Cioloş, la Cluj:„Nu o lege poate defini plagiatul. Vrem să separăm şcolile doctorale, cele de ştiinţă, de cele care produc diplome pe bandă rulantă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş  FOTO gov.ro
Dacian Cioloş  FOTO gov.ro

Premierul Dacian Cioloş a participat, luni, 3 octombrie, la deschiderea anului universitar la UMF ”Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi a afirmat că plagiatul este o problemă, că se cer măsuri drastice pentru recredibilizarea şcolii doctorale care este ”una de elită, nu o fabrică de diplome pentru a promova în funcţii”.

”Când vorbim de plagiat, nu o lege poate defini acest lucru, ci cei care au făcut cercetare şi care ştiu ce înseamnă să faci ceva nou pentru a face ştiinţa să avansaze, iar pe această idee trebuie să ne bazăm sistemul. Ceva nou nu înseamnă să traduci, ci să aduci idei noi argumentate ştiinţific şi apoi puse în lucrarea de doctorat. Vrem să eliminăm suspiciunile şi să separăm şcolile doctorale care produc ştiinţă de cele care produc diplome pe bandă rulantă”, a declarat premierul Dacian Cioloş, la deschiderea anului universitar la UMF Cluj, citat de news.ro.

Potrivit sursei citate, premierul a mai afirmat că sunt nu o lege decide ce este sau nu plagiat, ci cei care fac cercetare, care ştiu ce înseamnă inovaţia.

"Pe partea de educaţie mai avem lucruri de făcut pentru a întări credibilitatea sistemului de formare, în primul rând de formare doctorală care are nevoie de o recredibilizare. Avem nevoie să luăm măsuri clare şi drastice în România în formarea doctorală pentru a nu compromite ceea ce se face bun. Din păcate, cu această problemă a plagiatelor, imaginea sistemului de învăţământ doctoral din România riscă să fie afectată în Europa şi în lume, dacă nu luăm măsuri drastice, clare şi ferme. (…) E important să avem o abordare frontală legată de aceste riscuri de plagiat şi să trecem la o reevaluare a şcolilor doctorale astfel încât să eliminăm orice suspiciuni asupra şcolilor doctorale, să facem o separare clară între şcolile doctorale care produc ştiinţă şi cele care produc diplome de doctorat pe bandă rulantă”, a spus Cioloş, potrivit mediafax.ro.

Premierul a mai declarat că e nevoie să se găsească resurse care să responsabilizeze modul în care e tratat sistemul de sănătate:

”Cei care avem responsabilitate directă faţă de sistem trebuie să recunoaştem problemele structurale şi de funcţionare, să le aducem la lumină şi apoi, în măsura posibilităţilor, să avem soluţii. Din acest motiv, sănătatea şi educaţia le-am stabilit în acest an ca priorităţi, fără pretenţia de a rezolva toate problemele, dar măcar să avem onestitatea de a scoate la lumină problemele. Nu întâmplător, în funcţie de mijloace, la rectificarea bugetară am decis, după ce am făcut bugetul, să stabilim aceste domenii ca priorităţi care să fie tratate ca atare.

(...) Dumneavoastră, ca studenţi, sunteţi esenţiali pentru că sunt convins că aţi ales profesia pentru că aveţi încredere că puteţi contribui într-un fel sau altul la o viaţă mai bună în România. E o modalitate bună de a vă pune în valoare cunoştinţele. Aşteptăm şi de la dumneavoastră ca atunci când veţi profesa să recâştigăm împreună încrederea în sistemul de sănătate. Asta presupune onestitate, verticalitate, curajul de a spune lucrurilor pe nume de fiecare dată când ceva bun se întâmplă, în ciuda presunii publice, dar în acelaşi timp să ştim să identificăm problemele, să vorbim despre ele şi să găsim soluţii”.

Conform premierului, Guvernul caută soluţii pentru plata gărzilor pentru studenţii rezidenţi din anii I şi II, dar şi modalităţile prin care tinerii medici să accepte să muncească la spitale din oraşe şi sate. În opinia sa, modificările făcute la grilele de salarizare pentru plata gărzilor cadrele medicale ar trebui să fie aplicate în următoarea perioadă:

”Nu am putut rezolva toate aceste probleme şi am dorit să nu mai facem creşteri procentuale, ci o corectare a grilelor de salarizare pentru a elimina dezechilibrele. Am abordat frontal o chestiune neabordată de peste zece ani şi mă refer la plata gărzilor. Guvernele precedente au dat câteva procente, dar nu au abordat niciodată subiectul gărzilor. În limitele pe care ni le-am permis, am venit cu un sistem de plată a gărzilor care a dus la creşteri de la 62% la 90% şi nu cred că există vreun impediment pentru ca acest sistem să nu fie pus în practică. (...)

Intenţionăm să folosim cu succes sistemul public privat pentru a avea investiţii în spitale. Nu e vorba de privatizarea sistemului de sănătate publică, ci de găsirea unui sistem strict pentru construcţia şi adminsitrarea clădirilor în care se derulează actul medical. E un sistem care funcţionează în multe ţări din Uniunea Europeană şi sper să reuşim să stimulăm cât mai multe construcţii atât în oraşele mari cât şi în cele mai mici.

(...) Avem o problemă de infrastructură care trebuie abordată frontal. Dincolo de chestiuni referitoare la practici din spitale, avem o problemă sistemică, de infrastructură, care ne împierdică să rezolvăm multe probleme. Avem nevoie nu doar de modernizare, ci şi de reconstrucţii. Am încercat să peticim fără o strategie clară”, a mai spus premierul Cioloş la Cluj.

Cioloş a primit din partea conducerii UMF Cluj medalia "Iuliu Haţieganu” a Universităţii. La ceremonia de început de an universitar a participat şi fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, pe lângă studenţi şi profesori.

Mai puteţi citi:

Asociaţia GRAUR din Cluj cere Ministerul Educaţiei să facă o anchetă privind acuzaţiile de plagiat ce i se aduc şefei DNA

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite