Cinci reţete de omlete delicioase. Detaliul care face mereu diferenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omleta cu orez se prepară repede şi este foarte gustoasă. FOTO: pixabay.com
Omleta cu orez se prepară repede şi este foarte gustoasă. FOTO: pixabay.com

Omletele au o serie de avantaje în raport cu alte preparate: se prepară uşor, sunt delicioase şi pot fi combinate cu aproape orice alte alimente. În plus, se pot găti oricând, iar ingredientele nu sunt dintre cele mai scumpe.

Există nenumărate reţete de omletă, care mai de care mai tentantă şi mai atractivă pentru papilele gustative. Practic, atunci când cineva decide să-şi prepare o astfel de gustare trebuie să se asigure doar că nu-i lipsesc din frigider ouăle şi laptele. Se spune că laptele este detaliul care face diferenţa şi că este, alături de ouă, obligatoriu pentru o omletă bună. Apoi, orice alte ingrediente sunt bine venite şi pot fi folosite aproape oricum, în funcţie de preferinţele şi de imaginaţia fiecăruia.

Omleta cu orez

Mai puţin populară, omleta cu prez poate fi o surpriză plăcută pentru cei care se încumetă să experimenteze şi să pună în practică o astfel de reţetă. Ca ingrediente, este nevoie în primul rând de ouă, de preferat cel puţin trei. Pe listă mai trebuie incluse 100 de grame de orez, 100 de mililitri de lapte, o lingură de bulion, un ardei mărunţit şi puţin curry. Plus puţin ulei, de preferat de măsline şi sare şi piper. 

Prima dată se fierbe orezul, cu puţină sare, la care se adaugă după gust curry. Apoi, se bat ouăle, se amestecă bine cu o lingură de bulion, iar combinaţia se pune în tigaie, la foc mediu. Când omleta este gata, se întinde, iar deasupra se pune orezul, după care împătureşte şi se mai lasă timp de 30 de secunde pe foc mic. Combinată cu o salată de legume ieşi o surpriză mai mult decât plăcută. 

Omleta grecească

Aparent ceva mai complicat de preparat, această omletă poate fi o idee chiar şi pentru un prânz, mai ales atunci când timpul este presant.

omleta greceasca foto flickr.com

Ca şi ingrediente, se porneşte de la cel puţin trei ouă, 100 e grame de brânză feta şi tot atâta carne tocată din piept de pui sau peşte. Plus trei căţei de usturoi, o ceapă de mărime medie, ulei şi nelipsita sare, la care se poate adăuga şi puţin piper.

Prima dată se prepară o omletă clasică, într-o tigaie, iar în paralel se taie foarte mărunt ceapa şi usturoiul, care se călesc într-o altă tigaie, alături de carnea tocată. Odată bifată şi această etapă, se trece la următoarea şi se adaugă brânza feta, tăiată în mici bucăţele. Omleta se umple apoi cu amestecul de carne tocată şi brânză şi se mai lasă pe foc mic timp de un minut, câte 30 de secune pe fiecare parte.

Omleta  suedeză

Ceva mai puţin cunoscută, această reţetă este mai degrabă specifică ţărilor nordice. Pe lângă patru ouă, este nevoie de circa 300 de grame de somon afumat măcinat, 100 de grame de brânză, plus o roşie, o ceapă medie şi un ardei, ambele tăiate în bucăţele mici. 

omleta suedeza foto wikipedia org

Somonul măcinat de fierbe în lapte, dar nu mai mult de 10 minute, la foc mic, după care se amenstecă alături de brânză, roşie, ardei şi ceapă. Între timp, se prepară o omletă simplă, iar când aceasta nu este încă gata, se toarnă amestecul menţionat mai devreme, după care se mai lasă un minut pe foc mic. Cei care vor să respecte reţeta tradiţională nordică vor adăuga merişoare  sau în lipsa acestora, o lingură sau două de gem, după care preparatul poate fi servit.

Omleta cu cartofi

Pentru o porţie săţioasă este nevoie de patru ouă, doi cartofi, puţin lapte, iar opţional se pot adăuga şi 50-100 de grame de brânză. În plus, se adaugă două fire de ceapă verde, puţin pătrunjel şi sare şi piper.

Mai întâi se trec cei doi cartofi printr-o răzătoare, bineînţeles doar după ce au fost curăţaţi, iar apoi se adaugă ceapa tocată mărunt şi pătrunjelul. Amestecul astfel rezultat se pune la călit într-o tigaie cu puţin ulei, iar deasupra se toarnă ouăle bătute cu puţin lapte, după un minut sau cel mult un minut şi jumătate. Două minute mai târziu, omleta ar trebui să fie gata.

Omleta canadiană

Această reţetă porneşte de la ideea că pe lângă cele patru ouă şi lapte avem la îndemână puţină pastramă afumată, nu mai mult de 150-200 de grame. Un amănunt semnificativ este că înainte de a fi afumată, carnea este aşezată într-o saramură cu coriandru, piper, usturoi şi seminţe de muştar, care îi oferă la final un gust deosebit. 

Mai întâi se taie pastrama în bucăţele mici, după care se taie o ceapă mică cu ardei feliat subţire şi se pune la călit. Apoi, se bat cele patru ouă amestecate cu puţin lapte şi se toarnă peste pastrama rumenită. Se pot adăuga, în funcţie de preferinţe, puţin pătrunjel tocat mărunt, câţiva căţei de usturoi şi o linguriţă de sirop de arţar. Preparatul ar trebui să fie gata în cel mult un minut şi jumătate şi este absolut delicios.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite