Cât de răi au fost Ceauşeştii, aşa cum i-au cunoscut apropiaţii. „Era un om cu suflet mic şi foarte răutăcioasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost adevăraţii stăpâni ai României pentru mai bine de două decenii
Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost adevăraţii stăpâni ai României pentru mai bine de două decenii

Povestea lui Nicolae şi Elenei Ceauşescu continuă să suscite interesul oamenilor şi la 30 de ani după ce au fost executaţi. Înfieraţi şi văzuţi de multă lume ca nişte adevăraţi monştri, cei doi dictatori se bucură şi de simpatia unor nostalgici, care îi consideră adevăraţi eroi.

Despre cum au fost în realitate soţii Ceauşescu au vorbit în dese rânduri apropiaţii şi colaboratorii lor, iar de-a lungul timpului au fost scrise cărţi şi au fost publicate nenumărate articole de presă. 

Fost adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (DIE) a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu, Mihai Pacepa a dat detalii interesante despre viaţa familiei în cartea sa „Orizonturi Roşii”. 

Pacepa a însoţit familia prezidenţială în timpul vizitei din Statele Unite ale Americii, în 1978. Aici, dictatorul a fost puternic contestat de circa 1.000 de români din diaspora, care l-au huiduit şi au aruncat cu roşii şi cu ouă în maşina blindată în care se afla. 

Dictatorul s-a răzbunat crunt pe liderii demonstranţilor, notează fostul consilier. Unul dintre aceştia ar fi avut un „accident” de maşină la scurt timp după demonstraţie, spre satisfacţia lui Ceauşescu.

Şi tot Pacepa a relatat momentul în care a primit ordinul de a trimite un asasin plătit să-i elimine pe Constantin Răuţă, fost angajat al DIE, şi pe Goma. „«Trebuie să-i omorâm pe toţi trădătorii ăştia, fără să lăsăm vreo urmă. «Mafiotul» a plecat la Washington?», i-ar fi spus Ceauşescu. „Mafiotul” era un cetăţean american activ în Mafie, care fusese recrutat de către DIE şi avea numele codificat „Felix”. «Spune-i să-l omoare pe Răuţă. Face prea mult zgomot la Washington chiar acum şi trebuie omorât primul. Apoi, pe Goma. Şi mai spune-i să arunce în aer, cât mai sus cu putinţă, postul de radio Europa Liberă. Cu bombe»”, a ordonat Ceauşescu. Acţiunea s-a dovedit însă un eşec, iar Goma a scăpat cu viaţă.

Ceauşeasca, zbir cu familia soţului şi cu copiii

Mihai Pacepa a insistat asupra portretului Elenei Ceauşescu. Din relatările sale, se pare că, deşi şi-a iubit copiii, soţia dictatorului nu a reuşit să gestioneze relaţia cu ei şi a sfârşit prin a-i dezamăgi. Cel mai mult ar fi avut de suferit Zoe, a cărei viaţă personală era controlată cu stricteţe de mama sa, care nu ezita să intervină. Aşa s-a întâmplat şi când Zoe s-a îndrăgostit de un fost jurnalist, Mihai Matei. Pentru că Elena Ceauşescu nu-l avea la inimă, a dat curând ordin ca securiştii să-i urmăreasă, iar în scurt timp a primit filmuleţe realizate în timpul întâlnirilor celor doi amorezi şi înregistrări telefonice cu discuţiile lor. 

De aici şi până la a ordona un asasinat nu a mai fost decât un pas. Un pas pe care Elena Ceauşescu nu l-a mai făcut, însă a găsit o altă modalitate de a-l scoate din viaţa fiicei ei, scrie Ion Mihai Pacepa, în „Orizonturi Roşii”. 

„Ura Elenei creştea tot mai mult, hrănită de pasajele din intercepţiile telefonice, transcripţiile microfoanelor şi filmele făcute în secret cu privire la întâlnirile lui sexuale cu Zoia. Acum, Elena se enerva numai la auzul numelui de Mihai. Pur şi simplu nu mai vreau să mai aud de ticălosul ăsta nici măcar o zi în plus. L-aş putea omorî ca pe un vierme. Un accident de maşină sau cam aşa ceva. Dar fiică-mea cu minte de găină ar putea face din asta o mare dramă. Vreau să fie trimis peste hotare şi lăsat acolo până putrezeşte, a spus Elena, a cărei voce devenise brusc caustică. M-am săturat să tot am coşmaruri noapte de noapte din cauza lui”, ar fi spus Elena Ceauşescu, conform lui Pacepa. 

Ulterior, relaţia lui Zoe Ceauşescu cu Mihai Matei a luat sfârşit, spre uşurarea mamei sale. Însă fiica Ceauşeştilor avea să fie urmărită în secret, în tot ceea ce făcea, până la Revoluţia din 1989, când a fost arestată. Iar Matei a fost trimis în Guineea, unde şi-a găsit sfârşitul în condiţii nu foarte clare.

Elena Ceauşescu nu-şi primea nora în casă

Mirela Petcu şi arhitectul Camil Roguski au scris şi ei despre cei doi dictatori în cartea „Ceauşescu: adevăruri din umbră”. Autorii o prezintă pe Elena Ceauşescu ca pe o femeie rea, lipsită de scrupule şi de sentimente. Roguski, care i-a cunoscut personal pe cei doi şi a aflat o serie de secrete chiar din mijlocul familiei, a scris că fosta tovarăşă numărul unu a ţării era maliţioasă şi nu-i agrea nici măcar pe cei din familia soţului. Aşa se face că fraţii lui Nicoale Ceauşescu nu aveau voie să vină în casa ei neinvitaţi, iar Elena Ceauşescu nu-i menaja defel. De altfel, nici măcar soţia fiului ei, Valentin, nu era binevenită.

„Fraţii lui nu aveau dreptul să vină la ea acasă decât atunci când erau chemaţi. Nici pe nora ei, pe nevasta lui Valentin, nu o primea. Venea cu copilul până la uşă, securistul îi lua copilul şi i-l ducea îndărăt.”

„Era un om cu suflet mic şi foarte răutăcioasă. Elena era răutăcioasă chiar şi cu tatăl lui Ceauşescu”, a scris Roguski.

„Întrevăzusem infirmiera bolnavului, adevărata stăpână a ţării”

Nicolae şi Elena Ceauşescu l-au fascinat şi pe reputatul jurnalist italian Enzo Bettiza, care a realizat mai multe interviuri cu fostul lider comunist. Decedat în 2017, la vârsta de 90 de ani, Bettiza a scris în urmă cu câţiva ani, în publicaţia „La Stampa”, o cronică a întâlnirilor sale cu dictatorul român pe care l-a numit „Vampirul de pe planeta roşie”.

„Dintr-odată s-a deschis o uşiţă laterală. A intrat, pe vârful picioarelor, o femeie de circa cincizeci de ani, cu părul de un blond-argintiu pieptănat în formă de tort nupţial deasupra unui craniu mic, colţuros, aproape ascuţit. Chipul părea împietrit, inexpresiv, cu un ceva de neterminat şi de fetal în fizionomia vagă. Purta un pretenţios taior Chanel care nu reuşea să-i îndepărteze aerul de învăţătoare de şcoală elementară. S-a aşezat pe un fotoliu aflat la distanţă, a rămas acolo împietrită circa un sfert de oră, a ascultat cu atenţie întrebările şi răspunsurile interviului. Deodată, în aceeaşi tăcere în care intrase, a dispărut mută şi fără a saluta. Mai târziu, m-au informat că întrevăzusem infirmiera bolnavului şi adevărata stăpână a României: inginerul chimist Elena Ceauşescu”, e descrierea făcută de italian Elenei Ceauşescu.

Citeşte şi

Cum a reacţionat Ceauşescu atunci când a fost bombardat de diaspora din New York cu roşii şi ouă. „Sunt preşedintele unei ţări străine. N-ar trebui permis aşa ceva!“

Mărturia unui celebru jurnalist italian care l-a intervievat pe Nicolae Ceauşescu: „Era un vampir, iar soţia sa o femeie haină cu privirea ascuţită“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite