Centenar. Costume româneşti din toate regiunile istorice, expuse în Portugalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cămaşă tradiţională din judeţul Cluj  FOTo: Florina Pop
Cămaşă tradiţională din judeţul Cluj  FOTo: Florina Pop

Un muzeu din Portugalia va deschide sâmbătă, 19 mai, o expoziţie de artă populară românească. Vizitatorii vor putea admira 30 de costume tradiţionale din toate zonele istorice ale României şi obiecte de uz curent din gospodăria ţăranului. Manifestarea este dedicată Centenarului.

„100 de ani de costum românesc. 1918-2018” este numele unei expoziţii care se va deschide sâmbătă, 19 mai, la ora 18.00, la Muzeul Costumului Tradiţional din oraşul portughez Viana do Castelo.

Organizatorii sunt ICR Lisabona în partenerit cu Museu do Traje din Viana do Castelo - Muzeul Costumului Tradiţional din Portugalia, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj şi colecţionarul Sebastian Paic. 

Acesta din urmă este cercetător în domeniul costumului tradiţional românesc care deţine o colecţie de peste 1000 de costume şi alte piese etnografice, unele bătrâne de peste 100 de ani. La organizare a participat şi Laura Troşan, istoric şi expert restaurator, şefa Laboratorului de restaurare textile al Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Exponate pot fi văzute până pe 31 august 2018.

„Expoziţia este o panoramă asupra diversităţii costumului românesc de sărbătoare din ariile etnografice majore constituite în spaţiile locuite de români, fie ei aflaţi în graniţele de azi ale ţării, fie în Basarabia, Bucovina de nord sau în Balcani. Cele 30 de ansambluri de costum sunt însoţite de obiecte de uz curent din gospodăria ţărănească tradiţională, cu valoare etnografică şi antropologică, şi de panouri cu informaţii despre alcătuirea şi terminologia costumului românesc, despre istoria şi răspândirea acestuia, despre tehnicile de realizare precum şi despre originea simbolurilor prezente pe el şi semnificaţia lor“, se arată într-un comunicat al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj.

Mai puteţi citi:

„Detectivul” care caută înţelesurile unei fascinante lumi ţărăneşti pe cale de dispariţie: „Oamenii erau mai fericiţi în sistemul lor decât suntem noi astăzi”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite