Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Ce farmacii şi centre de permanenţă sunt deschise de sărbători în Cluj. Medici: La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele şi fructele

0
21 Dec 2018 15:33:56
Autor: Florina Pop
Fructe  FOTO: 123RF
Fructe  FOTO: 123RF

Urgenţele medicale din judeţul Cluj vor fi asigurate între 22 decembrie 2018 şi 6 ianuarie 2019 în toate spitalele de stat. Doctorii recomandă moderaţie la mesele de sărbători, de la care ar fi bine să nu lipsească legumele şi fructele.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj precizează că asistenţa medicală de urgenţă va fi asigurată în perioada 22 decembrie 2018 - 6 ianuarie 2019 în toate unităţile sanitare publice, pentru toate specialităţile medico-chirurgicale şi stomatologice.

În Cluj-Napoca, pentru urgenţe medico-chirurgicale, adulţii sunt sfătuiţi să meargă la Unitatea de Primire Urgenţe din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj de pe strada Clinicilor nr. 3-5, iar copii - la Unitatea de Primire Urgenţe din Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, situat pe strada Moţilor nr. 68.

În Turda, Câmpia Turzii, Dej, Gherla şi Huedin, serviciile de urgenţă sunt asigurate prin compartimentele de Primiri Urgenţe şi camerele de gardă ale spitalelor de stat. 

Legat de urgenţe minore, oamenii sunt îndrumaţi spre Centrele de Permanenţă care funcţionează non stop la adresele: în Cluj-Napoca - pe străzile Băiţa nr. 9 şi Horea nr. 78, în Turda - pe Calea Victoriei nr. 7C, în Mociu - pe strada Principală nr. 88.

Dacă vor fi urgenţe pe parte stomatologică, clujenii sunt sfătuiţi să se adreseze la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi la Serviciul de Ambulanţă al judeţului Cluj.

Recomandări

Medicii recomandă ca în perioada sărbătorilor oamenii să evite consumul excesiv de alimente şi alcool, dar şi să facă multă mişcare, mai ales în aer liber. 

Aceştia îi mai sfătuiesc pe clujeni să fie atenţi de unde îşi cumpără carnea de porc, iar aceasta să fie neapărat testată trichineloscopic.

„Organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu cârnaţi, caltaboş, slănină, tobă etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderaţie şi, în nici un caz, la masa de seară. Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor în vederea preparării lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar. 

Este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.

La cinele festive nu trebuie să lipsească legumele şi fructele. În această perioadă, şi nu numai, alimentaţia trebuie să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte şi derivate (500 ml lapte sau iaurt)“, precizează reprezentanţii DSP Cluj.

Alte sfaturi ale acestora sunt ca oamenii să verifice termenul de garanţie de pe ambalaje şi să consume minim 1,5 litri de apă.

„Alcoolul, chiar daca, pe moment, dă senzaţia de încălzire a corpului, în cantităţi mari poate produce deshidratarea acestuia“, avertizează cei de la DSP Cluj.

Farmaciile de gardă: 

  • SC CYNARA FARM IMPEX SRL, Cluj-Napoca, Calea Floreşti nr. 75, Bl. V2, 0264-426272
  • SC FARMACON ECOFARMACIA SRL, Cluj-Napoca, Piaţa Timotei Cipariu nr. 15 bloc IIIA, ap. 56, 0264-592484
  • SC REMEDIUM FARM SRL, Cluj-Napoca, Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 131, 0264-412901
  • SC SIEPCOFAR SRL - DONA, Cluj-Napoca, Str. Horea nr. 66, ap. 25, 0264-460066
  • SC VIAFARM, Cluj-Napoca, Piaţa Mihai Viteazu FN, 0264-434182


 

Mai puteţi citi:

Cum vor circula mijloacele de transport public de sărbători

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii