Cele 10 porunci ale exilatului român conform lui Ion Raţiu: „Fii mândru că esti român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil, vechi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Raţiu s-a născut în 6 iunie 1917, la Turda. FOTO: Arhivă personală
Ion Raţiu s-a născut în 6 iunie 1917, la Turda. FOTO: Arhivă personală

Una dintre „comorile” pe care le-a lăsat poporului român Ion Raţiu, de la a cărui naştere se împlinesc 104 ani, sunt „Cele 10 porunci ale exilatului român”. Chiar dacă denumirea de „exil românesc“ nu mai e aplicabilă acum românilor care trăiesc în afara României, acest crez este încă actual.

În urmă cu 104 ani, pe 6 iunie 1917 se năştea la Turda Ion Raţiu într-una dintre cele mai vechi familii nobiliare româneşti de pe teritoriul Transilvaniei. Vărul său, Ioan-Gheorghe Raţiu amintea într-o lucrare scrisă cu ocazia îmlinirii a 100 de ani de la naştere - (“Laudatio: Lordului politicii romȃneşti postdecembriste Ion (Ioan-Augustin-Nicolae) Raţiu, la ȋmplinirea unui secol de la naştere”)- despre primul congres al UMRL (Uniunea Mondială a Românilor Liberi) de la Geneva din 1984. Atunci, Ion Raţiu a citit cele „10 porunci ale exilatului romȃn”. 

„Chiar dacă denumirea de „exil românesc“ nu mai e aplicabilă acum românilor care trăiesc în afara României, acest crez este încă actual, ȋntrucȃt: subliniază faptul că trebuie să fim mândri de ceea ce suntem şi de locurile din care venim; vorbeşte despre respectul de sine şi despre respectul faţă de ceilalţi; ne ȋncurajează să colaborăm, să facem ceea ce putem, potrivit propriilor noastre puteri, pentru ţara noastră, să nu criticăm eforturile celorlalţi; trebuie să încercăm să impunem un exemplu prin ceea ce facem şi prin felul în care facem acele lucruri”, scria, în 2017, Ioan Gheorghe Raţiu.

Redăm în continuare cele 10 porunci ale „exilatului român”: 

„1. Fii mândru că esti român. Afirmă-te întotdeauna ca atare. Suntem un popor nobil, vechi. Civilizaţia are rădăcini adânci în pamântul ţării noastre.

2. Afirmă-ţi dragostea pentru patrie de câte ori ai ocazia. Nu pentru că esti şovin, ci pentru că doreşti să serveşti pe cei rămaşi acasă.

3. Apără drepturile poporului român în totalitatea lui: nu regăţeni, transilvăneni,basarabeni, bănăţeni, timoceni, aromâni sau megleniţi. Toţi suntem români.

4. Ajută-ţi compatrioţii: din mai puţinul ce ai, dă-ţi tainul, nu-l precupeţi.

5. Susţine instituţii româneşti din diaspora oricât de modeste şi imperfecte ar fi.

6. Nu critica niciodată, nici măcar „prieteneşte“, pe românul care se străduieşte să

apere sau să promoveze cauza naţională. Fă tu mai bine.

7. Nu aduce nici o critică, nici măcar „constructivă“ semenului tău care luptă. Critica

ta să se afirme prin faptă; facând mai mult şi mai bine decât face el.

8. Fii totdeauna conştient că gelozia, invidia şi calomnia constituie ultimul refugiu al

omului frustrat şi slab care nu mai are nici ţară şi nici poziţie în societate. Nu te lăsa pradă

acestor sentimente inferioare.

9. Opune-te numai celor care guvernează la Bucureşti pentru că ei siluiesc voinţa poporului român. Opoziţia faţă de eforturile altor patrioţi români este irosire de energie.

10. Fă ceva pozitiv pentru ţara ta, pentru ţara din care te tragi şi pentru compatrioţii tăi, oricât de modest sau neînsemnat; dar fă-o în fiecare zi”

Vă mai recomandăm

Cea mai elegantă definiţie a democraţiei. Ion Raţiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“

Culisele vieţii lui Ion Raţiu într-un elogiu adus de fiul său: „A fost temut, chiar de către prieteni. Partidul său, manevrat de Coposu, a votat împotriva lui”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite