Chiria plătită de cel mai mare festival de muzică din ţară - Untold - pentru Polivalenta din Cluj: 35 de bilete pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala Polivalentă a fost închiriată de Untold în 2017 cu 25.450 de euro pe 10 zile. FOTO: Primăria Cluj
Sala Polivalentă a fost închiriată de Untold în 2017 cu 25.450 de euro pe 10 zile. FOTO: Primăria Cluj

Un clujean se judecă de aproape un an de zile cu firma care administrează Sala Polivalentă din Cluj-Napoca pentru contractele de închiriere încheiate cu Untold SRL pentru cel mai mare festival de muzică din ţară. În 2017, chiria pentru 24 de ore a Polivalentei a fost de 2.545 de euro, echivalentul a 35 de bilete de o zi la festival. La eveniment au participat 330.000 de oameni, bugetul fiind de 10 milioane de euro.

Cel mai mare festival de muzică din România se desfăşoară din 2015 într-o zonă din centrul oraşului care aparţine municipalităţii şi Consiliului Judeţean. Aceasta cuprinde stadionul Cluj Arena, Sala Polivalentă şi circa jumătate din Parcul Central. Numărul participanţilor creşte de la an, odată cu notorietatea şi cu line-up-ul care este din ce în ce mai atractiv, şi care îi cuprinde pe cei mai în vogă DJ ai lumii, recordul fiind înregistrat anul trecut - 330.000 de plătitori de bilete pentru cele 4 zile de festival. Bugetul festivalului a crescut de la 4 milioane de euro (2015), la 6 milioane de euro (2016) şi a înregistrat un record de 10 milioane de euro anul trecut, conform declaraţiilor organizatorilor.  

 

Proces pentru obţinerea informaţiilor publice

Lucian Todoran (30 de ani), un clujean cu spirit civic, a dorit să ştie ce sume plăteşte Untold pentru închirierea Sălii Polivalente, bun aflat în proprietatea municipalităţii şi administrat de SC Sala Polivalentă SA. Nu i s-a răspuns la cererea făcută conform Legii 544 privind informaţiile de interes public şi a acţionat firma în instanţă. Juriştii SC Sala Polivalentă SA au invocat faptul că remiterea contractului de închiriere ar duce la transmiterea unor date cu caracter personal ale angajaţilor, apoi au susţinut că s-ar încălca astfel concurenţa liberă. În luna aprilie, Curtea de Apel Cluj a obligat firma să remită contractele către Todoran. 

„Mult-ascunsele contracte ale Sălii Polivalente din Cluj (firmă de stat a Primăriei Cluj-Napoca) cu Federaţia Share şi cu Untold S.R.L. au fost comunicate, la hotărârea judecătorilor, după o perioadă de pasivitate administrativă şi de proteste judiciare ale angajaţilor statului de la Sala Polivalentă ce s-au soldat cu orgolii rănite de adevărurile dureroase reprezentate de elefanţii din cameră, direct sau prin ricoşeu, adică cu empatie faţă de partenerii de afaceri pe bani publici. Cifrele arată o adevărată jignire la adresa interesului clujenilor şi risipire a resurselor municipalităţii”, a scris Lucian Todoran pe Facebook. 
Imagine indisponibilă

Lucian Todoran a cerut firmei care administrează Polivalenta contractele de închiriere cu Untold, acestea conţinând informaţii de interes public. FOTO: Remus Florescu

 

Cât a fost chiria

În contractul de închiriere încheiat între SC Sala Polivalentă SA şi Untold SRL în 2017 se prevede o chirie de 25.450 de euro (adică 116. 968 lei la cursul din ultima zi a lunii august 2017) pentru 10 zile. 

S-au închiriat sala A, holurile, spaţiile publicitare din interiorul sălii, vestiarele şi platoul exterior în perioada 30 iulie (ora 10.00) şi 9 august 2017 (ora 10.00). Festivalul Untold a avut loc între 3 şi 6 august, dar a fost nevoie de mai multe zile pentru pregătirea sălii. În suma de 25.450 de euro au intrat şi serviciile adiţionale – asistenţă electrică (5.000 de euro), curăţenie, demontare/montare parchet, servicii de publicitate cub, instructaj ISU. 

În condiţiile în care un bilet pentru a treia zi la Untold 2017 a costat 324 de lei, adică 71 de euro, chiria pentru cele 10 zile a putut fi plătită din vânzarea a 358 de bilete. Chiria pentru o zi a Sălii Polivalente -2.540 de euro- a fost acoperită din 35 de astfel de bilete. Asta în condiţiile în care 330.000 de oameni au participat anul trecut la cele 4 zile ale celui mai mare festival de muzică din ţară – Untold. 

Preţurile au variat în funcţie de opţiunea aleasă:  cele mai scumpe au fost în cea de-a treia zi - 324 lei, biletele de o zi în prima, a doua şi a patra zi au costat 270 de lei.  

Chiria Sălii Polivalente pentru festivalul Untold    2015 – Federaţia Share (organizator) – 9.100 de euro (40 009,5 lei +TVA) - 6 zile  2016  - SC Untold SRL – 18.000 de euro (80.100 lei  plus TVA) - 10 zile 2017 – SC Untold SRL – 25.450 de euro (116. 968 lei de lei plus TVA)- 10 zile  

„Ieftin ca braga”

Todoran a analizat contractele şi a tras următoarele concluzii: „Resursele publice ale clujenilor sunt ieftine ca braga şi sunt folosite în dispreţ faţă de interesul proprietarilor de drept, adică clujenii. În schimb, afaceri cu girul imaginii primarului reuşesc ca, în centrul unui oraş vestit în ţară pentru chirii mari, să plătească nici 0.5% din încasări pe închirierea unei megastructuri locale!”

Todoran mai spune: „Judecând după datele furnizate de Untold S.R.L. autorităţii fiscale, chiria pe care a plătit-o reprezintă sub 0,23% din cifra de afaceri pe 2016, adică din încasările din vânzări ale companiei, în sumă de 34.181.005 lei.”

Imagine indisponibilă

Emil Boc este fan Untold. El a fost fotografiat pe Cluj Arena la finalul concertului lui van Buuren din 2017. FOTO Facebook/Padurariu Bogdan

Reacţia directorului Sălii Polivalente

Ionuţ Rusu, directorul Sălii Polivalente, a declarat pentru „Adevărul”: „Este exact acelaşi preţ de care beneficiază toată lumea. Dacă luaţi hotărârea de Consiliu local veţi vedea că respectă tarifele stabilite de Consiliul local la data respectivă.”

În vara lui 2017, tariful pentru închirierea Sălii Polivalente pentru diferite evenimente, fie că sunt concerte sau conferinţe, era de 18.500 de lei pentru 48 de ore, adică 9.250 de lei pe zi. Pentru Untold s-a plătit 11.696 de lei pe zi. Diferenţa de preţ vine din închirierea şi a platoului Sălii Polivalente – care i-a costat pe cei de la Untold circa 2.900 de lei pe zi. 

Din toamna lui 2017, preţul pentru închirierea Sălii Polivalente a crescut la 50.000 de lei pentru 48 de ore, adică 25.000 de lei pe zi. 

„UNTOLD SRL a închiriat Sala Polivalentă pentru evenimentul UNTOLD pentru perioada 30 iulie -9 august 2017. Preţul de închiriere a fost stabilit în baza tarifelor reglementate prin HCL în vigoare la data semnării Contractului. Contractul dintre UNTOLD SRL şi Sala Polivalenta a fost incheiat in data de  05.07.2017” Ioana Chifor, PR Manager Untold

Strategie de creştere a tarifelor

Directorul Polivalentei susţine că s-au practicat preţuri mai mici în primii ani, conducerea asumându-şi pierderile, pentru stimularea organizatorilor de evenimente.  

„Avem o strategie privind tarifele pentru a atrage spre Sala Polivalentă evenimente artistice şi sportive internaţionale. Am început cu preţuri mai mici şi le creşte treptat. În primii 3 ani ne-am asumat un buget pe pierdere, dar în 2018 suntem pe profit în primele 5 luni şi estimăm să terminăm anului cu un profit de 243.000 de lei”, explică Rusu.

festivalul untold cluj foto facebook untold

Consiliul Local Cluj-Napoca a stabilit aceleaşi tarife pentru toate persoanele juridice care vor să închirieze Polivalenta, fie că e vorba despre Untold sau despre un eveniment caritabil. FOTO: Untold

 

Tarife diferenţiate?

Directorul Polivalentei, Ionuţ Rusu, susţine că în acest moment toţi clienţii firmei au aceleaşi tarife, nefâcându-se diferenţe între Untold sauorice altă persoană juridică. 

Lucian Todoran este de părere că nu este normal să se perceapă aceleaşi tarife pentru Untold SRL ca pentru  pentru un ONG: „Cred că ar fi normal să se practice tarife diferenţiate. Nicio normă constituţională nu interzice acordarea de facilităţi fiscale unor categorii de contribuabili, în scopul bunei înfăptuiri a politicii economice, fiscale şi sociale a statului, conform Deciziei 622/2006 a Curţii Constituţionale a României”.

Ce spune patronul Diesel Events

Mircea Buteanu, proprietarul agenţiei Diesel Events care a organizat la Polivalentă mai multe concerte printre care cel al lui Jean-Michel Jarre din 2016-  a declarat pentru „Adevărul”: „Acesta este preţul corect. 2.500 de euro pe zi este un preţ rezonabil. Cam aceasta este suma pe care am plătit-o şi eu. Au mai fost incluse în preţ anumite servicii, dar când iei pentru 10 zile sala poţi negocia anumite elemente”. 

Citeşte şi

Untold sau Neversea? Director de comunicare despre „canibalizarea” celor mai mari festivaluri din ţară

Culisele finanţării cu 6 milioane de euro a Festivalului Untold: „Ne-am dorit să nu mai planeze niciun fel de suspiciune“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite