Partner la Heraldist & Wondermarks, o agenţie de publicitate, consultanţă şi marketing cu sediul în Cluj-Napoca. Postarea sa de pe Facebook a devenit virală, având peste 32.000 de distribuiri şi peste 1.500 de comentarii. 

„Când te întrebi cum am putea să ieşim din visul urât în care suntem ca ţară, răspunsul e simplu: educaţie”

Redăm în continuare întreaga postare a lui Adrian Docea

„Finlanda împlineşte 100 de ani. Şi-a făcut cadou o bibliotecă a viitorului, care să le educe copiii pentru viitor.

România împlineşte 100 de ani. Şi-a făcut cadou o catedrală a evului mediu, făcută din banii copiilor noştri.

În fiecare săptămână, Finlanda investeşte 200 de euro în fiecare copil. Finlanda e în topul celor mai educate naţiuni ale planetei.

În fiecare săptămână, România investeşte 20 de euro în fiecare copil. România este #1 în topul ţărilor UE cu cel mai mare procent de analfabeţi.

Când te întrebi cum am putea să ieşim din visul urât în care suntem ca ţară, răspunsul e simplu: educaţie. Te întrebi de ce alegem politicienii pe care îi alegem? Răspunsul e acelaşi: educaţie. Te întrebi de ce tolerăm apucăturile medievale ale unei biserici condusă de hoţi? Educaţie. De ce nu ştim să ne batem pentru drepturile noastre? Educaţie.

Suntem într-un cerc vicios. Suntem ne-educaţi, deci alegem politicieni incompetenţi şi ticăloşi, care se asigură ca şi în copiii noştri vor fi ne-educaţi, ca să continue să voteze politiceni incompetenţi şi ticăloşi.

Există o singură ieşire. În 2019 şi 2020 îţi vei alege din nou oamenii care te reprezintă. Poţi să stai acasă. Nu ieşi la vot. Continuă să te plângi că politicienii nu fac şi nu dreg şi condamnă-ţi şi copiii la visul ăsta urât.

Dar cândva vei înţelege că nimic din ce ni se întâmplă acum nu e din vina altora. E vina ta. Şi e vina mea. Fiecare dintre politicienii pe care îi vezi sunt imaginea noastră. Sunt aleşi de noi. Nu de Soros, nu de Putin, nu de Ceauşescu, nu de Burebista.

Poţi să stai acasă. Sau poţi să ieşi la vot. Să alegi oameni educaţi. Şi care vor investi în educaţia copiiilor tăi. În loc de oameni care promit catedrale monumentale, făcute din banii copiiilor tăi, vei avea o nouă şansă să alegi oameni care construiesc biblioteci ale viitorului pentru ei.”

cluj bliboteca helsinki centenar. FOTO ALA Arhitecture

FOTO: Situată în inima oraşului, vizavi de Casa Parlamentului, biblioteca este unul dintre proiectele emblematice ale Centenarului Finlandei. FOTO: ALA Architects

GALERIE FOTO: CUM ARTĂ BIBLIOTECA DIN HELSINKI

Bibliotecă de 98 de milioane de euro cu saună publică

Pe 6 decembrie 2017, s-a împlinit un secol de când Finlanda şi-a dobândit independenţa faţă de Rusia. Celebrarea Centenarului continuă şi în 2018, urmând ca în decembrie, în Helsinki, să fie deschisă o bibliotecă de 98 de milioane de euro, anunţă weforum.org.

Situată în inima oraşului, vizavi de Casa Parlamentului, biblioteca este unul dintre proiectele emblematice ale Centenarului Finlandei.

Biblioteca Oodi (în traducere, „odă”), care va avea trei etaje, va fi deschisă în decembrie, nu va adăposti doar cărţi, ci şi un cinema, o cafenea şi un studio de înregistrări.

„Fiecare etaj va fi o destinaţie în sine şi va fi un nou spaţiu civic interesant în inima oraşului Helsinki. Deşi este un spaţiu tradiţional de bibliotecă, etajul superior va funcţiona şi ca platformă modernă, deschisă, flexibilă pentru o multitudine de funcţii. Nivelul de mijloc va oferi oportunităţi de învăţare prin practică într-un mediu optimizat pentru mediile contemporane şi cele mai recente instrumente. Acesta va conţine spaţii de atelier pentru muzică şi multimedia, precum şi o saună publică. O sală multifuncţională, un restaurant şi un cinematograf vor fi situate la parter. Facilităţile bibliotecii vor oferi servicii, precum şi locuri de întâlnit, pentru a discuta şi a prezenta idei”, se arată în prezentarea libăriei de către casa de arhitectură ALA Architects, care a câştigat concursul de idei pentru proiectare. 

cluj bliboteca helsinki centenar. FOTO ALA Arhitecture

FOTO: O sală multifuncţională, un restaurant şi un cinematograf vor fi situate la parter. FOTO: ALA Arhitects. 

68 de milioane de cărţi împrumutate pe an 

Locuitorii Finlandei împrumută aproximativ 68 de milioane de cărţi pe an, o performanţă la care s-a ajuns şi datorită legii finlandeze introduse în 1928 care „este făcută să ţină librăriile în actualitate, moerne şi relevante societăţii în vremuri de schimbare”. 

„...ideea bibliotecilor rămâne esenţială în culturile care doresc să fie văzute ca fiind luminate, progresive şi relevante. Poate că noţiunea de biblioteci ca locuri austere în care domneşte tăcerea absolută nu a ajutat la imaginea acestora. Dar în Oodi, biblioteca se întoarce la rădăcinile ei: ca un loc unde oamenii se pot întâlni şi învaţă”, se arată în publicaţia weforum.org.

Citeşte şi

FOTO Catedrala Mântuirii Neamului, faţă în faţă cu cele mai mari şi mai frumoase biserici din lume

 De ce a sfinţit Patriarhul Catedrala neterminată

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite