Ce angajaţi caută companiile străine în România. Evenimentele tragice din Europa influenţează plecările „în afară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un programator de sisteme industriale poate câştiga între 3.500 - 4.500 de euro lunar în Germania. FOTO Ovidiu Cornea
Un programator de sisteme industriale poate câştiga între 3.500 - 4.500 de euro lunar în Germania. FOTO Ovidiu Cornea

Programatori de roboţi industriali, ingineri de producţie, dar şi sudori şi stivuitorişti, bucătari şi chelneri, se numără între joburile oferite de companii din străinătate, care au căutat angajaţi, direct sau prin intermediul firmelor de recrutare, la Târgul de Cariere care a debutat la mijlocul săptămânii la Cluj-Napoca.

Evemimentul se încheie vineri, 1 aprilie, cu Târgul de Cariere în IT, care se desfăşoară la Sala Polivalentă din oraş (în holul de la etaj, intrarea dinspre Polivalentă).

Reticenţi în a rămâne “afară”

„Când aud că jobul presupune muncă permanentă în străinătate, candidaţii sunt cam reticenţi. Sunt deschişi să se deplaseze în afara ţării, însă doar pentru delegări punctuale. Noi îi angajăm în România, însă au delegări permanente, pe toată duirata unui proiect, care variază între 6 luni şi 2 ani. După aceea se trece la un alt proiect, într-o altă ţară”, explică Sergiu Mada, şeful Departamentului de Programatori de la Kuka Systems România.

Compania cu sediul central în Ausburg, Germania, proiectează, construieşte şi implementează sisteme industriale pentru producătorii de maşini şi caută în România 5 oameni pentru postul de programator de roboţi industriali şi alte 5 persoane pentru jobul de programator PLC (computer digital folosit pentru automatizarea proceselor industriale dintr-o fabrică). 

Ei vor lucra pentru proiectele dezvoltate de firma mamă, Kuka Systems Germania în multiple ţări europene, iar unii chiar în ţări ca Mexic sau Brazilia. Comparativ cu angajaţii companiei internaţionale din alte ţări, cei români se evidenţiază prin studii superioare tehnice, în timp ce ceilalţi nu au astfel de calificări, însă sunt în schimb instruiţi special pentru nevoile firmei, întreg sistemul fiind altfel conceput decât în România, explică Mada. Conform reprezentantului Kuka, un programator de sisteme industriale poate câştiga între 3.600 – 4.600 de euro, la care se adaugă diurna, cazarea şi transport.

Recrutări pentru Belgia

Firma de recrutare Absolute Jobs România caută angajaţi cu profil tehnic, de la tâmplari şi sudori la ingineri, pentru muncă în construcţii, industrie şi producţie, în Belgia, zona flamandă (de nord), unde limba engleză fiind cea mai vorbită. Reprezentantul firmei crede că atentatele teroriste din Bruxelles pot face mai prudenţi, pe moment, eventualii candidaţi, dar recrutările, începute din 2012, vor continua.

Salariile angajaţilor pe poziţii de studii medii pot ajunge între 1.500 euro – 2.000 de euro net, iar în cazul celor care vor ocupa posturi de studii superioare sumele se negociază individual, cuantumul fiind cifrat între 3.000 – 4.000 de euro. Oamenii sunt angajaţi la compania de recrutare din Belgia, firma-mamă a celei autohtone, pentru primele 6 luni, după care de regulă urmează să fie angajaţi direct la compania pentru care lucrează, explică Oana Bogdan, managerul firmei din România.

Bucătari şi lăcătuşi

O altă firmă de recrutare, pe piaţă din 2015 august, Arcus Plan, afiliată firmei cu acelaşi nume din Germania, caută un mix de angajaţi, pe două domenii de activitate. Primul este sectorul industrial, pentru posturile de inginer, supervizor în producţie şi coordonator de echipă logistică, dar şi sudor, mecanic-lăcătuş sau şofer profesionist. Se fac angajări şi în alimentaţia public, unde sunt căutaţi bucătari, chelneri, dar şi personal auxiliar în bucătărie. „Mulţi privesc joburile ca pe unele de vară, îşi pun mai greu problema să rămână pentru mai mult timp acolo”, detaliază Edith Barta, referent de resurse umane al firmei. Pentru 168 de ore pe lună lucrate un stivuitorist poate ajunge la un venit de circa 1.000-1.150 de euro net.

Salariile celor cu funcţie de coordonare, precum coordonatorii de logistică, inginerii şi supervizorii depăşesc 3.000 de euro brut, însă se cer cunoştinţe de germană foarte bune, în timp ce pentru poziţiile de studii medii este nevoie de germană la nivel conversaţional. Pentru posturile de studii medii se oferă totodată cazare.

Test de lucru

Angajatorii germani pun accentul şi pe experienţă, dar mai ales pe abilităţile concrete, care vor fi verificate printr-un test de lucru la firmă. Chiar dacă Germania este una din ţările care s-a confruntat cu valurile cele mai mari de emigraţie, doamna Barta relatează că persoanele recrutate începând din vara trecută, pe posturi ca stivuitorist, personal pentru numărare de inventar, nu au întâmpinat nicio problemă. În privinţa unor reţineri de a munci în străinătate, pe fondul atentatelor recente şi a potenţialelor ameninţări teroriste, ea arată că o parte din candidaţi nu acordă o atenţie sporită acestor lucruri, iar cei care au reţineri sunt cei care în general manifestă reticenţă într-un domeniu mai larg.

„Vrem să ne lărgim orizontul”

La standul Sta Travel, sloganul „Start the adventure wtih a career in trvele” le face cu ochiul multor tineri. Ei au uşoare reţineri vizavi de eventuala expunere la zone ce ar putea fi ameninţate de terorism, dar elanul tineresc şi dorinţa de cunoaştere pare să răzbată orice piedică: „Riscul cred că e mai mare în anumite ţări, în altele, precum Spania, mă gândesc că nu sunt probleme”, spune Alexandru, student la matematică-Informatică: „Dacă ieşi de pe continent, în SUA, de exemplu, riscul nu e acelaşi. Tinerii vor să călătorească, doar dorim să ne lărgim orizontul”, completează Iulia, studentă la Medicină. Pentru Dan, în prezent şomer, totuşi un job în ţară este mai sigur.

Îi ajută pe alţii să călătorească

De altfel firma amintită caută personal doar pentru biroul din Cluj, unde numărul angajaţilor ar urma să crească de la 60 la 120. Salariaţii asigură servicii de back-office pentru agenţiile companiei-mamă, din ţările vorbitoare de engleză. Reţineri de a călători în Europa din partea tinerilor?: „Din contră, vor să călătorească, însă vor lucra aici. În privinţa clienţilor agenţiilor noastre, avem un sistem foarte bine pus la punct, iar dacă turiştii noştri ajung într-o zonă unde se întâmplă o calamitate, îi scoatem de acolo”, explică încrezătoare Ligia Pop, managerul biroului din Cluj.

„Cariere în alb”

Pentru tinerii medici angajarea în spitale sau clinici private din Vest rămâne o opţiune la îndemână. Sâmbătă, 2 aprilie, orele 10-16, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj va avea loc târgul „Careers in white / Cariere în alb”, unde vor fi prezenţi angajatori din sectorul medical din străinătate, dar şi clinici private din ţară.

Peste 400 de joburi prin reţeaua Eures

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă peste 460 de locuri de muncă prin reţeaua Eures România, gestionată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), prin inteermediul Agenţiilor Judeţene. Cele mai multe joburi sunt în Marea Britanie, 259. Se caută, între alţii, peste 100 de bucătari, 60 de îngrijitori/infirmieri şi 60 de asistente medicale. În Germania, cele 68 de locuri de muncă oferite acoperă o bază largă, de la poştaşi la şoferi de camion şi dezvoltator software. În Suedia sunt 55 de joburi, în sectorul auto şi pentru femei de serviciu. Informaţii AICI.

Citeşte şi:

Românul care a început să lucreze de la 13 ani a cunoscut succesul în America, dar s-a întors în ţară: „Poţi face afaceri corecte şi de succes în România”

Cum te poţi transforma în IT-ist în Silicon Valley-ul României, dacă nu ai terminat o facultate de profil

Cinci calităţi obligatorii pentru accesul în industria IT. Peste 500 de români s-au convertit în informaticieni în ultimul an

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite