Ce facem în acest weekend la Zilele Culturii Maghiare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concertele cele mai importante se desfăşoară în Piaţa Unirii. FOTO: ZCM
Concertele cele mai importante se desfăşoară în Piaţa Unirii. FOTO: ZCM

Concertul unuia dintre cei mai apreciaţi muzicieni maghiari ai momentului, Ákos, maraton de muzică de orgă la Biserica Sfântul Mihail şi concertul trupei Omega sunt principalele evenimente ale Zilelor Culturii Maghiare din weekend.

Ultimul weekend din cadrul Zilelor Culturii Maghiare este şi cel mai spectaculos din punctul de vedere al evenimentelor. Sâmbătă dimineaţa, de la ora 9:00, va avea loc Dansul lingurilor de lemn, o competiţie gastronomică interactivă, în Curtea Liceului Teoretic Apáczai Csere János. Tot de la 9:00, în acelaşi loc, va avea loc o demostraţie de gătit bou la proţap, cu participarea crescătorului de vite sure Szomor Dezső şi a maestrului în vită la proţap Iglódi Ferenc.

Între 9:00 şi 9:45 vor avea loc înscrierile la cea de-a doua ediţie a Zilelor Şahului „Erkel Ferenc”, la Colegiul Unitarian János Zsigmond, în sala festivă Felvinczi György.

Tot sâmbătă vor avea loc mai multe tururi ghidate pentru publicul vorbitor de limba română. De la ora 10:00, se va desfăşura un tur al monumentelor medievale şi renascentiste ale Clujului. De la 12:00, cei interesaţi vor putea participa la un tur ghidat al expoziţiei Markó Károly şi discipolii săi, de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Tot de la 12:00, va avea loc un tur al orgilor din Cluj. 

Realitate virtuală şi concert Akos

Între orele 10:00 şi 18:00, publicul va putea testa ochelari de realitate virtuală, în cadrul evenimentului Testul celui de-al şaptelea simţ în spaţiul virtual Accenture. Cu ajutorul kit-urilor Ocului Rift, participanţii vor putea experimenta cum e să pluteşti în spaţiu, să mergi cu roller coaster-ul sau să descoperi lumi noi.

De asemenea, sâmbătă şi duminică vor avea loc mai multe activităţi sportive, precum pilates, fitness pe stradă, o competiţie de fotbal, jocuri de fotbal american, un campionat de tenis de masă, crosuri şi cursuri de tenis. Pentru mai multe detalii despre programul evenimentelor sportive, vă invit să consultaţi documentul ataşat.

 De la ora 21:00, pe scena mare din Piaţa Unirii va urca unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni maghiari ai momentului, Ákos. Mai multe detalii în documentul ataşat.

Maraton de muzică de orgă

Duminică, 21 august, între orele 14:00 şi 18:00, va avea loc un maraton de muzică de orgă la Biserica Sfântul Mihail. De la 14:00, va avea loc proiecţia filmului Arcaşul-călăreţ, în regia lui Kaszás Géza, cu subtitrare în limba engleză, în Aula Magna a Universităţii Sapientia.  Tot de la 14:00, la Colegiul Unitarian „János Zsigmond”, în aula Dávid Ferenc, va avea loc o discuţie cu Polgár Judit, cea mai bună şahistă a tuturor timpurilor. Ea va vorbi despre partidele sale cu Garry Kasparov, dar şi despre cariera şi planurile ei de viitor. După discuţie, aceasta va juca o partidă demonstrativă de şah simultan în compania jucătorilor clujeni.

 Gala de închidere

De la ora 18:00, Muzeul de Artă va găzdui proiecţia documentarului Optzeci de holţşuruburi sau povestea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, care îl are ca protagonist pe Ditrói Ervin, primul director al Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Filmul rememorează perioada înfiinţării Muzeului şi modul în care a luat naştere instituţia. Gazda evenimentului va fi Lucian Năstasă-Kovács, actualul director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca. De la 19:00, se va desfăşura un concert de muzică din turnul Bisericii Sfântul Mihail, cu cvintetul Neumarkt Brass. Gala de închidere a celei de-a şaptea ediţii a Zilelor Culturale Maghiare va începe la ora 20:30 şi va fi urmată de concertul Omega, cu începere la ora 21:00. 

Citeşte şi 

Încep Zilele Culturale Maghiare. Ce recomandă organizatorii la aniversarea a 700 de ani de când Clujului e oraş liber

Evadare în trecut. De Zilele Culturale Maghiare, o stradă din Cluj se transformă într-un sat medieval cu cavaleri, căruţe de epocă şi carusel din lemn

Zilele Culturale Maghiare la Cluj: 8 zile, peste 500 de evenimente, peste 30 de spaţii din Cluj

Cu ce îşi momeşte cel mai colorat festival al Clujului participanţii de toate vârstele: cinema în aer liber, sufragerie urbană, ”Frăţia inelelor”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite