Cel mai scurt război din istorie a durat mai puţin decât o repriză de fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tirul marinei britanice a transformat clădirile din Zanzibar în ruine. FOTO: wikipedia.org
Tirul marinei britanice a transformat clădirile din Zanzibar în ruine. FOTO: wikipedia.org

Confruntarea dintre Anglia şi Zanzibar a fost cea mai scurtă din istorie. Nici măcar istoriografii nu ştiu cu exactitate cât a durat, însă este vorba doar de câteva zeci de minute.

Conflictul armat dintre Anglia şi Zanzibar s-a consumat într-o singură zi, pe 27 august 1896. Cel mai scurt război din istorie ar fi durat, conform unor surse, doar 38 de minute. Alţi istorici susţin că singura luptă dintre cele două ţări s-ar fi întins pe durata a 40, respectiv 45 de minute. Indiferent de timpul efectiv, care este imposibil de stabilit cu exactitate, s-a căzut de acord că acesta a fost cel mai scurt război din istorie.

Cauzele războiului

Cu două zile înaintea declanşării conflictului, Zanzibar a rămas fără conducător, după moartea sultanului Hamad bin Thuwaini. Deşi aparent independentă, ţara se afla sub dominaţie britanică, iar englezii au pretins ca viitorul sultan să fie o persoană fidelă Londrei. Numai că lucrurile nu s-au petrecut astfel. Susţinut de cea mai mare parte a clasei conducătoare, Khalid bin Barghash a fost proclamat sultan, ceea ce a provocat nemulţumirea britanicilor, care doreau să-l impună la tron pe Hamud bin Muhammed. Aşa s-a ajuns la situaţia în care englezii au transmis un ultimatum, prin care îi cereau noului suveran să abdice.

Sfătuit de apropiaţii săi, Khalid bin Barghash a respins cererea Londrei şi s-a pregătit pentru tot ce era mai rău. El şi-a convocat trupele şi a trimis în apropierea portului câteva vase cu luptători pentru a bloca navele britanice din apropiere. 

Desfăşurarea ostilităţilor

În dimineaţa zilei de 27 august, la ora 9.00, ultimatumul englezilor a expirat. Navele britanice au scufundat fără probleme mica flotilă a Zanzibarului şi au supus unui tir puternic fortificaţiile şi palatul sultanului. În 38 de minute – sau 40, ori 45, după altele surse, întreaga defensivă africană a fost făcută una cu pământul, iar aproape 600 de zanzibarezi au murit sub ghiulelele atacatorilor. Sultanul a reuşit să fugă în ultimul moment la Consulatul Germaniei, solicitând azil, în timp ce britanicii au debarcat şi l-au instalat pe tronul Zanzibarului pe  Hamud bin Muhammed. Acesta a fost încoronat chiar în seara zilei de 27 august, iar tânărul stat şi-a pierdut independenţa pentru mai bine de şase decenii.

Zanzibar la prezent

Situat în imediata apropiere a coastei de est a Africii, arhipeleagul Zanzibar este format dintr-o insulă principală, care dă de altfel numele statului, şi insula Pemba. Pe lângă acestea, mai există şi alte câteva insuliţe de o importanţă mult mai mică. În prezent, Zanzibar este un teritoriu autonom şi aparţine de Tanzania, după ce mult timp a fost colonie britanică. Trupele engleze au fost alungate abia în 1963, anul în care a fost proclamat un stat independent. Ulterior a avut loc un război civil, soldat cu alungarea sultanului, iar Zanzibar a intrat în componenţa Tanzaniei, dar şi-a păstrat o largă autonomie.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite