Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

CEO Terapia, despre facturile de energie: „Moscova, Baku, Kiev, acolo trebuie să meargă Guvernul României ca să rezolve dezastrul din iarna asta”

28
18 Sep 2021 12:26:28
Autor: Remus Florescu
Dragoş Damian, CEO Terapia. FOTO: Arhivă personală
Dragoş Damian, CEO Terapia. FOTO: Arhivă personală

Directorul general al companiei de medicamente Terapia, Dragoş Damian susţine că „soluţia la criza aflată doar la început din iarna asta şi din 2022 este de a pune laolaltă o delegaţie de la Cotroceni şi Victoria care să meargă la Moscova, Baku şi Kiev că să negocieze energie mai ieftină pentru România.”

Moscova şi Baku – într-o măsură şi Kiev – dau ora exactă pentru UE la utilităţi şi combustibili, priviţi vă rog în tabel. Acolo trebuie să meargă Guvernul României ca să rezolve dezastrul din iarna asta. Pelerinajul ridicol la Cotroceni ai şefilor din energie, soluţii post-factum gen compensări sau plafonări şi scuze cum că “energia s-a scumpit în toată lumea” arată disperarea şi lipsa de soluţii a guvernării.
 
 
Mai mult ca sigur că prezentând acest tabel voi fi catalogat drept trădător de ţară, trădător de UE, spion, poate voi fi ridicat de acasă. De altfel mă întreabă prieteni şi mă înjură hateri: “de ce nu iţi vezi de medicamente, unde “mafia” este cel puţin la fel de mare că în energie?”. Şi într-adevăr, sunt multe similitudini:
 
1. decidenţi, coaliţii, asociaţii, camere de comerţ, consultanţi, lobby-işti, toţi pe statele de plată ale importatorilor de medicamente şi energie;
 
2. agenţiile de reglementare au devenit de-a lungul timpului sinecuri politice, unde foarte greu mai găseşti experţi autentici care cunosc domeniul; de fapt dacă urmăriţi cu atenţie, “specialiştii” din cele două domenii, medicamente şi energie, sunt când în ministere, când în firmele de audit, când brokeri, când freelanceri. Mercenari;
 
3. strategii şi politici tarifare şi de preţuri care descurajează investiţiile în ţară şi favorizează importurile – după care apar analişti care ne povestesc de vulnerabilitatile date de lipsa investiţiilor şi de deficitul de balanţă comercială;
 
4. autorităţi fricoase, care pentru a lua o decizie în evident interes public cer înainte de toate voie de la Bruxelles, ca să nu îl suparăm;

 
Toate cele de mai sus ne-au transformat într-o ţară dependentă de importuri, fie ele medicamente, energie sau orice altceva. Dependenţa este mai mare decât ne imaginăm pentru că din corupţie, prostie şi slugărnicie faţă de UE ne-am făcut praf toată industria – reamintesc, gazul şi petrolul sunt chimie, care aduce, alături de medicamente, jumătate din deficitul balanţei comerciale.
 
Nu în ultimul rând, atunci când vă uitaţi în tabel întrebaţi-vă şi în al cui buzunar se duce diferenţă de 2-3-5 ori dintre preţurile la utilităţi şi combustibili de la noi şi cele din Rusia, Azerbaijan şi chiar Ucraina (ţară în război). Şi cât de gravă va deveni situaţia după închiderea minelor de cărbune, inadecvarea Green Deal-ului la realităţile şi nevoile noastre şi redundanţa exploatării gazelor din proiectul MGD când se da drumul la Nord Stream şi Southern Gaz Corridor. Bonus, Europa Centrală mai are o soluţie, Baltic Pipe Project, care va aduce gaz din Mările Nordului şi Baltică.
 
Soluţia la criza aflată doar la început din iarna asta şi din 2022 este de a pune laolaltă o delegaţie de la Cotroceni şi Victoria care să meargă la Moscova, Baku şi Kiev că să negocieze energie mai ieftină pentru România. Îmbătrânesc, dar tot mai aştept că orice ardelean naiv un Preşedinte şi un Prim Ministru care să acţioneze curajos, în interesul românilor, chiar dacă, ferească sfântul, suparăm Bruxelles-ul.  

Vă mai recomandăm
Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: „Cei care aveţi 40-50-60 de ani, nu o să apucaţi pensia, o să muriţi înainte!”
CEO-ul Terapia: „Am să mor înainte să şofez Cluj – Bucureşti pe autostradă” 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

Tăunu
18.09.2021, 12:45:03

Propunerile sunt binevenite numai că nu vor avea efect la un premier repetent, pușcăriaș, țepar, mincinos, drogat, mitoman. Ceaușescule, ești răzbunat !

-16 (18 voturi)
Edmond Wolf
18.09.2021, 12:55:13

Prietenul la nevoie se cunoaste. Cum sa ii abandonam pe prietenii nostri ucrainieni pentru niste parlite de gaze naturale mai ieftine cand avem atatia pensionari, asistati social si bolnavi cronici care consuma fara sa mai produca nimic? Cum scapam de ei? Mai bine murim cu totii de foame decat sa-i abandonam pe ucrainienii care de cand exista lumea ne-au iubit ca pe fratii lor. Nu vedeti ce bine o duc romanii din Ucraina? In plus se supara Biden, Merkel si chiar Johannis si nu ne permitem asta. Doar ei, strans uniti jefuiesc tara la greu si nu ar fi bine sa-i deranjam cu stupizenii cum ar fi treaba asta cu gazul mai ieftin.

-12 (18 voturi)
freeson freeson4
18.09.2021, 12:47:01

Până la urmă, domnul Damian, CEO de stânga, a mai candidat din partea PSD la Primăria Clujului?

+13 (17 voturi)
m wakki
18.09.2021, 12:47:43

a uitat să spună ceva de genul mergeți la moscova că sunt stăpâni buni, eu pot să confirm asta în rest, nici un pic de imaginație, aceleași abureli cu colonia, cu industria făcută praf, etc. în tabelul ăla se compară cifre RON/€ cu alte cifre €/$, adică mere cu pere

+15 (21 voturi)
m wakki
18.09.2021, 12:49:02

dacă vă uitați la postarea lui pe FB, este imediat susținută de un profil fals așa cum au ăia de la KGB deci e clar cine l-a pus să scrie

+11 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (28)

Modifică Setările