Cel mai mare ghetou din România este la Cluj. Romi din toată Europa au mărşăluit pentru drepturile exilaţilor de la Pata Rât

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 500 de persoane au participat la marş. FOTO: Remus Florescu
Peste 500 de persoane au participat la marş. FOTO: Remus Florescu

Cel mai mare marş de solidaritate pentru romi din istoria României a avut loc vineri la Cluj-Napoca. Peste 500 de persoane şi reprezentanţii a aproape 20 de ONG-uri din ţară, dar şi din Ungaria, Belgia, Austria, Albania, Slovacia, Polonia, Macedonia şi Spania au participat la evenimenul intitulat  So Keres Europa – Ce faci, Europa?!

Marşul a început la ora 10.00 dimineaţa la Pata Rât, în zona rampei de gunoi, şi a pornit spre centrul oraşului, iar punctul terminal a fost strada Coastei, acolo de unde 300 de persoane au fost mutate cu forţa. Circa 500 de persoane au participat, romi din Pata Rât, reprezentanţi ai unor ONG-uri din România şi din străinătate, romi din Ungaria, Belgia, Austria, Albania, Slovacia, Polonia, Macedonia şi Spania.

Primăria a donat terenul pe care erau amenajate casele romilor, multe dintre ele doar nişte cocioabe improvizate, Mitropoliei Clujului pentru a construi un seminar teologic. Marşul a trecut pe lângă sediul Consiliul Judetean Cluj, unde a fost înmânată petiţia eco iniţiată de Zero Waste România, dar şi cea pregătită în cadrul So Keres Europa (denumirea marşului – tradus ar însemna „Ce faci, Europa”). Manifestanţii au dorit să monteze o placă „în memoria celor 300 de persoane evacuate de pe strada Coastei”, dar nu au primit aprobare. În momentul de faţă, circa 2000 de persoane trăiesc la Pata Rât. Acestea au rămas fără venituri după închiderea rampei de gunoi. 

Rasism la Pata Rât

 „De-a lungul mai multor decenii “Pata Clujului” s-a format ca o zonă rezidenţială a oamenilor expulzaţi în valuri succesive din Cluj şi prin măsurile administrative ale autorităţilor publice locale. Cele din urmă au asociat astfel spaţiul mai larg al rampei de gunoi cu persoanele tratate ca nişte reziduuri ale unei societăţi complet supuse ideologiei şi regulilor economiei de piaţă. Rasismul practicat împotriva romilor a justificat aceste expulzări în faţa populaţiei majoritare prin susţinerea ideii conform căreia locul romilor este lângă gunoaie”, se arată în petiţia pregătită de organizatori pentru autorităţi. 

Cel mai mare ghetou din România

„E cel mai mare marş pentru desegregare. Participă romi de la Pata Rât, romi din toată Europa care s-au solidarizat cu romii din Pata Rât care trăiesc în condiţii extrem de toxice lângă groapa de gunoi a oraşului. Din păcate, noi, clujenii, trebuie să ne asumăm că avem cel mai mare ghetou din România, pe care trebuie să-l desegregăm. Clujenii şi mai ales autorităţile trebuie să-şi ţintească atenţia asupra oamenilor din Pata Rât. Să găsească soluţii de locuire formală şi joburi formale pentru cei care au făcut un serviciu imens oraşului, au colectat selectiv gunoiaiele Clujului în condiţiile în care statul şi companiile erau incapabile să facă un astfel de serviciu pentru clujeni”, a susţinut activistul Adrian Dohotaru. El a precizat că s-a depus la autorităţile publice o petiţie care propune soluţii concrete. Actul a fost semnat de peste 10 ONG-uri care se ocupă de romi.

Romii de la Pata Rât sunt clujeni

„Dorim să aducem la cunoştinţa instituţiilor pubice încălcarea drepturilor romilor de la Pata Rât. Cel mai important lucru este următorul: comunitatea din Cluj să cunoască problemele cu care se confuntă romii de la Pata Rât.De asemenea, este important să vadă că şi romii din Pata Rât aparţin comunităţii din Cluj-Napoca”, a susţiut Ioans Norbert, preşedinteşe Uniunii Civice a Tinerilor Romi din România. Întrebat despre măsuri concrete, Norbert a spus: „Autorităţile trebuie să aloce cât mai multe locuri de muncă şi cursuri de calificare în special pentru tineri şi pentru adulţi, să sprijine buna desfăşurare a educaţiei. Instituţiile publice să fie mai deschise faţă de comunităţile de romi. Când se lucrează la politici publice pentru romi aceştie trebuie să fie consultaţi”. 

Citeşte şi

Cum trăieşte eroul serialului britanic „Vin românii“, Alex Fechete: „Când am ajuns la Pata Rât am simţit că nu mai sunt om“

EXCLUSIV Eroul documentarului „Vin românii“: „Suntem mai rasişti decât englezii. Cel mai tare m-a durut când românii au susţinut că nu sunt român“

Jurnaliştii britanici recidivează. Românii, jigniţi grav şi fără noimă într-un documentar Channel 4

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite