Cele mai interesante momente de vineri ale Zilelor Culturale Maghiare: şah cu un campion, relaxare pe muzica unui pianist lăudat în The Guardian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de vineri, 18 august, al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj cuprinde o competiţie de şah pentru amatori la care va fi prezent un campion de opt ori al Ungariei la acest sport al minţii, dar şi un recital al unui pianist despre care publicaţia The Guardian îl cataloga drept unul dintre cei mai promiţători muzicieni din lume. Seara se va încheia cu un concert susţinut de doi artişti consideraţi părinţi ai bluesului maghiar.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) au început weekendul trecut şi este un eveniment iniţiat în 2010 de Asociaţia Clujul Comoară. Ediţia din acest an e organizată în parteneriat cu Asociaţia Zilele Culturale Maghiare Cluj. 

„Anul trecut, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraş, am reuşit să ajungem la apogeul ZCMC. (...) Începem un nou capitol în istoria Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ocazie cu care încercăm să ne dezvoltăm şi extindem: de data aceasta dorim să animăm Parcul Central cu activităţi potrivite locului şi, prin aceasta, să reducem aglomeraţia de pe strada Mihail Kogălniceanu, devenită neîncăpătoare“, declara Gergely Balázs, organizatorul principal al ZCMC, în conferinţa de presă susţinută înainte de începerea manifestării.

Zilele Culturale Maghiare, aflate la a opta ediţie, înseamnă 10 zile, peste 500 de evenimente diverse şi pentru toate vârstele şi gusturile.

CELE MAI INTERESANTE MOMENTE DIN PROGRAMUL ZILEI DE VINERI, 18 AUGUST. Selecţia aparţine organizatorilor.

* de la ora 12.00 va începe Turul ghidat în limba română la expoziţia ''Reforma Protestantă 500 - Biblia lui Szalay Lajos''. Expoziţia cuprinde lucrări de grafică ale artistului Szalay Lajos (1909–1995), inspirate din Vechiul şi Noul Testament. Creaţiile lui Szalay sunt cunoscute în întreaga lume. Conform legendei, Pablo Picasso ar fi spus despre artist: „Dacă posteritatea îşi va aminti de numele a doi graficieni din secolul XX, cel de al doilea va fi al meu, dacă doar de unul, acela va fi Szalay Lajos”.

* Turul orgilor cu prezentare în limba română va începe de la ora 15.00. Ghidul este Lucian Drâmbărean, iar întâlnirea pentru pornirea în tur va avea loc în faţa Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu.

- tot de la ora 15.00, pe strada Iuliu Maniu nr. 4, va începe şi ediţia a treia a Zilelor Clujene a Şahului ''Erkel Ferenc''. Ca şi în anii trecuţi, şi în acest an festivalul va găzdui un simultan cu un maestru al şahului, dar şi o competiţie de şah pentru amatori. De această dată, maestrul invitat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj este Almási Zoltán, campion naţional al Ungariei de opt ori. Acesta va disputa un meci simultan demonstrativ de şah în compania jucătorilor clujeni. Partida simultană va fi precedată de o discuţie cu maestrul. Discuţia va beneficia de traducere în limba română.

* de la ora 16.00, în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic UBB, tânărul pianist Boros Misi va susţine un concert caritabil. Boros Misi este câştigător al concursului de tinere talente Virtuózok/Virtuozii (2014) şi al Premiului Junior Prima (2016). Cotidianul britanic „The Guardian” l-a declarat unul dintre cei mai promiţători muzicieni din lume, spunând că „melomanii din lumea întreagă vor mai auzi multe despre el”. Boros Misi a susţinut peste 150 de concerte în Ungaria şi în diferite oraşe ale lumii, precum New York, Tokyo, Osaka, Beijing, Stockholm, Göteborg, Bruxelles, Paris, Zürich, Londra, München. Acesta este primul său concert ca solist la Cluj. Intrarea la concert este gratuită, însă publicul este invitat să doneze. Suma obţinută în urma donaţiilor va fi folosită pentru a ajuta un tânăr talentat cu o situaţie materială precară să studieze. Tânărul destinatar al fondurilor va fi selectat de Asociaţia de Susţinere a Excelenţei „Nyilas Misi”.

* de la ora 21.00 pe scena din Piaţa Unirii vor concerta Deák Bill Gyula şi Hobo, doi dintre părinţii bluesului maghiar. Prietenia dintre ei are o istorie de câteva decenii. În ciuda acestui fapt, ei concertează rar împreună. Au devenit celebri în muzica blues maghiară între 1979 şi 1985, anii de glorie ai formaţiei de rock şi blues Hobo Blues Band (HBB). După plecarea lui Bill din formaţie, în 1985, s-au invitat reciproc la concerte până în februarie 2011, momentul dizolvării complete a formaţiei HBB. În peste 30 de ani, trupa Hobo Blues Band câştigat un loc special în istoria muzicii maghiare. HBB a concertat de peste 3.000 de ori şi a înregistrat 22 de albume. Hobo este un mare creator al zilelor noastre: pe lângă 21 de albume înregistrate, a jucat 14 roluri în filme, 8 în teatru şi a scris 6 cărţi. Deák Bill Gyula a urcat pe scenă împreună cu Chuck Berry, care a spus despre el: „este cântăreţul alb cu cea mai neagră voce pe care am auzit-o vreodată”.

ZCMC este organizată cu un buget de circa 420.000 euro -  din care 410.000 lei sunt sprijin din partea Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca, iar 25.000 lei din partea Consiliului Judeţean Cluj. 

Intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepţia spectacolelor de teatru.

Programul complet al festivalului se poate accesa AICI.

Mai puteţi citi:

VIDEO Surpriza celei de-a doua seri de Untold: doi DJ belgieni faimoşi au mixat pe piesa „Cine-a pus cârciuma-n drum“ pentru 82.000 de petrecăreţi

VIDEO Cele mai frumoase fotografii din prima seară de distracţie la Untold 2017, când au fost peste 76.000 de petrecăreţi

A treia zi de Untold 2017. Armin van Buuren urcă, pentru al treilea an la rând, pe scena principală a festivalului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite