Cinci minute fără oxigen provoacă efecte ireversibile. Ce puteţi face, până ajung medicii, în cazul unui stop respirator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Respiraţie gură-la-gură. FOTO: lectiadeprimajutor.ro
Respiraţie gură-la-gură. FOTO: lectiadeprimajutor.ro

Unele celule ale creierului încep să moară în mai puţin de 5 minute dupa ce alimentarea lor cu oxigen dispare. Efectuarea corectă şi rapidă a ventilaţiei artificiale poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte până la sosirea ajutorului medical specializat.

Respiraţia gură-la-gura este o tehnică utili­zată în situaţiile de extremă urgenţă (prim ajutor), care permite suplinirea parţială sau totală temporară sau prelungită a unei ventilaţii defectuoase. Baloanele autoexpansive sunt utilizate pentru o ventilaţie de scurtă durată (transportul în ambulanţă). Respiraţia gură-la-gură este folosită dacă victima devine inconştientă. Primul lucru care trebuie făcut este întinderea acesteia pe o suprafaţă plană (podea), culcată pe spate. Se apelează 112 şi abia apoi se face o evaluare a situaţiei victimei timp de  minimum 10 secunde. Astfel, elementele care indică faptul că pacientul se afla în stop respirator sunt:

1. Nu se observă distensia cutiei toracice

2. Nu se aude zgomotul produs de trecerea curentului de aer prin căile respiratorii

3 Nu se simte suflul produs de respiraţie, plus cianoza (coloraţie albastră-vineţie a pielii şi a mucoaselor din cauza unei insuficiente oxigenări a sângelui-nr) tegumentelor, mai ales în jurul buzelor.

Tehnica ventilaţiei artificiale

Îngenunchiaţi lângă victimă. Cu capul victimei în hiperextensie, mentineţi gura acesteia uşor întredeschisă cu o mână în timp ce cu cealaltă îi sustineţi fruntea şi îi pensaţi nasul. Inspiraţi profund aer, aşezaţi etanş gura pe gura victimei şi expiraţi timp de 2-3 secunde. În acelaşi timp verificaţi dacă toracele se ridică în timp ce insuflaţi aer.

ATENŢIE! Fiecare insuflaţie trebuie să fie suficient de puternică pentru ca toracele victimei să se ridice. Ţineţi apoi capul în hiperextensie cu bărbia victimei uşor ridicată şi lăsaţi toracele să-şi revină.

image

Compresiuni toracice externe

Aşezaţi victima pe un plan dur şi localizaţi punctul de compresiune situat în centrul toracelui, în jumătatea inferioară a sternului.  Degetul inelar merge de-a lungul rebordului costal pana la apendicele xifoid, locul de intalnire a coastelor. La acest nivel, langa acest deget se aseaza alte doua degete, respectiv degetul mijlociu şi cel arătător. Dupa aceasta, aşezăm podul palmei celeilalte mâini, tangent la cele doua degete plasate pe piept. Aceasta este locul in care trebuie facute compresiunile toracice. Aşezaţi cealaltă mână peste mâna situată pe stern, fără ca degetele să se sprijine pe torace.

Cu coatele întinse şi braţele sprijinite perpendicular pe stern, începeţi compresiunile astfel încât să înfundaţi sternul cu 4-5 cm. Compresiile şi decompresiile trebuie să fie egale ca interval de timp. Frecvenţa compresiunilor externe trebuie să fie de 80-100 de compresiuni pe minut.

Pentru a efectua manevra corect şi a economisi energie, îngenunchiati aproape de pacient şi aplecati-vă inainte, cu mâinile deasupra pacientului, tineti spatele drept şi coatele intinse, astfel încat la aplicarea forţei să folositi şi greutatea corpului, nu numai musculatura braţelor.

Resuscitarea cardio pulmonară continuă până la apariţia respiraţiei sau până la venirea echipajului medical.

image

Ventilaţii artificiale

După 30 de compresiuni se efectuează două ventilaţii artificiale.

ATENŢIE! Dacă dintr-un motiv sau altul, nu puteţi efectua ventilaţiile artificiale, este vital să efectuaţi măcar compresiunile toracice

image

Tehnica HELP ME

H – hiperextensia capului, pentru acces uşor la căile aeriene.
E – eliberarea căilor respiratorii de eventualele corpuri străine care se pot afla în gura victimei
L – luxarea mandibulei. Se deschide mandibula, cât de tare ne permite, astfel, se elimină şi riscul ca limba accidentatului să acopere căile respiratorii („să înghită limba”). Apăsăm pe unghiurile exterioare ale mandibulei cu ultimele patru degete de la ambele maini, iar policele pe barbie; se proiecteaza mandibula înainte, în asa fel incat arcada dentara inferioara sa o depaseasca pe cea superioara. La sugari şi la copiii mici hiperextensia capului nu dezobstrueaza glota, dimpotriva, poate agrava obstructia; in aceste cazuri se va sustine numai mandibula sau se va luxa anterior, fara hiperextensia capului.
P – pensarea nasului (prinderea nasului între degete) şi începerea ventilaţiilor.
ME – masaj cardiac extern, prin compresia toracelui.

Citeşte şi

Care sunt cei patru paşi de urmat imediat în cazul unui accident rutier cu victime

Secretele Heimlich, tehnica de salvare pe care trebuie neapărat s-o cunoşti. Peste 100.000 de oameni mor anual sufocaţi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite