Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Ce se întâmplă sub scoarţa lui Marte. Experţii NASA au făcut o descoperire care contrazice tot ce se ştia până acum

3
3 Jun 2020 06:13:19
Autor: Ştefan Lică
InSight va mai petrece un an pe Marte, de unde va transmite o serie de date.  FOTO jpl.nasa.gov
InSight va mai petrece un an pe Marte, de unde va transmite o serie de date.  FOTO jpl.nasa.gov

Naveta InSight le-a oferit specialiştilor NASA o nouă perspectivă în analiza planetei Marte, iar surprizele nu au întârziat să apară. Rezultatele studiului au fost publicate deja în reviste precum Nature şi Nature Geoscience, însă experţii au căzut de acord că noile informaţii reprezintă doar vârful aisbergului şi că cercetările se află abia la început.

Marte este o planetă cât se poate activă din punct de vedere seismic, chiar dacă de obicei cutremurele de pe Planeta Roşie sunt cu mult mai mici în comparaţie cu cele care au loc pe Pământ. Aceasta este concluzia la care au ajuns experţii NASA, care au aflat acum faptil că Marte are un câmp magnetic de 10 ori mai mare decât se estima. 
 
Cu ajutorul sondei InSight, agenţia spaţială americană a detectat peste 450 de evenimente seismice semnificative în decurs de un an. Potrivit BBC, care citează rezultatele studiului, niciunul dintre aceste cutremure nu este mare. Seismele întregistrate de naveta NASA arată că acestea nu depăşesc 3 sau 4 grade pe scara Richter. Este vorba de seisme de o amploare mai redusă comparativ cu, de exemplu, cele înregistrate în Marea Britanie. 
 

O planetă vie şi activă

   
Mesajul transmis de experţii NASA este că Marte „e departe de a fi o planetă plictisitoare şi moartă, fiind mai degrabă una activă”, spune şeful echipei care a analizat aceste date, Bruce Banerdt.
„În sfârşit, am stabilit pentru prima dată că Marte este o planetă activă seismic şi că activitatea seismică este mai mare decât cea a Lunii, care a fost măsurată în timpul programului Apollo, dar mai mică decât cea a Pământului (ca un intreg, per total)”, a declarat Banerdt, conform sursei citate. 
 
InSight a ajuns pe Marte pe 26 noiembrie 2018, într-o regiune ecuatorială a planetei cunoscută sub numele de Elysium Planitia. S-a instalat într-un mic crater care a fost numit în mod informal Homestead Hollow. Datele transmise de Insight ar trebui să dezvăluie poziţia şi natura tuturor straturilor de rocă de sub suprafaţa planetei Marte, de la crustă la miez. Informaţiile obţinute astfel pot fi mai apoi comparate cu cele de pe alte planete cunoscute, inclusiv cu Terra. 
 
 
Primele rezultate ale studiului au fost publicate la finele lunii februarie într-o serie de lucrări în Nature şi Nature Geoscience. Experţii NASA au recunosc, însă, că aceste studii sunt doar primele dintr-o serie care ar urma să dureeze mai mulţi ani. Astfel, în anii care urmează este de aşteptat să apară şi alte informaţii surprinzătoare, care să le contrazică eventual pe unele dintre cele acceptate în prezent de comunitatea ştiinţifică. 
 

Câteva răspunsuri, multe incertitudini

   
Revenind la actualul studiu, cercetătorii consideră că multe dintre cutremurele înregistrate pe Planeta Roşie reprezintă, cel mai probabil, probabil rezultatul răcirii şi contracţiei. teren din apropiere, denumit Cerberus Fossae. Cu toate acestea, activitatea seismica de pe Marte nu e cauzata doar de răcirea şi micşorararea planetei, reprezintă şi urmări ale miscării plăcilor tectonice.
 
InSight a înregistrat şi identificat o serie de evenimente seismice pe un teren din apropiere, denumit Cerberus Fossae. Aici ar fi avut loc erupţii vulcanice într-un trecut geologic recent raportat la vârsta planetei, în ultimii 10 milioane de ani. „Este posibil să existe o magmă la adâncime, care se răceşte", a speculat unul liderii proiectului InSight, Suzanne Smrekar. Şi cum acea posibilă cameră de magmă se contractă, ea provoacă deformarea părţii tari (a crustei) - litosfera”, a adăugat ea.
 
Chiar dacă acest studiu vine cu numeroase noutăţi, oamenii de ştiinţă continuă să-şi pună numeroase semne de întrebare în privinţa activităţilor seismice de sub scoarţa Planetei Roşii. Multe dintre acestea ar urma să fie însă rezolvate graţie datelor care vor fi transmise în continuare de InSight. Misiunea InSight a fost finanţată de Agenţia Spaţială Americană şi a a costat peste 600 de milioane de dolari.
InSight se află şi acum pe Marte şi va rămâne acolo încă cel puţin un an. Ulterior, vor fi lansate şi alte misiuni spre Planeta Roşie, totul culminând cu obiectivul fixat recent, ca astronauţii din Statele Unite ale Americii să ajungă pe Marte cel mai târziu în 2033, după ce în prealabil vor reveni pe Lună, în 2024. „America va fi prima naţiune care îşi va înfige steagul pe Marte”, a spus preşedintele american în discursul său din Congres, la începutul anului, iar NASA are acum ca sarcină pregătirea celei mai importante misiuni spaţiale din istoria omenirii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Caius Iulius Caesar
3.06.2020, 09:48:02

Domnule Lica, astfel de articole bine redactate si completate cu date dau valoare ziarului la care lucrati. Revenind la subiect, chiar daca exista activitate seismica si ceva mai multa intensitate in campul magnetic, planeta Marte este moarta sub aspectul cel mai important - miez lichid in rotatie care sa ofere un camp magnetic suficient de puternic care sa protejeze orice viitoare atmosfera de a fi spulberata de vantul solar. Sunt uimit ca unii specialisti continua sa creada ca pot terraforma Marte, inzestrand-o cu atmosfera, cand toate evidentele stiintifice actuale sustin contrariul: gravitatie foarte mica (ceva mai mare de 1/3 din cea a Pamantului), dimensiuni prea mici ca sa sustina un miez cald si lichid care sa creeze magnetism puternic, etc. Cu stima

+5 (7 voturi)
Carmic
3.06.2020, 10:04:03

Marte e planeta scoala pentru pamanteni, aici vor invata oamenii cum sa faca o planeta vie dintr-una moarta. Aceasta planeta este o gradina neingrijita care asteapta sa vina gradinarul.Sunt nenumarate locuri pe Pamant care au fost pustii, desertificate care au fost readuse de om la viata, cu verdeata, animale si copaci.

+1 (5 voturi)
Bibi Loi
3.06.2020, 10:45:38

"Oamenii de stiinta" de fapt nu stiu nici o milionime din realitate. Isi dau cu presupusul, in functie de cata informatie au apucat sa acumuleze si de cat ii duce capul. Pe urma dau coltu' si vin altii care fac la fel.

-3 (5 voturi)