Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Chiria lunară a unui chioşc de presă din centrul Clujului, cât a unui apartament cu trei camere

3
14 May 2021 18:28:24
Autor: Remus Florescu
Chioşc de ziare de pe Bulevardul Eroilor. FOTO: Faclia de Cluj
Chioşc de ziare de pe Bulevardul Eroilor. FOTO: Faclia de Cluj

Preţul închirierii unui chioşc de presă deţinut de Primăria Cluj-Napoca în zona centrală este cât al unui apartament cu trei camere - circa 375 de euro.

 Municipalitatea scoate la licitaţie închirierea a trei chioşcuri de presă de pe Bulevardul Eroilor (zona înspre Teatrul Naţional), după ce o bună bucată de vreme acestea au rămas închise. Conform caietului de sarcini, preţul de la care va porni licitaţia pentru închirierea chioşcurilor este de 1783 lei/lună (cca.375 de euro), relatează Ziarul Făclia. 

 
Totodată, primăria a demarat procedurile de atribuire prin licitaţie publică şi pentru un chioşc din Piaţa Unirii – zona pietonală – latura de vest. În acest caz, valoarea minimă ce poate fi ofertată este 2.559 lei pe lună.
 
Caietul de sarcini mai prevede că ofertantul va trebuie să prezinte dovada că va avea acces la disponibilităţi băneşti, resurse reale negrevate de datorii sau linii de credit pentru 4 luni de derulare a contractului în valoare egală cu cuantumul a 4 chirii raportate.
 
Celebrele chioşcuri de lux cu suprafaţă de 7,35 mp de pe Bulevardul Eroilor au fost amenajate în urmă cu aproximativ 10 ani, fiecare costând aproximativ 30.000 de euro. Iniţial, acestea au fost gândite pentru comercializarea de ziare şi carte, însă cum difuzorii de presă nu şi-au permis să ofere preţul propus de primăriei pentru a fi închiriate, s-a decis ca în aceste spaţii să poată fi comercializate şi alte produse precum flori şi produse alimentare.
 
La Cluj-Napoca, presa scrisă se confruntă cu probleme extrem de grave din cauza lipsei punctelor de difuzare. Distribuitorii de ziare şi reviste atrag atenţia că există riscul ca peste câteva luni în Cluj-Napoca să nu mai funcţioneze niciun punct de distribuţie a presei pe domeniul public. Şi asta din cauză că preţul de chirie la chioşcurile deţinute de primăriei este total inaccesibil iar gheretele pe care ei le deţin în proprietate nu mai sunt acceptate pe domeniul public.
 
În 2004, când Emil Boc a obţinut primul mandat de primar, la Cluj-Napoca funcţionau cam 200 de chioşcuri de ziare. În prezent, în tot oraşul mai funcţionează 22 de astfel de puncte de difuzare a presei, care acoperă foarte greu solicitările clujenilor.
 
Difuzorii de presă susţin că recent au fost notificaţi de municipalitatea clujeană ca în 120 de zile să-şi desfiinţeze toate chioşcurile de pe domeniul public.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

FLORIN FLORESCU
14.05.2021, 18:51:39

VREȚI DE POMANĂ ?

-6 (6 voturi)
imsi1 imsi1
14.05.2021, 20:09:29

In loc sa ceara niste chirii modice care sa acopere amortizarea si un mic profit astia vor sa traiasca pe spinarea unui vanzator de ziare o luna de zile. Deci pt a aoperi chiria `+ un venit de rht de 450 brut un vanzator de ziare va trebui sa vanda de 800€ lunar adica de 40000 lei adica de 1400 lei pe zi la 5lei ziarul = 270 ziare in medie timp de 30 de zile. Imposibil. Mai bine ceri ajutorul social , te plimbi, stai in parc si scoti limba la siliconatele din serviciul comercial al primariei absolvente de harvardul somesan privat. Alea de la UBB au emigrat sau sunt in curs. 30000€ niste cabine nenorocite ? Daca le facea PSD ul era de mult in ancheta asa ca le a facut un liberal sunt ultra eco efficient energy, green nici vrabiile nu se kk pe pe ele iar cainii nu indraznesc sa si ridice laba langa ele ca asa put a spaga statuta ca si ei simt.

-6 (6 voturi)
Mironov George
14.05.2021, 21:49:29

Deviza lui Boc, daca chiriile sunt mici, scade nivelul de trai = VARZA A LA CLOOOOJ. Au ajuns ardelenii astia sa stoarca / scoata bani din piatra seaca.

+5 (5 voturi)
Modifică Setările