Centrul Goethe din Cluj: „La noi se pot experimenta cultura şi limba germană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre evenimentele organizate de Centrul Cultural German din Cluj: un atelier de realitate virtuală. FOTO: Centrul Cultural German
Unul dintre evenimentele organizate de Centrul Cultural German din Cluj: un atelier de realitate virtuală. FOTO: Centrul Cultural German

Cu ocazia Zilei Unităţii Germane, care va fi celebrată la începutul lunii, Centrul Cultural German din Cluj-Napoca reaminteşte clujenilor că în cadrul instituţiei se pot experimenta cultura şi limba germană pe trei domenii diferite: cursuri moderne de limbă, o bibliotecă cuprinzătoare, precum şi evenimente culturale inedite.

„Centrul Cultural German din Cluj-Napoca sprijină de 25 de ani schimbul cultural dintre Germania şi oraşul Cluj-Napoca. Năzuim către un dialog cultural direct, care, prin consolidarea unei înţelegeri reciproce, să ducă la încredere, colaborare şi prietenie între germani şi clujeni. Centrul Goethe este parte din reţeaua de institute Goethe, cel mai mare mediator al culturii germane în străinătate. 

O formă aparte a schimbului cultural uneşte de mult timp Germania şi România. Chiar înainte de intrarea în vigoare  a Tratatului de prietenie din 1992 – mulţumită, nu în ultimul rând, minorităţii germane – au existat multe puncte de contact între germani şi culturile din România. Astăzi, acest schimb s-a intensificat – tot mai mulţi turişti germani vin în ţară, dar în acelaşi timp există o puternică prezenţă românească în special în sudul Germaniei. Noi, în calitate de centru cultural contribuim la sprijinul apropierii dintre culturile noastre – conform moto-ului Uniunii Europene: „uniţi în diversitate”. 

În acest scop, la noi se poate experimenta cultura şi limba germană pe drei domenii diferite: cursuri moderne de limbă, o bibliotecă cuprinzătoare, precum şi evenimente culturale inedite”, se arată într-un comunicat de presă.

Bibliotecă cu peste 6.000 de resurse media în limba germană

Învăţarea limbii germane – fie că este din motive profesionale, academice sau pur şi simplu din interes privat – este o formă foarte directă de a forma înţelegerea interculturală. „Odată cu învăţarea unei limbi se dobândeşte şi din experienţa mentalităţii “celuilalt”. Predăm limba germane prin metode de comunicare dintre cele mai modern, care înlesnesc avansul rapid şi temeinic. Apoi, oferim posibilitatea de a susţine examene de certificare Goethe. 

Biblioteca centrului completează oferta cu peste 6.000 resurse media în limba germană. De la cărţi, la CD-uri, filme, cărţi audio şi diferite abonamente la ziare oferim o privire cuprinzătoare  în cultura Germaniei. Calitatea de membru al bibliotecii recent renovate este gratuită”, susţin reprezentanţii instituţiei.

Concerte, filme, dezbateri

„Evenimentele culturale pe care le organizăm oferă în cele din urmă acces simplu şi captivant către cultura germane contemporană – chiar şi fără cunoştinţe de limbă germane. Organizăm un program cultural bogat: de la concerte cu cântăreţi germani, la filme subtitrate, workshop-uri şi dezbateri. Pentru asta colaborăm aproape întotdeauna cu parteneri locali sau internaţionali şi iniţiem mereu colaborări între artişti locali şi cei germani. Ne îndreptăm atenţia spre cultura modern, contemporană din Germania, care se exprimă în forme noi precum jocurile video, poezia slam sau instalaţii de sunet. Dar se prezintă şi comorile culturale mai vechi – adeseori într-o formă modernizată cum ar fi de exemplu sonorizări pentru filme mute în compoziţii noi. 

Noi, echipa Centrului Cultural German din Cluj-Napoca vă invităm să descoperim împreună asemănările şi diferenţele dintre culturile noastre. Vizitaţi evenimentele noastre culturale – sunt gratuite şi, dacă doriţi, învăţaţi limba germană. Utilizaţi biblioteca centrului şi profitaţi de tehnicile modern de predate a limbii germane la Cluj-Napoca – singurul loc unde puteţi obţine diplomele de certificare ale Institutului Goethe. Vă aşteptăm cu drag!”, se arată în final. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite