Cinci calităţi obligatorii pentru accesul în industria IT. Peste 500 de români s-au convertit în informaticieni în ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România lucrează peste 100.000 de programatori, potrivit specialiştilor. FOTO Adevărul
În România lucrează peste 100.000 de programatori, potrivit specialiştilor. FOTO Adevărul

Dezvoltarea vertiginoasă a industriei IT în ultimii ani în România face ca numeroşi tineri să ia în calcul varianta unei reconversii spre acest domeniu, mai ales că există diverse programe care pot ajuta la deprinderea cunoştinţelor.

Răzvan Voica, unul din iniţiatorii „Şcolii Informale de IT”, proiect în care din 2015 încoace peste 500 de tineri din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Oradea şi în special Cluj, au fost instruiţi de specialişti pentru a putea face pasul în IT, prezintă un „Top 5” al calităţilor care pot face această trecere posibilă:

1. Abilitatea de a lucra în echipă – „Este esenţială, pentru că magnitudinea proiectelor care vin spre zona de Est a Europei este destul de mare, astfel că este evident că oamenii vor lucra în echipe, uneori chiar în echipe mari”.

2. Abilitatea de a comunica foarte foarte bine. „Dacă nu comunici eşti terminat în soft. Fiind echipă e evident că trebuie să fii transparent, trebuie să ai resurse de comunicare în jurul  tău. Nu se poate merge pe o idee de genul ‘lucrez eu izolat şi vă arăt la sfârşit ce-am făcut’. Trebuie să fii 100% transparent, să zici ‘am făcut 1, 2, 3, 4 , 5 chestii, astea sunt. În orice moment clientul poate să vină să vadă că tu ai făcut acele lucruri şi pe ce lucrezi (în continuare, n.red.)”. 

3. Abilitatea a de a abstractiza. „Aici se poticnesc foarte mulţi care se gândesc la IT, întrucât se gândesc ca la o chestie mega-mega complexă. De fapt IT-ul abstractizează foarte multe noţiuni din viaţa reală. Programarea e orientată spre obiect, iar acel obiect poate să aibă o reprezentare şi în viaţa reală. Masa e obiect şi face parte dintr-o clasă de obiecte care este mobilierul şi are nişte proprietăţi, are patru picioare şi blatul maro, să zicem. Cine poate să aibă o astfel de gândire şi poate să translateze abstractul ăsta într-o chestie virtuală deja are un plus foarte mare. Avem teste speciale în interviuri prin care verificăm exact capacitatea asta de a abstractiza”.

4. Gândirea logică. „În zona asta, dacă ne uităm la Estul Europei şi la gândirea noastră specifică, e foarte mult emoţional, foarte mult subiectivism, există şi implicaţiile religioase cu care am fost crescuţi, tot contextul social care ne duce înspre o zonă destul de subiectivă şi ne împiedică de multe ori să luăm nişte decizii logice, obiective, clare. Canalele prin care vin aceste proiecte (de IT - n.red.), Marea Britanie, SUA, Germania, vin de la nişte oameni care au un mod de gândire foarte pragmatic, logic şi obiectiv. E un fel de înfruntare a două culturi, care e bun în cazul nostru, deoarece faţă de alte culturi stăm foarte bine şi cred că asta reprezintă factorul de atractivitate al României, prin faptul că există o potrivire culturală mai bună decât în alte cazuri. Dar diferenţele sunt prezente şi mă aştept de la oameni să poată să gândească într-un mod logic, să poată să iasă... Avem nişte exerciţii care îi scot foarte mult din zona de confort şi din zona gândirii clasice, trebuie să iasă înspre zona «out of the box»”.

5. Limba engleză. „Probabil ar fi trebuit să o indic prima. Este foarte importantă, sunt foarte importante cunoştinţele de limba engleză, fără de care (cei care vor să intre în IT, n.red.) degeaba învaţă, degeaba merg la cursuri de IT, degeaba îşi doresc să devină IT-işti, nici măcar nu vor avea ocazia să ajungă la un interviu tehnic, pentru că nu vor trece de partea de HR într-o firmă de IT, atât timp cât nu stăpânesc limba engleză la nivel B2”.
 

Economişti, finanţişti şi artişti

Conform lui Răzvan Voica, în topul celor care vin dinspre alte domenii spre IT se află economiştii, care adeseori posedă deja o bază de cunoştinţe de operare software, urmaţi de profesionişti din finanţe-bănci şi persoane din sectorul artă-creaţie, căutaţi în special pe partea de design. Acestora  li se adaugă oameni şi cu alte profiluri. „Vorbim de oameni care nu doar au absolvit facultatea, dar 70- 75% au intrat deja pe un traseu profesional, iar acum vor să facă un pas, doi paşi înapoi, ca sa intre în această industrie care este atât de ofertantă şi unde văd zece paşi înainte”.

 

Peste 100.000 de programatori în România

Potrivit specialiştilor, în ţară lucrează în prezent circa 100.000 de programatori. În Europa şi Asia nevoia de programatori ajunge la 1.000.000 – 1.500.000, conform lui Sebastian Văduva, preşedintele Şcolii Informale de IT. În judeţul Cluj în sectorul IT muncesc aproximativ 15.000 de persoane.

Citeşte şi:

Cum te poţi transforma în IT-ist în Silicon Valley-ul României, dacă nu ai terminat o facultate de profil

VIDEO Cum arată studenţia celui mai performant olimpic român: cercetare încă din primul semestru şi practică plătită generos la Facebook

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite