Ce spun specialiştii despre incidentul din Cluj unde o tânără a fost luată pe sus de jandarmi. Sociolog: Nu cred că e posibil un dialog între cele două tabere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de la incidentul de sâmbătă, 1 iulie  FOTO stiridecluj.ro
Imagine de la incidentul de sâmbătă, 1 iulie  FOTO stiridecluj.ro

Incidentul de la mitingul pentru susţinerea familiei tradiţionale de la Cluj, unde o tânără a fost luată cu forţa de jandarmi şi băgată în dubă, a împărţit, în mediul virtual, românii în două. Unii au luat partea femeii luate pe sus, actriţa Oana Mardare, alţii, dimpotrivă, spun că nu ar fi avut ce să caute acolo.

Vrând să vedem de ce două tabere diferite ca ideologie şi credinţă, incompatibile ca discurs, nu pot purta un dialog am apelat la sociologul Ioan Hosu, care a văzut filmuleţe de la eveniment şi a tras câteva concluzii.

Acesta spune că acum, în România, majoritatea covârşitoare a opiniei publice dezaprobă comunitatea LBGT şi că un dialog între cele două părţi – una majoritară, susţinătoare a familiei tradiţionale, creştine şi alta minoritară ce încearcă să „revoluţioneze România tot ceea ce înseamnă relaţiile de cuplu sau modul în care se defineşte familia“ - ar fi „foarte dificil“. „Sunt teme care aduc atingere unor identităţi colective. Probabil între grupurile pe care le-am văzut (n. r. în filmuleţe) acest dialog nu poate exista în acest moment şi mulţi, mulţi ani de acum încolo“, afirmă acesta.

Întrebat cum vede acest incident într-un oraş multicultural şi cosmopolit precum Clujul, sociologul consideră:

„Aşa se întâmplă peste tot în lume, acolo unde majorităţi ţin la punctul lor de vedere şi unde minorităţi încearcă să se afirme. Nu cred că e posibil un astfel de dialog, nu în acest moment“, repetă el.

În opinia sa, românii văd un astfel de subiect în alb sau negru, în termeni de „da“ sau „nu“. De aceea, explică sociologul, poziţia tinerei care încercă să le zică participanţilor de la mitingul pro-familie că „nu-i chiar aşa“ cum zic ei nu e acceptată pentru că e asimilată cu poziţia „da“. „În acest gen de situaţii, oamenii judecă în da sau nu. Ori, cred că într-o piaţă, unde avem elemente radicale şi de o parte şi de alta, genul ăsta de dialoguri, dacă ele pot să aibă loc, nu au loc în stradă. Strada nu cred că poate furniza soluţii în povestea asta“, e de părere Ioan Hosu.

De ce nu în stradă? Sociologul crede că acolo lucrurile pot degenera foarte uşor. „Doar violenţa mai lipseşte din peisajul acesta şi atunci ne întoarcem în epoci foarte sumbre. Rămâne de văzut dacă argumentele pro şi contra acestei minorităţi reuşesc să convingă opinia publică“, adaugă sociologul.

El consideră că piaţa publică nu e locul potrivit pentru dialog, că un miting unde spiritele sunt încinse emoţional vorbind nu e cadrul şi nici momentul potrivit pentru a dialoga:

„Fiecare când afirmă un punct de vedere ar trebui ascultat până la capăt, apoi să oferim răspunsuri, dar nu în contexte emoţionale ridicate cum sunt manifestările din pieţe“.

Şi dacă ar fi să avem un dialog, unde să aibă loc acesta? Hosu crede că ar fi nevoie de un spaţiu instituţional şi dă exemplul Germaniei, unde au avut loc dezbateri pe marginea legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. „Aceste dialoguri trebuie să fie legitimate instituţional“, zice specialistul.

În opinia sa, românii sunt foarte sensibili în ce priveşte familia şi religia întrucât le percep pe cele două drept valori centrale ale identităţii colective şi naţionale.

„Dacă ne uităm la ultimii 30 de ani, românilor le-a mai rămas familia - statul e perceput cum e perceput, mai degrabă negativ, ineficient -, spaţiul familial, religia. Familia şi religia sunt pilonii pe care se sprijină existenţa lor şi atunci aceste ultime reazeme sunt percepute de mulţi ca fiind esenţiale şi de apărat. De aici cred că derivă poziţiile acestea radicale“, afirmă sociologul.  

Mai puteţi citi:

VIDEO Reacţia tinerei bruscate de jandarmii clujeni la mitingul pentru familie: „N-am înţeles de ce jandarmeria este agresivă cu un om care nu e agresiv“

FOTO VIDEO Primul marş al comunităţii LGBTQ din Cluj. Două ore mai târziu, la mitingul Noii Drepte, o tânără a fost luată cu forţa de jandarmi. Ce spune aceasta

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite