Ce contează pentru tinerii care îşi caută un job: salariul sau atmosfera de la muncă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgul de Cariere. Cluj   FOTO: Radu Neag
Târgul de Cariere. Cluj   FOTO: Radu Neag

Atmosfera de lucru din cadrul unei companii şi siguranţa jobului sunt mai importante pentru tinerii români care-şi caută de muncă decât de pachetul salarial oferit, spune un studiu făcut, în această primăvară, la Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu şi Braşov  de Târgul de Cariere, cea mai importantă reţea de evenimente de carieră din România şi Republica Moldova.

Atmosfera de lucru din cadrul companiei este importantă pentru toţi potenţialii angajaţi intervievaţi, răspunsurile de „foarte important” ocupând o pondere de 63-64% în toate oraşele vizate. Este „foarte importantă” şi siguranţa locului de muncă - 54% dintre sibieni, 63% dintre braşoveni şi ieşeni şi 66% dintre clujeni au notat această opţiune în chestionare.

În ceea ce priveşte pachetul salarial (incluzând salariul şi bonusurile de tip telefon, laptop, maşină de serviciu, asigurare de viaţă), repondenţii din Sibiu sunt cel mai interesaţi de acesta – 71% îl consideră „foarte important”, faţă de 48% dintre clujeni şi 40% dintre ieşeni şi braşoveni.
La cealaltă extremă, sibienii valorizează cel mai puţin posibilitatea de a promova – doar 39% dintre ei consideră că e „foarte important”, faţă de 63% dintre clujeni şi 52% dintre ieşeni. De asemenea, tot sibienii sunt cel mai puţin interesaţi de antreprenoriat: 33% dintre repondenţi declară că intenţionează să-şi deschidă propria afacere în următorii doi ani, faţă de 83% dintre ieşeni. Clujenii şi braşovenii se situează la mijloc: 44% în Cluj şi 42% în Braşov.

Cât priveşte calitatea condiţiilor de muncă (birou propriu, spaţii de recreere etc.), aceasta este considerată „foarte importantă” de 61% dintre repondenţii din Sibiu, faţă de 32% dintre ieşeni şi 28% dintre clujeni. Pe de altă parte, sibienii valorizează mai puţin existenţa programelor de dezvoltare a angajaţilor – traininguri şi team building-uri: 25% dintre repondenţii din Sibiu consideră că acestea sunt „foarte importante”, faţă de 40% dintre braşoveni, 42% dintre ieşeni şi 52% dintre clujeni.

Carieră sau viaţă personală?

Studiul mai arată că tinerii în căutarea unui loc de muncă sunt tot mai puţin dispuşi să îşi sacrifice viaţa personală pentru a face carieră – doar 28% dintre clujeni consideră că această afirmaţie li se potriveşte, alături de 34% dintre ieşeni, 36% dintre braşoveni şi 38% dintre sibieni.
Întrebaţi la ce distanţă de actualul domiciliu ar fi dispuşi să se mute pentru un loc de muncă ce ar oferi un salariu mai mare, tinerii preferă fie distanţele scurte, sub 100 de kilometri, fie o altă ţară. 48% dintre braşoveni s-ar muta în străinătate, în timp ce sibienii sunt cel mai legaţi de oraş - 26% nu sunt dispuşi să se mute nici pentru venituri mai mari.

Ore suplimentare, doar pentru bani şi dezvoltarea profesională

La capitolul „ore suplimentare”, majoritatea celor invervievaţi sunt dispuşi să le desfăşoare doar dacă le aduc beneficii materiale plus dezvoltare profesională – între 58% şi 70%, în funcţie de oraş. Doar pentru beneficii materiale ar face ore suplimentare 11-17% dintre repondenţi, iar dacă îi ajută în dezvoltarea profesională – 10-12%.
Antonia Onaca, soluţionist organizaţional cu o experienţă de aproape 10 ani în managementul şi dezvoltarea resurselor umane, explică rezultatele şi ce înseamnă acestea în perceperea atractivităţii unui potenţial loc de muncă:
„Ceea ce ne face să fim mulţumiţi sau satisfăcuţi la locul de muncă este rezultatul unei dinamici dintre mai multe caracteristici ale organizaţiei şi ale locului de muncă: satisfacţia legată de retribuţie, satisfacţia legată de promovare/creştere, satisfacţia legată de lider/şef, satisfacţia legată de colegi/echipă şi satisfacţia legată de munca în sine. Astfel, sentimentul de satisfacţie are legătură directă cu aşteptările pe care le avem, care sunt influenţate de caracteristicile noastre personale precum şi cele ale societăţii la care ne raportăm dar şi de experienţa anterioară sau comparaţiile cu alte persoane similare. Acest lucru se aplică şi atunci când evaluăm cât de satisfăcuţi suntem de un anumit job, dar şi cât de atractiv percepem a fi un potenţial job“.

„Dacă 71% din respondenţi consideră pachetul salarial ca fiind foarte important poate însemna ca e important să îndeplinească funcţia de igienă – să acopere costul de viaţă, poate însemna că e important să fie corect – să fii plătit la nivelul pieţei sau la nivelul tău de experienţă şi competenţe - sau poate însemna că e necesar sa fie o dovadă a valorii adăugate pe care tu o aduci companiei şi o confirmare că eşti perceput drept contribuind la succesul companiei”, adaugă Antonia Onaca.

Studiul are la bază răspunsurile a 721 de tineri care au participat în această primăvară la ediţiile Târgului de Cariere din Iaşi, Cluj-Napoca, Sibiu şi Braşov şi au completat chestionare.  În total, peste 17.000 de tineri, majoritar cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani, absolvenţi de facultate sau în ultimii ani de studiu, au participat la eveniment.

Târgul de Cariere este cea mai mare reţea de evenimente de carieră din România şi Republica Moldova şi aduce la un loc sute de angajatori şi mii de candidaţi. Proiectul, început în 2006 de Fapte, este organizat în fiecare primăvară şi toamnă în mari oraşe din România şi se adresează atât angajatorilor din domenii diverse, cât şi tinerilor interesaţi de oportunităţi de carieră.

Mai puteţi citi:

UPDATE Târgul Angajatori de top şi-a deschis porţile la Sala Palatului. Peste 90 de companii pun la bătaie locuri de muncă. Ce caută angajatorii

Peste 11.400 de locuri de muncă vacante la nivel naţional. În Bucureşti sunt disponibile peste 1.100

Bursa locurilor de muncă, oraş cu oraş. Ce joburi se mai caută în România

Studiile universitare nu ajută la angajare. Meseriile tehnice sunt din nou la mare căutare pe piaţa muncii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite