Ce efecte are consumul zilnic de ouă asupra activităţii cerebrale. Studiul derulat pe perioada a 21 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un ou are 200 mg de colesterol. FOTO: Pixabay.com
Un ou are 200 mg de colesterol. FOTO: Pixabay.com

Un nou studiu din Finlanda arată că un aport moderat de colesterol alimentar sau un consum de până la un ou pe zi nu este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral.

Un nou studiu realizat de Universitatea din Finlanda de Est arată că un aport moderat de colesterol alimentar sau un consum de până la un ou pe zi nu este asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral. Mai mult, nu s-a găsit nicio asociere la purtătorii fenotipului APOE4, care afectează metabolismul colesterolului şi este foarte frecvent în rândul populaţiei finlandeze. Rezultatele au fost publicate în Jurnalul American de Nutriţie Clinică şi citate de Science Daily. 

O treime dintre finlandezi au probleme metabolizarea colesterolului

Rezultatele studiilor anterioare referitoare la asocierea colesterolului alimentar sau a consumului de ouă cu riscul de accident vascular cerebral au fost contradictorii. Unele studii au descoperit o asociere între aportul ridicat de colesterol alimentar şi un risc crescut de accident vascular cerebral, în timp ce altele au asociat consumul de ouă, care au un nivel ridicat de colesterol, cu un risc redus de accident vascular cerebral. Pentru majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar joacă un rol foarte mic în afectarea nivelului seric al colesterolului. Cu toate acestea, la purtătorii fenotipului 4 al apolipoproteinei E (APOE4) - care afectează în mod semnificativ metabolismul colesterolului - efectul colesterolului alimentar asupra nivelului de colesterol seric este mai mare. În Finlanda, prevalenţa APOE4, care este ereditară, este extrem de ridicată, fiind prezentă la aproximativ o treime din populaţie. Cu toate acestea, datele de cercetare privind asocierea dintre un aport ridicat de colesterol alimentar şi riscul de accident vascular cerebral la acest grup de populaţie nu au fost disponibile până în prezent.

Studiu derulat pe o perioadă de 21 de ani 

Obiceiurile alimentare ale unui grup de 1.950 de bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 42 şi 60 de ani, care nu au fost diagnosticate cu o afecţiune cardiovasculară au fost evaluate la începutul studiului Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Study, KIHD, în 1984-1989 la Universitatea din Finlanda de Est. Datele APOE4 fenotipice au fost disponibile pentru 1.015 dintre bărbaţii care au participat la studiu. Dintre aceştia, 32% erau purtători cunoscuţi ai APOE4.

În timpul studiului care a durat 21 de ani, 217 bărbaţi au fost diagnosticaţi cu accident vascular cerebral. Studiul a constatat că nici colesterolul alimentar, nici consumul de ouă nu au fost asociate cu riscul de accident vascular cerebral - nici măcar în purtătorii de APOE4.

Un ou conţine aproximativ 200 mg de colesterol

Constatările sugerează că aportul moderat de colesterol sau consumul de ouă zilnic nu sunt asociate cu riscul de accident vascular cerebral, chiar şi la persoanele care sunt predispuse genetic la un efect mai mare al colesterolului alimentar asupra nivelului de colesterol seric. În grupul de control cel mai înalt, participanţii la studiu au avut o doză zilnică medie de colesterol alimentar de 520 mg şi au consumat o medie de un ou pe zi, ceea ce înseamnă că rezultatele nu pot fi generalizate dincolo de aceste niveluri. Un ou conţine aproximativ 200 mg de colesterol. În acest studiu, aproximativ o pătrime din colesterolul alimentar total consumat a provenit din ouă. În plus, generalizarea rezultatelor acestui studiu este, de asemenea, redusă de faptul că populaţia de studiu nu a prezentat o boală cardiovasculară preexistentă la momentul iniţial, iar mărimea populaţiei studiate a fost relativ mică. Prin urmare, rezultatele studiului ar trebui verificate într-o cohorta mai mare, precum şi la persoanele cu o boală cardiovasculară preexistentă, care sunt în prezent sfătuite să-şi limiteze consumul de alimente cu colesterol, inclusiv de ouă.

Citeşte şi


Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Legătura între dietă şi cancer: rolul aminoacizilor în „înfometarea“ tumorilor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite