Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Cinci animale ciudate şi comportamentul lor dezgustător

1
19 Jan 2020 06:25:27
Autor: Ştefan Lică
Leneşul i-a surprins pe oamenii de ştiinţă cu obiceiul său dezgustător. FOTO: Science Alert
Leneşul i-a surprins pe oamenii de ştiinţă cu obiceiul său dezgustător. FOTO: Science Alert

Natura surprinde la tot pasul, iar creaturile sale uimitoare îi fascinează de secole pe biologii care le studiază. Însă de multe ori animalele au obiceiuri care pentru om pot să pară dezgustătoare. Asta pentru că necuvântătoarele se supun doar regulilor propriilor specii, diferite de cele care guvernează lumea noastră.

Animalele necrofage au fost privite dintotdeauna cu rezerve, chiar dacă au existat şi unele excepţii – lupii sau vulturii, care au devenit totemice şi au fost chiar venerate în trecutul îndepărtat. Totuşi, hienele, şacalii sau coioţii nu s-au bucurat de aceeaşi înţelegere precum lupii, deşi multe dintre obiceiurile lor se regăsesc şi în cazul ultimilor.
 
Hienele, la fel ca lupii, şacalii, coioţii sau vulturii, sunt animale necrofage


Leneşul mănâncă excremente

 
Pe lista animalelor dezgustătoare apare şi simpaticul leneş. Asta după ce oamenii de ştiinţă care au efectuat un studiu la Estación Biológica Quebrada Blanco, o staţiune de cercetare ştiinţifică construită în pădurea amazoniană din Peru, au remarcat faptul că leneşii nu ezitau să se hrănească, de multe ori, cu fecale umane. Potrivit Science Alert, cercetătorii au semnalat acest obicei al leneşilor în 2011, când au observat un animal care mânca din latrina lor.
 
Simpaticul leneş are un obicei cel puţin dezgustător. FOTO: Wikipedia.org
 
Ulterior, au existat şi alte observaţii similare cu leneşi coprofagi. Însă leneşul nu este singurul animale coprofag. În realitate, multe alte animale mănâncă fecalele altor specii în care se pare că găsesc anumiţi nutrienţi. 
 
De la banalele muşte şi până la porcii domestici, acest obicei apare frecvent. Coprofagia nu reprezintă neapărat un lucru anormal în cazul anumitor specii, deşi pentru noi este cu adevărat dezgustător. 
 

Fulmarii îşi întâmpină duşmanii cu jeturi de vomă

 
Fulmarii seamănă foarte bine cu nişte pescăruşi, însă potrivit specialiştilor sunt două specii diferite. Dacă verişorii lor, pescăruşii, au prostul obicei de a fi uneori sâcâitori, fulmarii au obiceiuri care, privite din prisma noastră, sunt de-a dreptul dezgustătoare.
 
Fulmarul se apară aruncând o substanţă lipicioasă şi urât mirositoare. FOTO: commons.wikimedia
 
Astfel, atunci când este atacat sau doar se simte ameninţată, această pasăre aruncă spre agresori o substanţă uleioasă, formată din resturi de peşte. Substanţa este foarte lipicioasă şi se lipeşte de păsările sau animalele ţintite. În cazul păsărilor, lichidul poate să le strice penajul, ceea ce în timp implică riscul unor boli grave.
 

Castravetele de mare şi abilitatea sa unică

 
Şi tot în scop defensiv îşi foloseşte şi castravetele de mare o abilitate care de multe ori îi salvează realmente viaţa. Castravetele de mare face ceva incredibil în momentul în care este atacat. Practic, acesta se poate autoviscera şi îşi scoate pe gură măruntaiele pe gură, alungându-şi duşmanii.
 
Castravetele de mare are o abilitate unică. FOTO: Wikipedia.org
 
Nu este foarte clar ce anume îi sperie pe prădătorii întâmpinaţi astfel, însă de cele mai multe ori aceştia renunţă şi se îndepărtează în căutarea unei alte prăzi.
 

Broasca de Surinam îşi poartă puii sub piele

 
Printre animalele cu obiceiuri care, potrivit percepţiei noastre au obiceiuri dezgustătoare, se numără şi broasca Surinam (Pira pira). La această specie, femela este cea care are un comportament neorodox. Astfel, broasca îşi ia ouăle fertilizate în spate, chiar sub piele. Aici se nasc şi dezvoltă mormolocii care dau naştere viitoarei generaţii de broaşte de Surinam. 
 

Broasca de Surinam îşi poartă puii sub piele

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Freedom of Soul
19.01.2020, 15:22:09

România: țara în care în spitale, la camera de gardă, ești tratat ca un animal, umplut de sânge și ești refuzat, refuzând să-ți facă o perfuzie sau pună un bandaj și dacă ridici tonul te bagă și la nebuni tot pe tine. România: țara în care Prof. Universitari Dr. și-au luat multe mașini de lux pe spatele oamenilor de rând pe care îi denigrează continuu ca ei să pară corecți, în realitate participând la diverse asasinate moderne. România, țara în care neurologi le exploatează creierele sau "căpățânile" oamenilor de rând conectați la aparate, în diverse scopuri ilegale sau experimente inumane pe cobai umani, apoi, dacă și când mor nu a fost vina lor. România, țara în care în spitale ești refuzat, TU ai dreptul să te duci chiar și dacă te doare un braț, îndiferent de motiv, pentru că trebuie să înțelegi că, spitalele sunt construite pe banii oamenilor de rând în interesul lor nu a persoanelor bogate și influente. România, țara unde toți medicii și polițiștii sunt corupți și te reduc la tăcere mai rău ca la revoluția din 89, dacă deschizi gura. Fie ca tot ce vine din România, de la mâncare la orice, să fie spurcat și blestemat. România: când vedeți SMURD, Poliție, medici, ambulanțe, să vă gândiți la ei ca niște gunoaie criminale organizate și teroriste. https://www.youtube.com/watch?v=yafLpsIx8co

-1 (1 vot)