Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Ce se întâmplă cu medicul militar care a relatat despre „infernul“ din Spitalul Judeţean Suceava. „Ne asumăm riscul în acest război“

2
13 Apr 2020 16:17:04
Autor: Ştefan Lică
Medicul militar Mihai Mărginean este tratat la Cluj după ce s-a infectat la Suceava cu SARS-CoV-2
Medicul militar Mihai Mărginean este tratat la Cluj după ce s-a infectat la Suceava cu SARS-CoV-2

Unul dintre medicii militari detaşaţi la Spitalul Judeţean Suceava a relatat pe Facebook situaţia înfiorătoare cu care se confruntă acolo. În scurt timp, mesajul său a devenit viral.

Situaţia de la Spitalul Judeţean Suceava este dramatică. Într-o primă fază, în 25 martie, managerul Spitalului Judeţean Suceava, Vasile Râmbu, a fost demis după ce peste 200 de cadre medicale din Suceava au fost infectate cu noul coronavirus. Însă nici noua conducere nu a rezistat prea mult. Pe fondul situaţiei explozive, confruntaţi cu criza de personal medical şi cu lipsa echipamentelor medicale, noul manager, Florin Filip, şi directorul medical Doina Ganea Motan şi-au prezentat la rândul lor demisiile. 
 
Dată fiind gravitatea situaţiei, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a militarizat conducerea spitalului. Astfel, în zilele care au urmat, mai multe echipe de medici militari, inclusiv 10 de la Spitalul Militar din Cluj au fost detaşaţi la Spitalul Judeţean Suceava. Printre aceştia s-a aflat şi Mihai Mărginean, un medic militar anestezist, care a descris infernul din spital. Mărginean a relatat despre cazurile dificile, despre lipsa echipamentului medical şi emoţiile sale. 
 
La scurt timp, Mihai Mărginean a fost diagnosticat cu Covid-19, fără a prezenta criterii de severitate. La solicitarea sa, medicul a fost transferat la Cluj şi este tratat în prezent la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din localitate. „Pacientul este fără acuze clinice şi afebril. A fost diagnosticat cu infecţie COVID-19, formă medie, şi pneumonie fără criterii de severitate”, a precizat prefectul Clujului, Mircea Abrudean.
 
„Este un risc asumat, într-un spital Covid se efectuează multe manevre medicale riscante, multe manevre generatoare de aerosoli. Se lucrează în condiţii foarte grele, deficitul de personal duce la oboseală şi astfel de incidente se întâmplă peste tot în lume. La un moment dat, devin inevitabile”, a explicat managerul Spitalului Suceava, colonelul medic Daniel Derioiu, potrivit monitorulsv.ro.
 
Derioiu susţine că nu vorba despre neglijenţă, lipsa echipamentelor sau absenţa instructajului, ci doar de un incident aproape inevitabil. „Ne asumăm riscul în acest război foarte dur pentru a salva vieţi, pentru a ajuta populaţia. Ne luăm măsurile de precauţie şi luptăm să reducem pe viitor şi mai mult riscurile de îmbolnăvire, dar ne putem contamina oriunde, ştim asta şi ne asumăm cu toţii”, a adăugat Daniel Derioiu.
 
În prezent, ancheta epidemiologică în Spitalul Judeţean din Suceava se derulează împreună cu Direcţia de Sănătate Publică din localitate.
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Un cititor
13.04.2020, 17:40:00

"La solicitarea sa, medicul a fost transferat la Cluj şi este tratat în prezent la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din localitate." Daca au mers acolo si au "repus spitalul pe picioare" D-lor medicii militari, de ce a cerut transferul la Cluj, in conditiile in care se spune ca spitalul este extrem de bine dotat si nou renovat din temelii ?! Poate ne spune domnul Doctor. Este o curiozitate, o intrebare pe care si-o pune oricine.

Depeter
14.04.2020, 09:19:49

Sa tineti echipamentele in conditii totale de securitate pentru evitarea contaminarii rau intentionate!

Modifică Setările