Doi români de etnie romă, despăgubiţi de CEDO cu câte 11.700 de euro. Poliţia Română, găsită vinovată că i-a agresat în timpul unui anchete pentru furt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instanţă  FOTO: pexels.com
Instanţă  FOTO: pexels.com

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă statul român la plata unor despăgubiri băneşti către doi clujeni de etnie romă împotriva cărora poliţia română a folosit forţa ”excesiv şi nejustificat de circumstanţe”. Instanţa europeană mai susţine că autorităţile române nu au cercetat îndeajuns ipoteza unei eventuale ”motivaţii rasiste” în cazul clujenilor.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă România la plata unor despăgubiri financiare către Augustin Lingurar şi Trandafir Lăcătuş, din Cluj. Este vorba de 11.700 de euro pentru fiecare, plus cheltuieli administrative în valoare de 3.100 de euro, potrivit unui comunicat CEDO citat de digi24.ro.

În urma plângerii făcute de Augustin Lingurar, Trandafir Lăcătuş şi Minerva Covaci, instanţa europeană a stabilit că România a încălcat celor trei o serie de drepturi ale omului: legat de interzicerea tratamentelor inumane şi degradante, respectarea vieţii private şi de familie, dar şi în ce priveşte discriminarea - unde CEDO a apreciat că implicarea autorităţilor române a fost cea care ar fi trebuit.

Instanţa a mai precizat că Poliţia Română a folosit forţa în mod „excesiv şi nejustificat de circumstanţe”  şi că oamenii legii nu au cercetat cum ar fi trebuit o eventuală o posibilă „motivaţie rasistă”.

Deşi instanţa s-a pronunţat abia acum, plângerea celor trei a fost făcută în urmă cu 13 ani. 

Poliţiştii au primit mai multe plângeri de furturi şi au organizat o acţiune împreună cu jandarmeria pe 5 noiembrie 2005 la Pata Rât. Atunci, oamenii legii au recuperat mai multe lucruri furate şi au arestat două persoane. A urmat apoi a doua acţiune a poliţiei când, conform CEDO, cei trei reclamanţi nu au vrut să iasă din case şi au fost forţaţi de poliţie. În comunicatul CEDO se mai precizează că poliţia a dat foc taberei.

Cei trei clujeni au făcut o plângere penală împotriva oamenilor legii în care îi acuza de violenţă verbală, comportament abuziv, ameninţare, distrugere. Instanţele din România nu le-a dat dreptate, iar atunci au mers mai departe. Au formulat o plângere către CEDO pe 18 decembrie 2014, iar marţi, 16 octombrie, s-a dat sentinţa.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite