Cinci animale ciudate şi comportamentul lor dezgustător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leneşul i-a surprins pe oamenii de ştiinţă cu obiceiul său dezgustător. FOTO: Science Alert
Leneşul i-a surprins pe oamenii de ştiinţă cu obiceiul său dezgustător. FOTO: Science Alert

Natura surprinde la tot pasul, iar creaturile sale uimitoare îi fascinează de secole pe biologii care le studiază. Însă de multe ori animalele au obiceiuri care pentru om pot să pară dezgustătoare. Asta pentru că necuvântătoarele se supun doar regulilor propriilor specii, diferite de cele care guvernează lumea noastră.

Animalele necrofage au fost privite dintotdeauna cu rezerve, chiar dacă au existat şi unele excepţii – lupii sau vulturii, care au devenit totemice şi au fost chiar venerate în trecutul îndepărtat. Totuşi, hienele, şacalii sau coioţii nu s-au bucurat de aceeaşi înţelegere precum lupii, deşi multe dintre obiceiurile lor se regăsesc şi în cazul ultimilor.

hiene abc.com

Hienele, la fel ca lupii, şacalii, coioţii sau vulturii, sunt animale necrofage

Leneşul mănâncă excremente

Pe lista animalelor dezgustătoare apare şi simpaticul leneş. Asta după ce oamenii de ştiinţă care au efectuat un studiu la Estación Biológica Quebrada Blanco, o staţiune de cercetare ştiinţifică construită în pădurea amazoniană din Peru, au remarcat faptul că leneşii nu ezitau să se hrănească, de multe ori, cu fecale umane. Potrivit Science Alert, cercetătorii au semnalat acest obicei al leneşilor în 2011, când au observat un animal care mânca din latrina lor.

lenesul foto wikipedia

Simpaticul leneş are un obicei cel puţin dezgustător. FOTO: Wikipedia.org

Ulterior, au existat şi alte observaţii similare cu leneşi coprofagi. Însă leneşul nu este singurul animale coprofag. În realitate, multe alte animale mănâncă fecalele altor specii în care se pare că găsesc anumiţi nutrienţi. 

De la banalele muşte şi până la porcii domestici, acest obicei apare frecvent. Coprofagia nu reprezintă neapărat un lucru anormal în cazul anumitor specii, deşi pentru noi este cu adevărat dezgustător. 

Fulmarii îşi întâmpină duşmanii cu jeturi de vomă

Fulmarii seamănă foarte bine cu nişte pescăruşi, însă potrivit specialiştilor sunt două specii diferite. Dacă verişorii lor, pescăruşii, au prostul obicei de a fi uneori sâcâitori, fulmarii au obiceiuri care, privite din prisma noastră, sunt de-a dreptul dezgustătoare.

fulmar foto commons.wikimedia

Fulmarul se apară aruncând o substanţă lipicioasă şi urât mirositoare. FOTO: commons.wikimedia

Astfel, atunci când este atacat sau doar se simte ameninţată, această pasăre aruncă spre agresori o substanţă uleioasă, formată din resturi de peşte. Substanţa este foarte lipicioasă şi se lipeşte de păsările sau animalele ţintite. În cazul păsărilor, lichidul poate să le strice penajul, ceea ce în timp implică riscul unor boli grave.

Castravetele de mare şi abilitatea sa unică

Şi tot în scop defensiv îşi foloseşte şi castravetele de mare o abilitate care de multe ori îi salvează realmente viaţa. Castravetele de mare face ceva incredibil în momentul în care este atacat. Practic, acesta se poate autoviscera şi îşi scoate pe gură măruntaiele pe gură, alungându-şi duşmanii.

castravete de mare foto wikipedia.org

Castravetele de mare are o abilitate unică. FOTO: Wikipedia.org

Nu este foarte clar ce anume îi sperie pe prădătorii întâmpinaţi astfel, însă de cele mai multe ori aceştia renunţă şi se îndepărtează în căutarea unei alte prăzi.

Broasca de Surinam îşi poartă puii sub piele

Printre animalele cu obiceiuri care, potrivit percepţiei noastre au obiceiuri dezgustătoare, se numără şi broasca Surinam (Pira pira). La această specie, femela este cea care are un comportament neorodox. Astfel, broasca îşi ia ouăle fertilizate în spate, chiar sub piele. Aici se nasc şi dezvoltă mormolocii care dau naştere viitoarei generaţii de broaşte de Surinam. 

broasca de surinam foto wiki


Broasca de Surinam îşi poartă puii sub piele

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite